HSG (Hysterosalpingographia)


A HSG tulajdonképpen nem más, mint Rtg. kontrasztanyag befecskendezése a méhnyakon át a méh üregébe, ami onnan a kürtökön keresztül a hasüregbe jut. Mindezt Röntgen-átvilágító készülékkel nyomon tudja követni a vizsgálatot végző orvos. Segít a méhüreg és a kürtök állapotának megítélésében.

1. a kontrasztanyag be- fecskendezése
2. kürtök
3. méh


Egészséges esetben a méh ürege normális, a kürtök alakja és átjárhatósága megfelelő és a kontrasztanyag szabadon kijut mindkét oldalon a hasüregbe. A méh egyes eltérései jól diagnosztizálhatók:

A kürtök rendellenességei közül az elzáródás és a tágulat (hydrosalpinx) látszik jól. Ez utóbbi (hydrosalpinx) betegek esetében a kürt tágulatának mértéke ill. megtöretések megléte - avagy hiánya - a későbbi kezelést is meghatározza. A vizsgáló orvos a HSG által mutatott kép alapján el tudja dönteni, hogy műtéttel helyrehozható a kürt (tubaplasztika), vagy el kell távolítani (salpingectomia).

Elzáródott kürtök esetében (proximal tubal disease) meg lehet próbálni azok átjárhatóvá tételét kürtkatéter alkalmazásával. Ez egy speciális műanyag katéter, fém vezetődróttal, az erre alkalmas betegek jórészében hatékonyan működik. (Sajnos, ez az elzáródásos betegek igen kis százaléka.)
Bár a HSG röntgensugárral működik, a mai modern gépek az egészségre veszélytelen sugárdózissal dolgoznak, biztonságos vizsgálatnak tekinthetjük. Emellett ma már, képerősítők és számítógép segítségével lehetőség van a a képek digitális tárolására és későbbi alaposabb tanulmányozására. (Magyarországon nem mindenhol.) Ugyanakkor megvannak a HSG korlátai is. Nem alkalmas pl. a kismedencei összenövések vagy a petefészek betegségeinek vizsgálatára. Ezek felderítésére a laparoszkópia sokkal alkalmasabb, emellett szines folyadékkal a kürtök átjárhatósága is teljes bizonyossággal megállapítható.