Önök írták - 17.oldal

Irja meg nekünk kérdését, véleményét, javaslatát, támogatási szándékát, stb !

Udvozlom Doktor Ur,szeretnem megtudni onntol mit szol a kezelesemhez.PCOm van,mar mutottek is vele most clostilbegytet kell szednem 5.naptol 5 napon at 2x1,ha emelkedik a homersekletem ketnaponta egyet mire terhes nem leszek,vagy menzesz nem jelentkezik.Miert kell folytatnom?Ez egy peteerest serkento gyoygszer nem?Valaszat koszonom.

Tisztelt Asszonyom!

Válaszom egyszerű: szóhoz sem jutok! A gyógyszer adagolása ilyen formában "egyedi" és aki ezt javasolta valószínűleg annyit sem tud a petesejt éréséről, annak hormonális irányításáról, mint egy érettségiző középiskolás biológiából.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

T. Doktor Úr !

Nálunk a férjem alacsony spermaszáma miatt végeztek IVF beavatkozást. Már hármon vagyunk túl. Az első leletén a spermaszám 3-5 millió volt és így, bár nálam nem volt smmi probléma rögön az IVF-et javasolták. Már egy éve volt az utolsó beavatkozás, azóta rendszeresen járunk andrológushoz és az eredményei elég változóak 7-8 milliótól 20-30 millióig alakul de általában csak 10% mozog és van 100% fejeltérés. Mivel ennél nagyobb javulás nem látszik elérhetőnek vissza mennénk a meddőségi központba, csak azt nem tudom, hogy ezzel a javult lelettel jogos-e a lombik vagy csak az inszemináció. Köszönettel: Bné

Tisztellt Asszonyom!

A lelet alapján továbbra is csak IVF jön szóba, inszeminációval a rossz mozgás, illetve a rossz spermium szerkezet miatt nem sok esélyt látok.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!
 
Lassan egy éve szeretnénk gyermeket a férjemmel, sajnos ezidáig eredménytelenül. Már van két lányunk, akkor a teherbeeséssel semmilyen problémám nem volt. Ez év májusában fordultam orvosomhoz, mivel a menstruációm előtt kb. egy héttel barna pecsételő vérzés kezdődik. UH-os peteéréskövetés történt, mely szerint normál petefészekműködés és kielégítő tüszőérés, tüszőrepedés van. Három hormonvizsgálatom volt (a ciklus 3., 22., napján, valamint a menzesz előtti napon), semmi rendelleneset nem találtak, csak a progeszteron szintem volt kicsit alacsony, a pajzsmirigyhormonok is rendben vannak. Szedtem már Duphastont, Utrogestant és Clostylbegitet is, de nem segítettek. Orvosomnak említettem, hogy annak ellenére, hogy már több mint 2 éve nem szoptatok, melleimből még mindig tudok néhány csepp tejet fejni, ráadásul a tüszőrepedés környékén melleim megduzzadnak, fájnak és kis nyomásra tej spriccel ki belőlük. Szerinte, ha magas prolaktin szint nem társul hozzá, ezzel nem kell foglalkozni. Én viszont olvastam róla, hogy létezik latens prolaktin zavar, melyet megerősít az Ön által korábban írt egyik válasz, mely szerint ha a mellekben szoptatás nélkül tej termelődik, az magas prolaktin szintre utal, még ha az a vérből nem is mutatható ki. Most már teljes a tanácstalanságom, nem tudom mit tehetnék?! Az lenne a kérdésem, hogy tudna-e esetleg Budapesten olyan orvost ajánlani, aki Önhöz hasonlóan gondolkodik ebben a témában, és akihez bizalommal fordulhatnék problémámmal. Ha lehetséges, válaszát e-mail címemre várom Köszönettel: T.M.

Tisztelt Asszonyom!

Látens hiperprolaktinémia van, ezzel együtt további vizsgálatok indokoltak. Konkrét címet etikai okok miatt nem adhatok, de a www.infertily.hu, illetve a www.oviklub.hu honlapokon a meddőséggel foglalkozó orovosok elérhetősége megtalálható.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr! 
 
Nekem az lenne a kérdésem,hogy mit gondol a Yadine nevű fogamzásgátloról? Már 1hete szedem és jelentkeztek nálam mellékhatások,mint pl:hányinger,szédülés,ingerlékenység. Ezek a panaszok majd elmulnak vagy hagyjam abba a szedését? Utána néztem több fórumon és csak rosszat olvastam róla.A nögyógyászom szerint  pedig ez egy kitűnő gyógyszer. Ön,hogy látja?-esetleg kapott visszajelzéseket? Köszönettel:N.

Tisztelt Hölgyem!

Minden hormontartamú tabletta szedésénél kezdetben lehetnek panaszok, ez alól a Yadine sem kivétel. Ez még nem jelenti azt, hogy ez rossz. Abbahagyása jelenleg nem indokolt.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

20 éves vagyok pécsen élek, most fejezem be a gimnáziumot.Idén fogok érettségizni,többek között biológiából Egészségügy főiskolára szeretnék menni és a nagy álmom hogy egyszer szűlész lehessek, már kiskoromban elterveztem ,hogy én orvos szeretnék lenni méghozzá szűlész.Érettségin prpjekt munkát kell írnom, és a választott témám a meddőség.Segítséget szeretnék kérni ha ez valamilyen úton-módon lehetséges.Minnél többet szeretnék megtudni erről a témáról, és valami féle statisztikát csinálni a meddőnőkről.egy kérdőivet kitöltetni velük, ha lehetséges Tisztelettel:P. A.

Tisztelt Hölgyem!

Célkitűzései elismerésre méltóak, de kérése etikai okok miatt nehezen teljesíthetőek. Javasolnám, hogy a Szülészeti Klinika IVF Központjában (Pécs, Édesanyák u.17.) keressen meg egy orvost, talán tud segíteni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A 3. lombik kísérletünk alkalmával a 16. napon mért HCG szint 2,1 lett. Ha jól, tudom, ez biokémiai terhesség.
- Mit jelent ez a HCG szint: talán 1 napra megtapadt, majd meggondolta magát? Vagy ebből a mért eredményből nem lehet visszakövetkeztetni, mikor mi történik? - Tisztában vagyok vele, hogy a megtapadás oka nem ismeretes igazán (olvasom a válaszait), mégis: Ön szerint az, hogy a punkció utáni 4. illetve 6. napon (a körülmények szerencsétlen összejátszása miatt) heves hisztérikus sírógörcs rázott, befolyásolja-e a megtapadást? Vagy ez ilyenkor már csupán fiziológiai folyamat?
- A HCG szint a megtapadást követő napokban mikor kezd el termelődni és milyen ütemben emelkedik? Köszönettel: P.A.

Tisztelt Asszonyom!

