Érett petesejt
2-3 napos embrió
6 napos embrió (blasztociszta)

Alapfogalmak 2.

PETESEJT: A női ivarsejt. A pubertás kortól kezdve a petefészkekben (ovarium) havonta néhány tüsző fejlődésnek indul, ezek közül általában egy képes beérni, és petesejtté válni. Az érett tüszőből az ovuláció során kiszabadul a petesejt, elhagyja a petefészket, és a petevezetékbe kerül. Itt megkezdi a vándorlását a méh ürege felé. Ha ez alatt az idő alatt spermiummal találkozik, megtermékenyül, és néhány nap múlva, útjának végén beágyazódik a méh falába. Ha nem jön létre megtermékenyülés, a menstruációval távozik a szervezetből.

EMBRÓTRANSZFER: (ET) A megtermékenyült embrió visszaültetése az anyaméhbe. Ez korábban 2-3 napos embriót jelentett, ma, a korszerű táptalajoknak köszönhetően lehetőség van 5-6 napos embriótenyésztésre is (ezt hivják blasztocisztának). Ennek visszültetés utáni magtapadása sokkal valószinűbb, viszont a mai körülmények között csak a nagyon jó minőségű emrió érheti meg ezt a kort táptalajban.

INSZEMINÁCIÓ: Gyakran alkalmazott asszisztált reprodukciós technika. Abban az esetben használható, ha a nő petevezetékei átjárhatók. (Ezt minden meddőségi kezelés előtt ki kell vizsgálni!) A férfi spermiumait megfelelő előkezelés után egy vékony katéter segitségével a méhszájon keresztül a nő méhébe fecskendezik. A megtermékenyülés a továbbiakban természetes úton történik. Igen jó eredményű azokban az esetekben, amikor a kórosan nagy mennyiségű nyák teljesen elzárja a méhnyakat, a spermiumok nem tudnak átkelni rajta, vagy a nyákban található ellenanyagok megbénitják őket. (Immunológiai eredetű meddőségben.) Nagyon fontos a spermiumok tisztitása, mosása, mert az ejakulátum még látszólag egészséges férfiaknál is gyakran tartalmaz baktériumokat. Igy terhesség helyett egy jó méhgyulladást kaphatunk. Másrészt az ondó a prosztatából kapott éltető nyák miatt nagy mennyiségben tartalmaz prosztaglandinokat. Ezek az emberi szervezet fontos kémiai anyagai, de a méhüregbe jutva súlyos görcsöket okoznak.

Homológ az inszemináció, ha a nő a saját férje/párja spermiumait kapja. Ha a férfi ivarsejtjei nem megfelelőek, vagy hiányoznak, heterológ inszeminációt kell alkalmazni, azaz donorspermiumot kell kérni. Az ICSI előtt ez volt az egyetlen lehetőség a férfi eredetű meddőség megoldására.

 

Tovább a következő oldalra...