Okok, kezelés I.

Hormonális okok:

Alapok:
Az agyban egy hipotalamusznak nevezett részen termelődik egy hormon, amit Gonadotropin Releasing Hormonnak (GnRH) hivnak. Ez az anyag serkenti az agyalapi mirigy női nemi hormontermelésre ható hormonjainak működését. Bonyolultnak hangzik és az is. Az agyalapi mirigyben ennek hatására képződik két hormon, az FSH (tüszőéréstserkentő hormon) és az LH (sárgatestserkentő hormon). Ezek már közvetlenül a petefészekre (és még sok más szervre!) hatnak. Szintjük a ciklus során folyton változik, ezt jórészt a petefészekben épp a hatásukra meginduló ösztrogénszint befolyásolja. Az ösztrogének a tüszőkben termelődnek, a legfontosabb női hormonok.

A hipotalamusz bármely betegsége okozhat tehát meddőséget, sőt, az agynak ez a területe pszichés úton is erősen befolyásolható! Az általa termelt GnRH azonban ma már gyógyszer formájában hozzáférhető, igy a meddőség ez esetben könnyen kezelhető. (Csak nagyon nehéz rájönni, hogy ez okozta!)

Az agyalapi mirigy működésének zavara elég gyakori ok lehet. Diagnózisa könnyebb, kezelése - mivel FSH és LH is kapható ijekcióban - egyszerű. Pesze a képet bonyolitja, hogy a betegség régóta fennál, a nemi szervek kifejlettsége, működése is zavart szenvedett, nem mindig alkalmasak a terhesség kihordására. (csúnya szóval ezt hypogonadotrop hypogonadizmusnak nevezik)
Van ennek a mirigynek egy másik fontos hormonja is, amit
prolaktinnak neveznek. Ez normálisan az anyatej elválasztásáért felelős, és egyúttal megakadályozza a szoptatás alatt az újabb teherbeesést. Ha rosszkor - szoptatás nélkül - nagyobb mennyiségben termelődik, meddőséget okoz. Ez előfordulhat olyan nőknél is, akik még sohasem szültek, bár lényegesen gyakoribb a szekunder meddőség esetén. Termelődését egy bromokriptin nevű vegyület gátolja, igy gyógyszeresen jól befolyásolható.

A petefészek működése akkor is lehet hibás, ha "odafönn" minden rendben van, FSH és LH is termelődik bőven. Előfordulhat, hogy a petefészek mégsem reagál ezekre a hormonokra, (klimax után is ez a helyzet), és nem indul meg a tüszőérés, vagy csak elégtelenül. Persze ilyenkor ösztrogén sem fog termelődni, hiszen ahhoz tüsző kell, ezért az agyalapi mirigy még több FSH-t és LH-t temel, ui. nincs, ami visszafogja. (Ezt használják ki a gyógyszergyárak. Klimax (= menopausa) utáni nők oly sok gonadotropint (FSH+LH) termelnek, hogy a vizeletükből a nagy mennyiségben kiválasztott hormon kivonható. Ebből lesznek az ún. HMG (Humán menopausalis gonadotropin) készitmények.)
A meddőségnek ez a tipusa nagyon nehezen kezelhető, hiszen ha nem tudunk petesejtet nyerni, akkor csak donorpetesejttel lehet a terhességet létrehozni. (Hypergonadotrop hypogonadizmus)

 

Ide majd jön egy kép.

A mellékvese is sok olyan hormont termel, ami hatással van a női nemi működésre. ilyenkor az alapbetegség kezelése oldhatja meg a problémát.

A pajzsmirigy túlműködése és elégtelensége egyaránt negativan befolyásolja a női ivarszervek szabályozását, ezért menstruációs zavarokat, meddőséget okozhat. Itt is az alapbetegséget kell először megszüntetni.

A hormonális hátterű meddőség szinte mindig együtt jár a menstruációs ciklus zavaraival, esetleg hiányával. Kivizsgálásában alapvető szerepe van a hormonszintek vérből történő meghatározásának és esetleg a testhőmérséklet mérésével történő ovuláció-vizsgálatnak. Hasonlóan fontos a petefészek hüvelyi ultrahanggal történő vizsgálata is.
Ne lepődjön meg senki, ha medőségének kivizsgálásakor koponyaröntgent vagy CT-t kér a kezelőorvos. Ez az agyalapi mirigy vizsgálata miatt van.

 

Tovább a következő oldalra...