A 2 körüli hCG szint nem jelent biokémia terhességet, a 20 alatti szint esetén a terhesség, következésképpen a beágyazódás teljes mértékben kizárható. Tehát sajnos nem volt egyáltalán terhes, nem volt beágyazódás sem! A sírógörcsnek semmi köze nem volt a megtapadás elmaradásához, ugyanakkor természetesen nem elhanyagolható szempont a stabil pszichés állapot a transzfer körüli időben.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!
 
Én egy 27 éves kétségbeesett nő vagyok, a párom 34 éves. Nagyon szeretnénk kisbabát, de ez idáig sajnos nem jött össze. 2003-ban elmentünk a párommal egy klinikára, ahol spermavizsgálat után a lombikprogramot ajánlották. Olvasmányaim alapján, ezt csak végső megoldásként szokták javasolni. A párom eredménye az alábbi volt: Carentia: 5 nap, Térfogat: 4 ml, Viszkoz: norm., pH: 8,0, Elfoly.idő: 6 perc, Küllem: norm., Spinnbark: - cm, Koncentráció: 0,5x 106/ml, Össz-szám: 2,0x106 , Progr.Fok: 1, Motil A+B: 20%, Motil.C: 15 %, Immobilis: 65 %, Feji abnorm.: 46%, Nyak abnorm: 31%, Farki abn.: 23%, Norm.morfol.: 29%, Extra elem: frs: 0,7x 106/ml Vélemény: OAT. Jelen állapotban ICSI javasolt. Nálam csak annyit állapítottak meg, kisebb a méhem az átlagosnál, de ezt is csak sima ultrahangos vizsgálat alapján. Különös képen engem nem is vizsgáltak. Az első próbálkozás 2003.11.04-én volt, de ellett számolva a gyógyszerezés és kiszabadultak a petesejtek, amiket csak a hasüregből sikerül összeszedni (4db-ot), de rossz minőségük miatt, ezek nem termékenyültek meg, így nem volt visszaültetés. A második alkalomra: 2003.12.03-án került sor. 10petesejtet nyertek és 3 + AHA embrió került vissza 2nap után. Sajnos eredménytelenül. Harmadjára 2004.03.19 -én 5 petéből 3 ismét visszakerült, de megint semmi. Kissé le vagyok törve és nem tudom, hogy mivel tudnánk hatékonyabb lenni a siker érdekében. Páromnál "ebben a kórban" (34) a gyógyszeres kezelést nem javasolták, mert állítólag jelentős mértékben elősegítené a prosztatarák kialakulását. El vagyunk bizonytalanodva és nem tudjuk, hogy klinikát váltsunk e, vagy még van 3 lehetőségünk és menjünk ugyanoda vissza. Nyár környékén mindenképpen újra szeretnénk próbálkozni csak kérdéses, hogy hol. Ön szerint másol is hasonlóan jártak volna el? Addig is a súlyomat próbálom elfogatható mértékűre leredukálni, mert jelentős túlsúllyal rendelkezem. Várom mielőbbi válaszát, javaslatát, véleményét! Előre is köszönettel: N.M.R

Tisztelt Asszonyom!

Természetesen a leírtakból nem tudom megítélni a sikertelenség okát, ehhez ismerni kellene a vizsgálati leleteit, a stimuláció eredményeit, az alkalmazott gyógyszereket, azok dózisait, stb. Még ekkor sem biztos, hogy megítélhető lenne, hogy miért nem lett eddig terhes. Nincs olyan központ, ahol garnantálni tudnák, hogy terhes lesz. A váltás szüségességét tehát Önnek kell eldönteni. Lehet, hogy minden úgy történt, ahogy kellett, nem történt semmi hiba, csak balszerencséje volt.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Fél év (tudom, hogy ez még nem sok) sikertelen próbálkozás után a nőgyógyászommal megbeszéltünk egy vérvételt, melynek eredményeképpen kiderült, hogy magas a prolaktinszintem. Szedem a bromocriptint. Ami bennem kérdés, hogy a lelet alapján a progeszteronom jó-e? Olvastam az Ön válaszaiban, hogy a magas prolaktin csökkenti a progi szintet, a doktorom mégis azt mondta, hogy JÓ a progim. A lelet alapján 644 mU/l prolaktin és 52,22 nmol/l progeszteron. A vérvétel a 20. ciklusnapon készült, és a többi értékem valóban jó (pajzsmirigy, LH, FSH, tesztoszteron, ösztradiol). Kérdésem, hogy Ön szerint ebben a mértékegységben ez valóban jó progeszteron szint-e? Illetve a doktorom talán csak azért mondta hogy jó, mert a prolaktin csökkenésével amúgy is emelkedni fog a progeszteron szint? Válaszát nagyon köszönöm! Üdvözlettel: K. T.

Tisztelt Asszonyom!

A progeszteron szintje valóban nagyon jó!
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor ur

1998-ban volt egy medikalis terhessegmegszakitasom, ami utan rendesen felborulhatott a hormonhaztartasom mert ket honappal kesobb legnagyobb meglepetesunkre ujbol terhes maradtam, ezuttal ikrekkel.  Sajnos mivel tanulmanyaim kozepette voltam es a masodik terhesseg is nagyon eros rosszulletekkel parosult, igy ferjemmel ugy dontottunk hogy nem tartjuk meg eme terhesseget sem - ezuttal 'rendes' abortusz mellett dontottunk.Az abortuszok utan kb fel evig probalkoztunk 2-3 kulonbozo fajta oralis fogamzasgatloval, viszont sajnos mindegyiknek volt valamilyen mellekhatasa (fokent a melleimre) ami miatt a vegen ugy dontottunk hogy inkabb termeszetes modon fogunk tovabb vedekezni. A terhessegeim eleg koran meg lettek szakitva, ennek ellenere a tejtermelodes (de legalabbis valamilyen tejszeru valadek termelodese) beindult mindket esetben. '98 es a mai nap kozott mar jartam mell specialistanal amikor a terhessegek utan honapokkal eszrevettem hogy mindket mellem tovabbra is termeli a fent emlitett valadekot.  Akkor mindenfele vizsgalatokon keresztulmentem, es a vegeredmeny az volt hogy semmilyen szervi vagy hormonalis elvaltozas nincsen, es varjak hogy a tunetek magatol elmuljanak  A tunetek ugy-ahogy elmultak, a bal mellemben teljesen megszunt a valadektermeles, viszont a jobb mellemben mintha meg mindig lenne valamennyi nyoma a korabbi problemaknak. Az elmult talan 1 evben ugy vettem eszre hogy a menstruacios ciklusaim is megvaltoztak.  Azelott mindig 24-26 napra jott meg a menszeszem es 4-5 napig vereztem.  Manapsag viszont 28-30 naposak a ciklusaim, es legujabban 1-2 napig barnas folyasom van a verzest megelozo napokon, viszont a verzes maga mindossze csak 2 napig tart, majd atmegy ujabb barnas folyasba. A mult honapban (december vege), sajnos volt egy nagyon ijjeszto elmenyem a verzes masodik napjan, hajnalban teljesen begorcsoltem (a nagy fajdalomtol hanytam es hasmenesem volt) kb egy oraig.  Mivel a fajdalom teljesen ugyanolyan volt mint amit a medikalis abortusz alatt eltem at, miutan labra tudtam allni ferjem elvitt az Accident & Emergency-be, ahol vizeletvizsgalat es hasmegtapintas utan kizartak a terhesseget/mehen kivuli terhesseget es a gyulladast, viszont azt mondtak hogy feltetlenul kell hogy lasson nogyogyasz. Ebben az orszagban viszont ahol elunk, legyen akarmennyire is nyugat, sajnos olyan buta rendszer van hogy honapokat kell varni arra hogy egy specialista lasson (aprilis 24-re vagyok korhazba rendelve). Husvetkor utazunk Magyarorszagra es el szeretnek menni egy alaposabb nogyogyaszati kivizsgalasra.  Addig is viszont csak az agyam jar es probalok az interneten keresgelni, hatha rabukkanok valamire amibol kiderul meg ha hozzavetolegesen is hogy mi bajom lehet.  Egyenlore, tuneteimbol itelve: evek ota tarto tobb-kevessebb mellvaladekozas, meghosszabodott menstruacios ciklus, barnafolyas, eros mellfajdalom menszesz elott, stresszre valo nagyon magas hajlam mind arra utal hogy magas a prolaktin szintem. On igy latatlanba mit allapit meg?  Ha tenyleg arrol lenne szo amit en is megallapitottam, milyen termeszetes gyogymodokhoz folyamodhatok addig is amig vegre magyar orvos lat? Most toltottem a 30-at es az iden szeretnenk probalkozni csaladalapitassal is.  Vagy talan most egyenlore felejtsuk el?  Ugy tudom hogy a magas prolaktin szint es alacsony sargatest szint megakadalyozza a teherbeesest es/ vagy veteleshez vezethet.  On mit ajanl?Koszonettel, B.

