Laser "hatching"


Az elmúlt év során Magyarországon is egyre több intézet alkalmazni kezdte ezt a rendkívül látványos módszert. A sejtek osztódásuk során egyre kissebbek lesznek, a beágyazódás körüli időszakban azonban már "kinövik" a petesejt eredeti burkát, át kell, hogy szakítsák azt.
Az így felszabaduló kémiai anyagok szerepet játszanak a beágyazódás máig rejtélyes folyamatában is, enélkül nem biztos, hogy az embrió meg tud tapadni a méh falában. Ezt a kibújást segíti elő a hatching azoknál az embrióknál, melyeket az IVF során visszaültetnek.

Az, hogy mindez lézerrel, mechanikusan (tűvel), vagy kémiai anyagok segitségével történik, elméletileg mindegy. Pontossága, egyszerűsége miatt azonban a lézeres eljárás egyre népszerűbb, annak ellenére, hogy a készülék igen drága.

Az első ilyen készülékek még egy, jó szakember által jó helyre küldött lövéssel gyengítették
meg az embrió burkát. Erről láthattak eddig is képeket oldalainkon. A modernebb műszerek több, apró lövéssel "végigvágják " a burkot, olyan mélységben, ahogy azt a beavatkozást
végző embriológus szeretné. A teljesen számítógépvezérelt műszerrel már nem kell a
mikroszkóp fölé görnyedve dolgozni, az embrió a monitoron kivetítve látszik. A megfelelő paramétereket szintén a képernyőn lehet beállítani.Az egérrel mozgatható piros "célgömb" tökéletes pontossággal beállítható. Jól látszik az embriót körülvevő vastag burok, és abban néhány elhalt spermium. (A "vesztesek")
Az első találat jól látszik az embriót körülvevő burkon.Több lövéssel szép nyílás ejthető.A végeredmény.


És aki lehetővé tette tájékoztatónk megírását:

Dr. Kőrösi Tamás, Győr