Asszisztált reprodukciós technikák

A többi oldalunkon már részletezett módszerekkel itt nem foglalkozom újra. Az alapvető, lombikbébi-programon kivüli eljárásokat már emlitettem. (Stimuláció+időzitett közösülés, műtéti kezelések, inszemináció, stb...) Mégis, lehet hogy néhány dologban ismételni fogom magam.

IVF+ET (In Vitro Fertilizáció és Embriótranszfer)
A legfontosabb, mára a kezelés alapját képző eljárás. Egyes részeit már ismertettem, most a lényeget foglaljuk össze újra:
Első lépése, hogy petefészkekre ható hormonokkal (FSH) stimulálják a hölgy petefészkeit, de csak annyira, hogy a kivánt mennyiségben (4-15) érett tüszőket kapjanak. Ezt hüvelyi ultrahang segitségével ellenőrzik, majd szintén UH-vezérléssel az érett tüszőkből a petesejteket leszivják.
Ezután a petesejteket 3-6 órán keresztül táptalajban, testhőmérsékletű termosztátban "érlelik". Ezt követi maga megtermékenyités, vagy simán, azaz csak összehozzák őket darabonként kb. 100 000 spermiummal, vagy ICSI-vel. Ezután táptalajban 2-3 ill. blastocysta tenyésztés esetén 5-6 napig tárolják az embriókat. (Nem mind termékenyül meg, a veszteség sok faktortól függ, kb. 25-45%.)
Utolsó lépésként az embriókat visszaültetik a méhbe. Ezt hivják embriótranszfernek. Négynél több jó minőségű embrió esetén a beültetésből kimaradtakat lefagyasztják, ezek később felhasználhatók.

GIFT (Gamete Intrafallopian Transfer)
A név mindent elárul. A petevezetéket ("méhkürtöt") orvosilag szokás Fallop-féle kürtnek is nevezni. Ez esetben a petesejteket és a megfelelően előkészitett spermiumokat a petevezetékbe juttatják egy katéter segitségével. A megtermékenyülés a szervezeten belül történik, igy a továbbiakban a természetes úton fogantéhoz hasonló utat jár be az embrió.

ZIFT
Hasonló az előzőhöz, csak a már frissen (zigóta állapotban lévő, kb. 24 órás) megtermékenyült embriót helyezik a petevezetékbe.

Van még több hasonló módszer is, de ezeket ma a mindennapi gyakorlatban nem alkalmazzák már.

 

Tovább a következő oldalra...