Tisztelt Asszonyom!

Ön helyesen látja a problémát, tényleg a magas prolaktin szint merül fel elsősorban. Kivizsgálás, illetve gyógyszeres kezelés nélkül nem tud tenni ellene, esetleg forgalomban van több országban egy homeopathiás készítmény, Magyarországon Mastodynon néven, ennek a szedését megpróbálhatja. Nálunk egyébként ez is recept köteles. Ezzel azonban bajt niztosan nem tud csinálni. Terhességgel próbálkozhat, de teherbeesés esetén a terhesség 12. hetéig sárgatesthormon pótlás szükséges.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

T. Doktor Úr!

December hónapban már írtam Önnek egy levelet, melyben elküldtem a hormon vizsgálat eredményeit! Az írta nekem, hogy ereményeimből ítélve lehetséges, hogy PCO -m van. Orvosomnál mjártam az eredményeimmel, de ő ezt nekem nem említette. Az javasolta, hogy szedjek fogamzásgátló tablettát. Ennek érdekében norcolutot írt föl nekem, amelytől december hónapban volt menstruációm. Orvosom szerint a gyógyszer hatására január hónapban is kell lenni menstruációmnak és csak utána kezdhetem el a fogamzásgátló tabletta szedését. Önnek mi a véleménye? Köszönettel!

Tisztelt Hölgyem!

A Norcolut tablettával csak a vérzést lehet meghozni, attól nem gyógyul meg. A többi kérdésre vizsgálat nélkül nem lehet válaszolni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Kérdéseink előzménye a következő: IVF programot megelőző vizsgálatok során enyhe fokú intraepithelialis laphám lesio (LSIL) HPV-t, kóros vagy neoplasticus hámelváltozást állapítottak meg, amit az orvosom P3 HPV-nek minősített. Ezután HPV tipizálás történt, amiből kiderült, hogy alacsony rizikófaktorú HPV vírusom van. A meddőségi központ orvosa azt mondta, hogy ilyen eredményre nem adhat hormonkezelést, mert felgyorsíthat a méhnyakon bizonyos kóros folyamatokat. Ez az eredmény két alkalommal (3 hónapos különbséggel) ugyanaz lett, azzal, hogy a második kenetvétel után 6 hónapos ismétlést javasoltak. A helyi orvosom azt mondta, hogy sok ilyen eredménnyel találkozik, és nem látja veszélyesnek a hormonkezelést. Miután a két orvos konzultált egymással, az látszik megoldásnak, hogy konizációt végezzenek, mert más kezelés nem igen vezethet eredményre. (Megjegyzem, ez sem jelent 100%-ot.) Próbáltam utánajárni a HPV vírusnak, és valóban
hasonlóakat olvastam róla, illetve sok mást, amit Ön is természetesen tud. Mindkét orvos (úgy érezzük) mindig válaszolt minden felmerülő kérdésünkre, de mégis van, ami miatt Önhöz fordulunk. Ha nem terveznénk gyermeket, akkor elég lenne-e az ellenőrzés, vagy a gyorsabb megoldás (ami megint nem 100%) érdekében látják így? Hol kaptam el a HPV-t? Úgy tudom kizárólag nemi érintkezés útján terjed. Férjemmel 6 éve élünk, bár gyermek nélkül, de boldog házasságban és mindkettőnknek ez az első szexuális kapcsolata. Olvastam a HPV-ről, hogy minden emberben megtalálható, csak lehet, hogy a szervezet immunrendszere nem tudja legyőzni. Voltam kórházban is, ahol laparoszkópián és missed ab. miatt abortuszon estem át. Elkaphattam-e a kórházban? A férjemet ki kell-e vizsgálni e vírus miatt, és kezelni kell-e, hiszen ha meg is műtenek, utána visszafertőzhet? Jelenlegi kenet eredménye kialakulhatott-e a már megelőző hormonkezelések hatására, amelyek a teherbeesést próbálták elősegíteni? Három éve volt rákszűrésem, ami P2 eredmény volt, HPV nélkül. És a végső kérdéseim: nem veszélyezteti-e akár a műtét, akár a vírus a tervezett teherbeesést, amivel több mint 3 éve küzdünk? Meg kell-e feltétlenül műteni? A műtét után mikorra tervezhetünk hormonkezelést és IVF-et? A jelen állapot előzményeiről röviden: minden alapvető meddőségi kivizsgáláson átestem, a jobboldali petevezeték záródástól kezdve, a rossz hormoneredményektől a jelenlegi kenetig mindenfélét megállapítottak. A 3. sikertelen inszeminációt követő ciklusban estem teherbe váratlanul, (a meddőségi központ orvosa szerint tipikusan, egy bizonyos gyógyszer hatására), amikor 7 hetesen ismeretlen ok miatt elhalt a terhesség. Ez irányba is volt kivizsgálás, de nem tudtak semmit megállapítani. Férjemet is vizsgálták, nála nem találtak semmi problémát. Próbálunk még mindig optimisták lenni és reménykedni születendő gyermekünk érkezésében, de ez a legutóbbi eredmény úgy érezzük zsákutcába terelte lehetőségeinket. Rólunk annyit, hogy én 29 éves vagyok, férjem 33. Elnézést kérünk a hosszú kérdésekért, de csak így tudtuk felvázolni problémánkat! Válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel: Egy "Reménykedő pár"

Tisztelt Asszonyom!

