ICSI előtt közvetlenül. A petesejtet már tartja a tartópipetta. A poláris test 90 fokra a szúrópipettától.
A beszúrás pillanata.
Embrió lézerhatching előtt...

...és utána.

A beavatkozás helyét a nyíl mutatja.

Igy néz ki mindez térbeli elekronmikroszkópos képen.
Mikrosebészeti lézerberendezés. A hozzátartozó mikromanipulátor segitségével hatchingre is alkalmas.
Mikromanipulációs módszerek

Ezekre igazából a férfi eredetű meddőség megoldásához van szükség. Óriási fejlődést jelentettek a meddőség kezelésében, hiszen megjelenésük előtt ezeket az eseteket csak donorspermium felhasználásával lehetett megoldani, ebbe azonban sokan nem egyeztek bele. Ma, ha csak egyetlen spermiumot, vagy annak előalakját találnak a hereszövetben, már van esély arra, hogy a párnak gyereke legyen. A beavatkozások lényege az, hogy a megtermékenyülést nem bízzák a véletlenre, hanem a spermiumot valahogyan bejuttatják a petesejtbe, vagy annak külső burka alá.
Ehhez legtöbbször a petesejtet is előkezelik, enzimek segitségével kicsit "lecsupaszitják", vastag burkát elvékonyítják.

PZD (partial zona dissection)
A lényege az, hogy a petesejt külső burkán (zona pellucida) kis nyílást ejtenek, hogy a spermium könnyen bejuthasson.

SuZI (subzonal insemination)
Itt spermiumokat a zona pellucida alá fecskendezik be mikromanipulátor segitségével.

ICSI (intracytoplasmatic sperm injection)
Sokat írtunk már róla, ma a legelterjedtebb eljárás. A spermiumokat a petesejtbe injekciózzák.

MESA (microsurgical epididimal sperm aspiration)
Kb.: spermiumnyerés a mellékheréből mikrosebészeti eljárással. A herezacskó felmetszése után a spermiumokat közvetlenül a mellékheréből szívják ki egy speciális tű segítségével. Ezután a spermiumokat előkezelik, és ICSI-vel a petesejtbe juttatják. Akkor kell alkalmazni, ha az ejakulátumban nincs megtermékenyítésre alkalmas spermium.

Gyakrabban használt változata a TESA, amikor herebiopsziából származó hereszövetből nyerik ki az ICSI-hez a spermiumokat. Ma már a hereszövet fagyasztása sem lehetetlen, igy nem kell minden kisérlethez a kellemetlen mintavételt újra átélni.

A mikromanipulációs techniák másik csoportja az embrió megtapadását szeretné elősegíteni. Tulajdonképpen nem is a megtermékenyítés a legnehezebb lépése az IVF-beavatkozásoknak, hanem a beültetett embrió megtartása. A kudarcokért az esetek legnagyobb részében a beültetett embrió elvesztése a felelős. Ma az ún. "assztált keltetés" (Assisted Hatching, AHA) a legelterjedtebb eljárás. Lényege, hogy az embrió burkát megsértik - legtöbbször mechanikusan, de lehet lézerrel is - igy az könnyebben ki tud bújni növekedése során a még petesejt eredetű (és méretű) tokból. A tok nélküli embrió felszine alkalmas a méh nyálkahártyájába való beágyazódásra. Természetes körülmények között az embrió, mire a petevezetékből a méhbe kerül, már 5-6 napos, tehát magától levette "páncélját".
 

Tovább a következő oldalra...