Okok, kezelés II.

Organikus okok:

Petevezeték elzáródás:
Szinte a legközismertebb ok, és sajnos igen gyakori is. Minden tekintetben egészséges nőnél is előfordulhat, leggyakrabban azonban valamilyen gyulladásos betegség szövődménye. Ez lehet nemi úton terjedő betegség, a hasüreg valamilyen korábbi gyulladása (pl. perforált vakbél), vagy korábbi nőgyógyászati, kismedencei gyulladás. Lehet egy vagy kétoldali. (Előbbi esetben a megtermékenyülés nem kizárt, csak kisebb a valószinűsége.) Lehet teljes, vagy részleges. Utóbbi esetben a spermiumok átjuthatnak a petesejthez, a sokkal nagyobb embrió viszont nem jut le a méhbe - méhen kivüli terhesség alakul ki.
Nem ritka ok, hogy a nő maga kérte korábban a lekötést.

Kezelése
régebben csak műtéti lehetett, vagy sikerült létrehozni az eredeti anatómiai állapotot, vagy nem. Ha nem, a nő soha sem szült gyermeket. Ma - természetesen ha a műtét sikertelen - az In Vitro Fertilizáció (lombikbébi program) egyik fő indikációja.

A méh betegségei
A méhben tapad meg és fejlődik az embrió. Ezért nagyon fontos, hogy a méh alkalmas legyen erre a szerepre. Jóindulatú daganata (myoma) elzárhatja a petevezeték beszájadzását, gátolhatja a megtapadást, kihordást. El kell távolitani!!!!
A méh üregének összetapadása (Asherman-szindróma) ritka állapot, de előfordulhat. Meg kell oldani!
Gyulladásos és egyéb betegségei szintén kezelendők.

Endometriózis:
Nagyon gyakori betegség. A lényege az, hogy a méh különleges, hormonokra érzékeny nyálkahártyája (endometrium) szigetekben megtelepszik a méh üregén kivül is. (pl. hashártya, kismedence fala, petevezeték, stb..) Hogy ezt miért csinálja???? Sajnos, normál menstruációkor ez a nyálkahártya is leválik, sőt, vérzik, igy a legkülönbözőbb tünetekkel járó kórképeket okozhatja. Többek között elzárhatja a petevezetéket, elterelheti a kilökődő petesjtet a méhkürtbe (petevezeték) vezető útról, stb..
Kezelése roppant nehéz. Általában gyógyszeres, de lehet műtéti is. Gyógyszerrel megpróbálják teljesen leállitani a női ciklust, abban reménykedve, hogy hormonális háttér nélkül ezek a szigetek elpusztulnak. Ha mégsem, műtéttel próbálják kiszedni - de ezzel szét is szórhatják - vagy citosztatikummal - sejtméreggel elölni. Egyik sem egyszerű feladat.

Hüvelyfejlődési rendellenesség
Nagyon ritkán de előfordul. Ilyenkor általában a spermiumok nem jutnak tovább, egyszerű műtéttel kezelhető.

Méhnyaknyák rendellenesség
Szép szó. A méh külső nyilását vastag, nehezen áthatolható nyák zárja el a külvilágtól. Ez vigyáz arra, hogy baktériumok, gombák stb. ne jussanak a méh üregébe. Ezt nem csak mechanikusan, hanem az immunrendszer helyi megerősitésével is végzi. A női nemi ciklus során változik vastagsága és összetétele. Nagyon gyakori betegség, hogy ez a védőrendszer túlságosan jól működik, és a spermiumokat sem engedi be, mert

  1. Vagy elöli őket az immunrendszer segitségével
  2. Vagy olyan vastag, áthatolhatatlan falat képez, hogy rövid életük kevés az átjutáshoz.

Inszeminációval ez az akadály könnyen legyőzhető. Ilyenkor a spermiumokat a megfelelő előkezelés után egy vékony katéter segitségével a méhbe fecskendezik. Növeli az eljárás sikerét, ha előzőleg a nő ciklusát FSH tartalmú készitménnyel megtámogatták, és az ovulációt mesterségesen, LH szerű hormonnal váltották ki. Ilyenkor 2-3 petesejt jelenléte a cél. Ez ugyan növeli az ikerterhességek kialakulásának veszélyét, de a teherbeesés valószinűségét is.

 

Tovább a következő oldalra...