Mindkét orvosa a valós helyzetet mondta Önnek. A PIII-as cytológia, illetve a HPV pozitivitás nem a hormonális kezelés miatt veszélyes, hanem azért, mert ha terhesség létrejön, akkor a HPV fertőzés talaján kialakult méhnyak hám elváltozások előszeretettel rosszabbodnak és valódi rák is kialakulhat. Tehát egy kívánt terhesség előtt ezt rendbe kell tenni! Én úgy gondolom, hogy a conisatiot megelőzően ezt talán egy kisebb beavatkozással is meg lehet próbálni, ilyen a méhszáj felszínének electrocoagulatioja, vagy fagyasztása. Az, hogy a HPV nemi úton terjed, nem jelenti azt, hogy csak nemi úton lehet megkapni. Azt, hogy Ön hol és hogyan fertőződött soha senki nem fogja tudni megmondani. Férje esetleges fertőzőttsége már nehezebben mutatható ki.. Tehát először igenis rendbe kell tenni a fertőzöttséget, normalizálódnia kell a kenetnek és utána lehet folytatni a meddőségi kezelést. Ezt egyébkén törvény is előírja! Lehet, hogy ez türelemjáték lesz, de meg lehet
gyógyítani.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

T.Doktor Úr!

3 éve diagnosztizáltak nálam endometriosist,ezt műtét ,majd GNRH kezelés követett. Azóta 3 IVF- em volt,sikertelenül. Utolsó stimulálásom ALATT és azóta is problémám,hogy ciklusom 15-17.napján vérzésém kezdődik,ami csak színében(barnás) tér el egy rendes menstruációtól.Ezt a 28.napon egy rendes menstruáció követ. 1 hónapja volt emiatt laporaskopiás műtétem,ami jelentéktelen endometriózist mutattot ki.Mi okozhatja vérzésemet?Ha hormon az oka,melyik az? Válaszát előre is köszönöm.B.

Tisztelt Assszonyom!

Valószínűleg hormonális problémák lehetnek, panaszai sárgatestelégtelenségre utalnak. Ezirányban kellene vizsgálatokat végezni!
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

3 éve próbálkozunk feleségemmel, hogy gyerekünk lehessen, mesterséges úton már 2 éve. Jelenleg a harmadik orvosnál tartunk. Hogy miért megosztanám Önnel.Az első orvos természetes úton próbálkozott, majd 8 hónap után, azt javasolta forduljunk specialistához, aki mesterséges megtermékenyítéssel foglakozik. Mellesleg 8 hónap alatt nem sikerült neki hormonszint ellenőrzésre leküldeni a feleségemet. A második orvos eljutott az inszeminációkig ebből négyet csinált, miután az időzített együttlétek nem sikerültek. Majd tovább küldött minket egy lombik specialistához. Mellesleg minden esetben mi kerestünk orvost, mert nem kaptunk javaslatot.A harmadik orvosnál immár 15 hónapja vagyunk. 6 inszemináció után tavalyi év végén végre eljutottunk a lombik programig. Ennek eredménye 19 tüsző, melyből 13 leszívott petesejt. 7 megtermékenyült (megszúrás nélkül). 3 db nyolcsejtes (5-re értékelt), 3 darab 6 sejtes (4-es), 1 db 6 sejtes (3-as). És eljött a visszaültetés napja, melyen amit átéltünk senkinek sem kívánok.Történt ugyanis, hogy a hármas ikrekkel kecsegtettek és tankönyvbe illőnek nevezték embrióinkat. Ezután az 5 perces beavatkozásból 40 perc lett. Mert valami oknál fogva a katétert nem sikerült a méhbe juttatni. Aznap ott mindenki feltette a kezét, nem tudtak mit csinálni. A leendő gyerekinket -196 fokra hűtötték. Mindez karácsony előtt. Idén indítottunk egy endoszkópos vizsgálattal, amit a második megadott időpontba a doktor úr el is végzett, mivel az első időpontot lemondta, mert fontosabb beavatkozásai voltak. Másodszorra a szintén 10-15 perces endoszkódos méhvizsgálat 50 percre nőtt. Ha beleszámolom a műtőben eltöltött várakozási idő (ugyanis a műtővezető és az orvosunk nem értette egymást) ezt 3 óra 20 perc lett. Eredmény: nem tudtuk megnézni, mert feleségemnek a méhszálán, méhnyakán nem tudtak túljutni. Laparoszkópiás műtétet javasolt a doki más kórházban, más doktorral, mert ő nem tudja megcsinálni. Mindez 150 eFt-ért, természetesen számlára (végre egy jó hír). Másik javaslat: természetes terhességre várni, ami kitágítaná a méhnyakat. Megkérdeztem, hogy szerinte miért járunk hozzá?Kérdésem tud-e olyan orvosról, kórházról, magán klinikáról, ahol egy teljes"problémás" terhességet, terhesség előtti folyamatokat végig tudnak vezetni, anélkül, hogy próbálkoznának. Illetve kellően felkészültek a nem várt fordulatokra? Végre 3 év után eljutottunk addig, hogy látjuk (lásd lombik eredménye) lehet közösen gyerekünk, de nem tudják őket megfelelő helyre juttatni. Egyébként feleségemnek a méhnyálkahártyájával soha nem volt problémája! Így a beágyazódásban bízhatunk.A hormonokkal a peteéréssel nem volt soha gond. Kedvesem mindig jól reagál a gyógyszerekre, nem kellett soha kísérletezni, hogy melyik fog hatni.Nem hagyjuk abba gyerek nélkül, ezért kérem javasoljon egy felkészült csapatot.Ugye meg lehet ezt az elzáródást, szűkületet szüntetni? Ugye lehet gyerekünk?Segítségét előre is köszönöm Tisztelettel:H. J. Kérem az E-mail címemre is küldjék el a választ. Az oldaluk nagyon hasznos sok reménykedő pár számára, tudjuk nem vagyunk egyedül. Köszönjük.

Tisztelt Hölgyem és Uram!

