Jól stimulált petefészek hüvelyi ultrahangos képe. Jól látszanak a folyadékkal telt tüszők.

Alapfogalmak 3.

STIMULÁCIÓ: A spontán menstruációs ciklus során csak 1 tüsző érik be, válik megtermékenyithető petesejtté. Ez az asszisztált reprodukciós eljárások többségéhez nem elegendő, több petesejtre van szükség. A megfelelően megválasztott hormonkezelés segitségével elérhetik, hogy egy nőnél egy ciklus alatt több, akár 10-15 tüsző is beérjen.(Kontrollált hiperstimuláció.) Ez egy igen nehéz feladat az orvos számára, hiszen minden egyes nőnek gyakorlatilag egyedi kezelést kell (kellene) megállapitania. Minden nő más alapokról indul, de ugyan azt az eredményt szeretnénk elérni. A másik nehézség, hogy ez a legdrágább része a kezelésnek - legalábbis a beteg szemszögéből. Ezeket a gyógyszereket nem, vagy alig támogatja a TB., igy viszont nagyon sokba kerülnek.

Ha az orvos felkészült, jó szakember, el tudja érni, hogy a megfelelő számú petesejt rendelkezésre álljon a beavatkozáshoz. Ha 2-3 darab kell egy inszeminációhoz, akkor annyi, ha 15 darabra van szükség IVF-hez és embriófagyasztáshoz, akkor ennyi. Persze ez igy szépen hangzik, de sajnos a betegek nagy részében ez nem ilyen egyszerű. Vagy nem érik el a megfelelő eredményt, vagy elveszitik uralmunkat a folyamat felett, és az ún. Ovárium HiperStimulációs Szindrómát (OHSS) idézik elő. Ez utóbbi a meddőség kezelésének egyik legsúlyosabb szövődménye.

OVULÁCIÓ INDUKCIÓ: Azokban az esetekben, amikor az ART során nem a szervezeten kivül történik a megtermékenyülés (inseminatio, időzitett közösülés, stb), hanem egy - többnyire stimulált - ciklus végén, természetes úton, a tüszőrepedés idejét az orvos határozza meg. Fontos ugyanis, hogy a stimulációval nyert tüszők, melyek azért nem teljesen egyforma érettségűek, egyszerre repedjenek meg, és a petesejtek egy időben kerüljenek a petevezetébe. Ezért a tüszőrepedést nagy mennyiségű hormonnal (choriogonin), mesterségesen idézik elő. (ovuláció = tüszőrepedés)

Az Önök kérdései segitségével ezt a lapot folyamatosan fejlesztjük. Ha felmerül Önben bármilyen kérdés, amire eddig nem talált nálunk választ, irjon, és itt megjelenik. Képi anyagainkat is folyamatosan bővitjük, legközelebb is nézze meg az "Alapfogalmakat"!

 


Tovább a következő oldalra...