Kivizsgálás

A meddőség okának kideritésére sajnos nagyon sok és néha kellemetlen vizsgálatra van szükség. Nem mindig a felsoroltakat kéri az orvos (más betegéget talál, pl. pajzsmirigy-elégtelenség), de többnyire a következők szükségesek:

Általános nőgyógyászati vizsgálat:
Kellemetlen, kb 10 percig tart. Erre akár többször is szükség lehet.

Laborvizsgálat:
Ez gyakorlatilag vérvételt jelent. Általában a ciklus 3., 16., ill.23. napján kérik. Az általános vér-labor eredményeken túl ilyenkor történik a különböző hormonszintek vizsgálata. A hormonvizsgálatokat testhőmérséklet-mérés egészitheti ki. Ezt a nők otthon, maguk végzik. Mivel az ovuláció után a testük alaphőmérséklete megemelkedik, fontos információt nyújthat az ovuláció meglétét illetően.

Ultrahangvizsgálat:
A kivizsgálás illetve a kezelés alatt többször is szükség van rá. Egyrészt a belső nemi szervek anatómiai rendellenességeit deriti fel, másrészt a stimuláció alatt a tüszők állapotát ellenőrzik vele. Maga az ovuláció ténye is megállapitható UH segitségével. 10 perces, fájdalmatlan, egyszerű vizsgálat. Hüvelyi UH esetén a vizsgálat kicsit kellemetlenebb, de elviselhető.

Postcoitalis teszt:
A nemi aktus után 6-12 órával mintát vesznek a méhnyakat boritó nyákból. Ha ebben nem találnak élő, mozgó spermiumokat, akkor:

Néhány perces, nem kellemetlen vizsgálat.

A petevezeték átjárhatóságának vizsgálat:
Ez több módszerrel történhet:

A felsorolt vizsgálatok valamelyikét mindenképpen el kell végezni a meddőség kezelésének megkezdése előtt. Ez határozhatja meg a választott kezelési módszert. Át nem járható petevezetékek esetén nincs más módja a teherbeesésnek, csak a lombikbébi program!!!!

Méhtükrözés:
Altatásban végzik, 15-30 perces beavatkozás. Segiségével a kürtök is vizsgálhatók, valamint a méh esetleges apróbb rendellenességei is kezelhetők (myoma, fejlődési zavarok mint összenövés, stb...)

Andrológia:
Az ondó vizsgálata. Részletesen a férfi meddőség vizsgálatánál irunk róla.