Problémájukra egészen biztosan van megoldás, tisztázni kell a méhszájszükület helyét és azt biztosan meg is lehet szüntetni valamilyen kisműtétes eljárással, de lehet, hogy anélkül is. Nem nagyon tudom, hogy milyen olyan kórházi laparoszkópos beavatkozás van, mely térítésköteles és számlára csinálnák! Egyébként nehéz transzfer, illetve a katéter felvezetési problémák természetesen ritkán, de előfordulnak. Konkrét hely, illetve csapat megjelölésére vonatkozó kérése azonban etikai okok miatt nem teljesíthető.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

32 éves vagyok, a párommal 3 hónapja határoztunk úgy, hogy kisbabát vállalunk. Kérdéseim az alábbiak: 1. Nehezíti-e a hátrahajló méh a teherbeesést? Ha igen, milyen mértékben? 2. Menstruációs ciklusom már a kezdetek óta (12 éves koromtól) rendszertelen, 42-52 nap között mozog. A kezdetekben a vérzések 7-8 napig tartottak, az első napon mindig heves fájdalmakkal küzdöttem. Az orvosom tanácsára (18 éves koromtól) 5 évig Tri Regolt szedtem, a gyógyszer semmi panaszt nem okozott. Miután abbahagytam a fogamzásgátlót, a ciklusom visszaállt 42-52 napra, a vérzés 5-6 napig tart, az utolsó 1-2 napban inkább csak pecsételő, a fájdalmak viszon korántsem olyan elviselhetetlenek, az első napon 1-2 fájdalomcsillapítóval elmúlnak. A teherbeesést milyen mértékben befolyásolja a "normálistól" eltérő menstruációs ciklusom? Köszönettel:T.

Tisztelt Asszonyom!

A hárhajló méh a normális egyik variációja, tehát nem befolyásolja a teherbeesést. Vérzéseinak ritkasága már most hormonális kivizsgálást indokolnak. Ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül betegsége van, de utána
kell járni!
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Török Doktor Úr!

Nem sokáig rabolnám az idejét, csak 2 gyors kérdésem lenne prolaktinnal kapcsolatban.
- 1,5 hónappal ezelőtt 644 mU/l volt a prolaktin szintem. 2 doboz bromocriptint kaptam (még 6 szem van vissza), most megvan a kontroll vérvétel eredménye is. Ez 36,1 mU/l. Nem túl kevés ez? Így már van esély a teherbeesésre?
- Mi történik ha a prolaktin szint kevés? További jó munkát kíván hálás köszönettel:K.T.

Tisztelt Asszonyom!

Alacsony prolaktin szint semmi bajt nem csinál, amennyiben ez volt az oka a teherbeesés elmaradásának, akkor mostmár van esély. A prolaktin túl kevés nem lehet.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon szépen köszönöm, hogy válaszolt a korábban feltett kérdésemre. Ismét szereznék Öntől véleményt kérni az alábbiak vonatkozásában, amennyiben lehetőség van rá. A háziorvosom 2005. 01. 27. napján hormonvizsgálat céljából vért vett tőlem. Az utolsó menstruációm időpontja 2005. 01. 02. (a menstruáció befejező időpontja 01. 05.). A vizsgálat eredménye a következő lett:
FSH: 2.8
LH: 2.3
Prolactin: 9.0
Progestoron: 12.30
Estradiol: 125.0
Cortisol: 4.8
DHEA-szulfát: 108
Totál tesztoszeron: 20
Nem tudta a háziorvosom megmondani, hogy jók e az eredmények, kérte, hogy forduljak szakorvoshoz.
Ezért kérem az Ön véleményét az eredményeimmel kapcsolatosan. Nagyon köszönöm, hogy Önhöz bizalommal fordulhatok, és hogy időt szakít a válaszadásra. Tisztelettel: Bné

Tisztelt Asszonyom!

Hormoneredményei jók, leszámítva a tesztoszteront, ami nem tudom, hogy milyen egységben van megadva. Így az magasnak tűnik, de önmagában véve miután nem tudom, hogy milyen célból, milyen panaszok miatt történt a vérvétel, nem jelent semmit.A hormonértékek értékelése endokrinológusra, vagy nőgyógyászra tartozik, inkább ilyen problémával hozzájuk kellenefordulni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

4 hónapja kezdtem el szedni a yadine nevű tablettát, és az első 21db taletta beszedése közben a kelletnél hamarabb megjött a menstruáciom, pontosabban először ilyen barnás váladék, utánna pedig rendesen megjött (majdnem 3 hétig). 3hónapig nem változott csak annyit hogy 2 hétig volt vérzésem. A nőgyógyászom felírt egy másik fajta tablettát (Cilest). Most az első adag beszedése után se változott a dolog. A kérdésem az lenne hogy mennyire természetes ez, mennyire veszélyes, mi a teendőm, nyújt-e védelmet ilyen esetben is terhesség ellen, stb. Előre is köszönöm segítségét! Zs.

Tisztelt Hölgyem!

Terhességtől nem kell félnie, a védettség így is megvan. A többi kérdésére azonban csak a vizsgálatokat végző nőgyógyász tudna válaszolni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon nagy gondban vagyok, ezért fordulok Önhöz! Kérném, ha tud válaszoljon a levelemre. 36 éves pánikbeteg vagyok. Védekezés ellenére teherbe estem. A betegségemre erős gyógyszereket szedek, melyek elhagyása panaszaimat fokoznák. Ezek a gyógyszerek: Paroxat 20mg 2x1 és Xanax 0.5 3x1 naponta. Az Ideggyógyászom azt mondta, hogy azonnal el kell vetetni, mert 50% az esélye, hogy fogyatékos lesz. A Nőgyógyászom azt mondta, hogy tartsam meg,ha akarom. És most itt állok teljesen tehetetlenül és szorít az idő! Nagyon hálás lennék, ha megírná, hogy találtak-e összefüggést az általam szedett gyógyszerek mellékhatása, és a fogyatékosan született gyermekek között. Még az orvosaim sem tudtak teljesen biztosat mondani. Szívem szerint megtartanám, de mi lesz, ha tényleg betegen születik!? Hogy élném át a nyolc hónapot azzal a tudattal,hogy lehet, hogy beteg a baba? Van két egészséges lányom, szüljek egy beteg babát!? És mi van, ha egészséges és én elvetetem!??? Tisztelettel: M.E.

Tisztelt Asszonyom!

Hozzáértő genetikus véleményét kellene kikérnie. Ezzel együtt ezen gyógyszerek közül egyik sem olyan, melynek bizonyított, igazolt, magazatkárosító hatása lenne. Ugyanakkor kellő ismertek hiányában, 100%-ig ez még sem zárható ki. Tehát véleményem szerint túl nagy kockázattal nem jár a terhesség megtartása.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktur Úr!

49 éves vagyok. 2003. szeptemberében volt egy P3 értékü rákszürés eredményem. Ezután 3 alkalommal P2 volt. Az orvosom azt mondta, hogy ez igy rendben van, egy év mulva kell ujra elvégeztetni a szürést. 14 éves korom óta menstruálok és mindig borzasztó fájdalmaim voltak, iskolába, dolgozni sem tudtam ilyenkor menni. Később mikor fogamzásgátlót szedtem ez elmul, de miután abbahagytam ujra nagy fájdalmaim voltak minden hónapban. Sőt az utóbbi pár évben már hónap közben is görcsölgettem és miután elmult a menzeszem mindig hajszál pontosan rá második napra egy olyan hirtelen rám törő görcs alakult ki, hogy alig vártam, hogy a gyógyszer hasson. De ez csak eddig tartott, mert miután kiment a gyógyszer hatása nem fájt semmim. Egyébként a ciklusam lerövidültek, 22-31 napig fordult elő, de általában mindig kevesebb volt mint 28 nap. 2004. októberében, és 2005. februárjában 58. ill. 54-napra jött meg. A vérzés rendszeres volt olyan értelemben, hogy minden hónapban megjött, csak rövidebb időre. Az orvosom ultrahangos vizsgálatot végzett és azt mondta, hogy nagyon meg van vastagodva a méhnyálkahártyám. Pontosan ez van irva: "Jobb tubasaroknak megfelelően, környezetétől elkülönülő 12 mm átmérőjü endometriumszövet látható." Egészségügyi kaparást javasolt amit 2004. májusában el is végeztek és azt mondták, hogy az eredmény nem jó, idézem a zárójelentésről: I. Hyperplasia reservocellularis endocervicis. II. Hyperplasia glandularis cystica endometrii. 6 hónapig Norcolut tablettát kellett szednem, majd 2005. január 13-án ujra megismételték a kaparást, melynek eredménye állitólag megint nem jó: I-II. Ép endocervix. Hyperplasia glandularis cystica polyposa endometrii. Az orvosom a mütét előtt ultrahangos vizsgálatot csinált és azt mondta, hogy nem vastag a nyálkahártya, sőt mütét után bejött hozzám és azt mondta, hogy igy szemre is kevesebb volt a kaparék, ugy gondolja, hogy most jó lesz az eredmény. Ehhez képest csak nem lett jó. Ekkor azt mondta választhatok, vagy ujra szedem 6 hónapig a Norcolutot, vagy méheltávolitást végeznek. Én nagyon megijedtem ettől és inkább a gyógyszert választottam, annak reményében, hátha mégis jobb lesz majd ez az eredmény. A kaparás miatt most egy hónap kimaradt a gyógyszer szedése /Norcolut/, és megint előjöttek ezek a görcsölgetések, mellfeszülés, puffadás. Azóta még a menzeszem nem jött meg. Szeretném a Doktor Úr véleményét kikérni. Jól döntöttem-e hogy nem vetettem ki rögtön a méhemet, vagy hozhat-e még ez a gyógyszeres kezelés jobb eredményt? Nagyon félek a mütéttől, de rákos sem szeretnék lenni. Kérem sziveskedjék nekem válaszolni, mit javasol, ha esetleg a harmadik kaparás eredménye sem lesz jó, mert teljesen tanácstalan vagyok!

Tisztelt Asszonyom!

Harmadik méhkaparásnak értelme nincsen. Amennyiben a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre a műtét javasolható. Azt hogy milyen műtétet kellene végezni csak orvosa tudja eldönteni, de nem biztos, hogy feltétlenül a méheltávolítás az egyetlen megoldás. Lehetséges, hogy egy un. hiszteroszkópos méhnyálkahártya eltávolítással (un. endometrium ablatio) is célhoz lehetne érni. Ez alig nagyobb beavatkozás, mint egy méhkaparás.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Szeretném megkérdezni, hogy meg lehet-e úgy csinálni a petevezető átfúvást amit folyadékkal végeznek, hogy még nem tudjuk a chlamydia teszt eredményét. Mi van akkor ha a mondjuk pozítiv lene az eredmény és közbe már meg történt a vzsgálat. Nem juthat a szervezet további részeibe is? Vagy nem jönne ki jobban a fertőzés? Következő kérdésem az lenne, hogy mivel én még nem voltam bárányhimlős okozhat-e gondot terhesség alatt ez, lehet-e valamilyen oltással védekezni a bárány himlő ellen? Válaszait előre is köszömöm! A.

Tisztelt Asszonyom!

Jobb lenne megvárni a Chlamydia teszt eredményét, bár nagy veszély akkor sincs, ha netán pozitiv lenne. Az esetek döntő többségében nem végeznek HSG előtt Chlamydia vizsgálatot (sajnos!). A bárányhimlő a magzatra az első 3 hónapban veszélyes, vetélés, a magzat elhalása, illetve fejlődési rendellenességek kialakulása lehetséges. Védőoltás Magyarországon 1998 óta forgalomban van, legalább 3 hónappal a terhesség előtt meg kell kapni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Orvosom 2×1 Clostilbegyt 5 napig tartó szedését írta fel nekem (a ciklus 5-9. napjáig), de én sajnos (figyelmetlenségből kifolyólag) a napi 2 tablettát egyszerre szedtem be, nem reggel-este. A kérdésem az, okozhat-e ez valamilyen változást, lehet-e emiatt majd eltérő hormoneredmény? Mennyiben számít a dózis adagolása? Az orvosomat momentán nem tudom elérni, ezért kérem Önt, szíveskedjen válaszolni.
Tisztelettel és köszönettel: G-né.

Tisztelt Asszonyom!

Semmi nagy baj nem történt, ettől még hathatott a gyógyszer.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Több lombikbébi programon vagyok túl, ahol sajnos mindig csak a legfontosabb kérdések tisztására volt eddig idő. Ugyanakkor nagyon sok hasonló problémával küzdő (lombikbébi programban résztvevő) párral tartom a kapcsolatot különböző intézetekben, és mindannyian örülnénk, hogyha értenénk, hogy az egyes gyógyszerek alkalmazására miért és milyen esetekben kerül sor. Kérdéseim a következők lennének: 1. Mi határozza meg a
progeszteron-pótlás mennyiségét? Több ismerősőm a 3*3 utrogestan mellett még progeszteron-injekciót is kap az ET után minden nap, másoknak pedig ennél jóval kisebb adagot írnak elő. Mitől függ a progeszteron-adag? Lehet-e oka a megtapadás sikertelenségének a kisebb adag progeszteron? 2. Milyen esetekben kapnak immunrendszert gyengítő gyógyszereket a lombikprogramban résztvevők? Ha jól tudom, ez a beültetett embriók
(mint idegen testek) kilökődését gátolja. 3. Miért kapnak néhányan HCG tartalmú injekciókat a beültetés után is? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: M.

Tisztelt Asszonyom!

Válaszom elég furcsán fog hangzani: ahány ház, annyi szokás! Mindenki úgy adja a progeszteron pótlást, ahogy az a legjobb meggyőződése. Mellesleg megjegyzem, hogy a 2x3 Utrogestan is a szüksége mennyiség kb.háromszorosa, túladagolni viszont nem lehet, akár 100x100-at is lehetne használni, de a terhesség nem ezen múlik. Ugyanezen okok miatt plusz injekciók adását nem tartom szükségesnek. A hCG tartalmú injekciók a saját sárgatesthormon termelődés fokozását hivatott, a világ a hiperstimuláció veszélye miatt szokott le róla, miután ezen injekció felezési ideje 40 óra, mely miatt hatása nem irányítható.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon kíváncsi vagyok a véleményére. Kérdésem a következő: 26 éves vagyok. 13 éves korom körül kezdtem menstruálni és évekig semmi problémám nem volt. A bajok 4 éve kezdődtek, amikor a fogamzásgátló szedését abbahagytam, kb. 4-5 év után. A tablettaszedés utolsó évében és azóta is a menstruációm 1-2 napig tart és nagyon gyenge (pár csepp), ezután 2 nap barnás folyás következik. Egyébként rendszeresen jelentkezik, 30 napra és szinte mindig pontos. A két menstruáció közt enyhe fájdalmat érzek és ezután az ébredési hőmérsékletem 36,4-ről 36,9-37 fokra növekszik. A fentiekből arra következtetek, hogy van peteérésem. Több nőgyógyásznál jártam, de nemigen foglalkoztak a dologgal, ezután természetgyógyászhoz fordultam, aki rögtön azzal kezdte, hogy "nagyon kevés a női hormonom" (pedig el sem mondtam, milyen okból jöttem). Ez elég vicces, mert állítólag nagyon nőiesen nézek ki. A lényeg: kétségbe vagyok esve!!! Nagyon szeretnék babát, a barátom nem, ezért eddig még sosem próbálkoztam a teherbeeséssel, így nem tudom sikerülne-e. A kérdésem, hogy mi okozhatja ezeket a tüneteket, lelki okok lehetnek-e a háttérben. Szorongó és depressziós alkat vagyok, és nem vagyok rá büszke, de extasyt is szedtem, igaz nem túl sokat. Mit tegyek? Válaszát nagyon várom és előre köszönöm!

Tisztelt Hölgyem!

Csak hormonvizsgálatok, illetev egyéb vizsgálatok tudnák feltárni a probléma okát. Nagyon rossz úton jár: ez nem természetgyógyászati kérdés és egy általános nőgyógyászati vizsgálattal sem lehet fényt deríteni a probléma okára. Lelki tényezők persze befolyásolhatják a panaszokat, de ezt sak akkor lehet kijelenteni, ha már minden mást kizártak. Forduljon hormonális problémákban járatos nőgyógyászhoz!
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Nagyon szépen köszönöm eddigi válaszait s főlleg a gyorsaságát. Most az e-vuitaminról szeretnék kérdezni. Tutom,hogy a Doktor úr csak a gyógyszerekben hisz de azért szeretném hallani a véleményét. Nekem elég hosszúak menstruációim 40 -50 naposak. Szerettem volna egy hormon vizsgálatot kérni, mivel gyermeket szeretnénk de azt mondták az egy nagyon drága vizsgálat és mivel volt már egy terhességem (méhen kívüli) van esély arra hogy egyszerűen teherbe essek. Én úgy olvastam ,hogy az E-vitamin jótékony hatással van a petefészek működésre. Igaz ez? Lehetnek káros hatásai? A szedési módot napi 1 két hétig, majd két hét szünetben jelőlték meg. A 100-as mg-os ból. Nagyon szeretném ha válaszolna. Köszönöm!!! A.

Tisztelt Asszonyom!

Az E vitamin vaklóban hasznos kiegészítő gyógyszer lehet. A hormonvizsgálatok valóban drágák, ugyanakkor, ha valakinak 40-50 napos ciklusai vannak: indokoltak! Ettől persze nyugodtan szedje az E vitamint is!
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Ezúton szeretném Öntől megkérdezni, hogy amennyiben magas a prolaktin értékem (megindult nemrég a tejképződésem), ill. alacsony a sárgatesthormonom, Ön mit (melyik gyógyszert) tart a legeredményesebbnek a teherbe eséshez? (Clostilbegitet szedtem eddig egy ciklusban 2x1-et (5db) ill. Utrogestant a második félidőben (2x1 hüvelygolyó), de nem lettem terhes.) Elméletileg jó-e ez a terápia? Van e esélyem így mostanában a terhességre? (Kb. hányadik alkalommal szokott ez esetben sikerülni, ha nincs más probléma?) Ön mit szokott ilyenkor felírni? Köszönettel:T. S.

Tisztelt Asszonyom!

A tejelválasztás meindulás nem feltétlenül a prolaktin magas szintjét jelzi. Amennyiben ilyen irányú vizsgálat nem történt( hormonvizsgálatok), akkor ez mindenképpen indokolt lenne. Ha történt, az eredmények ismerete nélkül nem tudok javaslatot tenni. A tejelválasztást hibás pajzsmirigy működés és hibás petefészek működés is beindíthatja. Tehát csak megfelelő vizsgáaltokat követően tudnék nyilatkozni az ajánlható gyógyszerekről.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktorúr!

Pár hónappal ezelőtt volt egy méhen kívüli terheségem. Nem kellett kivenni a baloldali petevezetőt, mert gyógyszerrel meg lehetett állítani a terhességet. Most egy petevezető áfújásra várok. Ha nem lennének jók az eredmények őn milyen módszert javasolna. Mert én még nem szeretnék rögtön lombikra menni. Szeretnem ha leíná mi is az a petevezető átfújás hogyan működik? Válaszát előre is köszönöm! A

Tisztelt Asszonyom!

Többfajta módszer van, melyre a köznyelv az"átfújás" szót használja. A leírtakból nem derül ki, hogy Önnél melyik módszert fogják végezni. Csak az eredmény után lehet megmondani, hogy a továbbiakban mit lehet javasolni. Célszerű lenne ilyen kérdéseit az ellátó orvosánál feltenni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Párommal immáron 1 éve szeretnénk gyereket.A helyi klínika meddőségi szakrendelésére járok, ahol tökéletesen meg vagyok elégedve a fogadott orvosommal ( ajánlom azoknak akik Debrecenben élnek) -Dr. Sápi Tamás-, aki nagyon sokat segített meddőségem okának kivizsgálásában. 1 év után 2004 decemberében eljutottunk odáig, hogy egy laporoscopiás műtétet végeztünk, mely során kiderült hogy endimetriosis rendellenességem van. Jelenleg kezelésre járok, és 28 naponta ZOLADAX DEPOT 3.6 implantátumot kapok a hasamba fecskendőzve, mely során a betegségemet kezelik, 3 hónapon keresztül. Már egyeztettem az orvosommal, bár szeretnék Öntől is megerősítést kapni. A kezelés után -3 hónap- mesterséges megtermékenyítési programban veszünk részt. Ön szerint, mekkora az esélyem a teherbeesésre, ill. természetes úton sikerülhet-e egyeltalán? Bevallom őszintén, egy kicsit félek, hogy a kezelés nem lesz sikeres. Kérem erősítsen meg, hogy kezelőorvosommal, a lehető legjobb megoldást találtunk a betegségemre, és ezek után sikerülni fog a "babaproject". Tisztelettel: egy leendő kismama

Tisztelt Asszonyom!

Önt mindenben a kor színvonalának megfelelően kezelik és amennyiben az endometriosisa meggyógyul, jó esély van terhességre. Aggodalmai feleslegesek, jó úton jár!
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

34 éves férjezett nő vagyok. Amióta élek, emésztési problémáim vannak, elsősorban a székrekedésre gondolok. Hiába eszem sok gyümölcsöt, zöldséget, (párolva, nyersen), iszom 2 liter vizet naponta, semmi eredmény. Hashajtókat, aszaltszilvalevet,szűztea kapszulát "hívtam mindíg segítségül". Fél éve volt egy terhességem mely alatt Laktóz szirupot és szilvalevet ittam. A sziruptól nagyon erős görcseikm voltak, a terhesség a 6. héten - nem tudni miért - elment. Most ismét várandós vagyok és a 7. hétben járok. Kisebb nyomozás után rátaláltam a Hunyadi János glaubersós vízre. Minden reggel 0,7 dl-t iszom, langyosan, higítva. A problémám egyenlőre megszűnt, emésztésem hejreállt. Érdeklődnék, hogy hosszú távon (+ 8 hónap) az ivókúra esetleges mellékhatásai a pocaklakóra károsan hatnak-e? Mivel sok orvost kérdeztem, senki nem tudott válaszolni. Ha káros, akkor mit tegyek, mit szedjek? (Tamarin lekvárban szenna van, ami szintén nagyon erős görcsöket okoz.) Másik kérdésem, nagyon sűrűn felfázom, függetlenül attól, hogy 3 zokni van a lábamon és jól felöltözöm. A teherbeeséskor is antibiotikumot szedtem, most is Augmentint. Urológusom csak azt mondja, nehéz lesz így kihordani a terhességet, de tíz év alatt nem tudta megmondani, mivel előzhetném meg a visszatérő problémát. Kérném szépen tájékoztasson, hogy a sok kémiai "anyag" nem lesz-e rossz hatással a magzatra. Nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel:Ané G.N.K.

Tisztelt Asszonyom!

Főleg a terhesség első 3 hónapjában az aranyszabály az, hogy csak a feltétlenül fontos gyógyszereket lehet alkalmazni! Ez vonatkozik a glaubersóra is és az antibiotikumokra is. A Laevolac-laktulózra nem, mert az nem szívódik fel a belekből, csak helyileg hat. Tehát az bizonyos, hogy nem azért vetélt el, mert ezt használta. A megfázásoso problémájára is csak ugyanez lehet a válasz: orvosának a vizsgálat leletei alapján kell eldöntenie, hogy milyen kezelés szükséges.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Én ugyan babát még nem szeretnék, de nagyon aggaszt, hogy nem is lesz rá sok esélyem. 15 éves koromban (23 vagyok most) rendkívül erős menstruációs görcseim miatt többször is kórházban kötöttem ki, míg végül (mensturáció ideje alatt) vakbélgyulladással megoperáltak. A műtét után az orvos elmondta, hogy nem volt vakbélgyulladásom, viszont vérző szövetdarabkákat talált a hasüregemben, amelyek a méhből származhatnak. Nőgyógyászhoz fordultam (ismét), aki Tri-Regolt javasolt, hogy ez majd megoldja a fájdalmas menses problémámat. Mostanában olvastam egy újságban az endometrosisról és arról hogy meddőséget okozhat. Utánanéztem, és a régi emlékeimből arra gondolok nekem is ez lehetett a problémám 15 éves koromban, bár ez a szó akkor nem hangzott el. (legalábbis nem emlékszem) Fogamzásgátló tablettákat (Cilest, Mercilon, Tri-Regol) szedtem évekig, viszont végig hüvelyszárazsággal és gombás fertőzésekkel küszködtem. Kb. 2 éve
abbahagytam a tablettaszedést, és megszűntek a gombás panaszaim is, viszont a hátamat és az arcomat szörnyű pattanások borították be, mensturációs görcseim is visszatértek. Jelenleg Gracialt szedek 4. levéllel, pattanások elmúltak, gombák visszajöttek. A hüvelyflórám felborult, a Floragyn és más szerek nem segítenek tartósan. Már a szexhez sincs kedvem, hisz nem tudok kellően nedvesedni, így fájdalmat okoz. Kérdésem, hogy van e olyan módszer, ami nem okoz hüvelyszárazságot és libidócsökkenést, viszont jó hatással van a bőrre. Sőt nem akarok feltétlenül fogamzásgátlót szedni, ha a bőrömre van más megoldás. A másik pedig hogy Ön szerint endometrózisom lehetett 15 éves koromban? Ha igen, akkor még mindíg így van csak a tabletta elnyomja a tüneteit? Mi a teendő? Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Hölgyem!

Lehet, hogy endometriosisa volt (vagy van), de azt erre vonatkozó vizsgálat (hastükrözés) nélkül nem lehet megállapítani. A vizsgálat elvégzése jelenleg nem indokolt, csak akkor, ha panaszai lennének, vagy ha már ténylegesen próbálkozik teherbeeséssel, de az nem sikerül. A fogamzásgátló nem elsődleges gyógyszere az endometriosisnak, mindenesetre Önnél a szedése több ok miatt indokolt (endometriois gyanúja, a bőrtünetek hormonzavarra utalnak). Tehát ne hagyja abba, másfajta készítményekkel kellene próbálkozni (Diane 35, Yadine, stb.). A hüvelyszárazság és a vissztérő gombás fertőzés kezelhető, de csak orvosi vizsgálat alapján.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Kérem, ha egy mód van rá, magánúton válaszoljon. Férjemmel még nincs egy éve, hogy sikertelenül próbálkozunk. Először az ő kivizsgálásával kezdtük. Első értékei alapján oligozoospermiát diagnosztizáltak nála. Spermiumszáma 12 mill/ml volt, 48 mill. /ejakulátum, 70% mozgó, 50% jól mozgó, és 20%volt éretlen, 65% érett (többi gondolom közepes). Férjem kifejezett kérésére nem írták fol neki azonnal a( 45 ezer Ft-os) injekciókúrát, hanem ismételték a vizsgálatot; hogy miért 2-3 hétre rá, nem értem, mert elmondta, hogy mikor érte egy nagyon stresszes időszak, és azt ki lehetett számolni, hogy az akkor termelődött sperma még nem "futott ki". Persze a következő vizsgálat is ugyanazt mutatta, de megegyeztek egy harmadikban, ami már hetekkel később történt. Na, ezen a vizsgálaton normozoospermiat állapítottak meg nála, 25 mill./ml spermaszámmal, 100 mill./ejakulátum, 70% mozgó, 60% jól mozog(állítólag ez az átlagnál is jobb), 80% érett alak, és éretlen egy sem volt(a papíron nincs feltüntetve legalábbis). Mindezt nagyon különösnek találom. Egyrészt, hogy mi okozhatta azt, hogy szinte dupla olyan jó minőségű a spermája, mint néhány hónappal ezelőtt? Tényleg ilyen borzasztóan romboló hatású lehet a stressz? Egyetlen egyszer, még amikor rossz volt a spermakép, egy napig erős herefájdalomról panaszkodott, ezt az orvosnak nem mondta, mert szerintem ezután pár hétig nem is találkoztak, és miután ez ilyen gyors volt, ki is ment a fejünkből, de így utólag belegondoltam, lehet, hogy valami gyors lefolyású gyulladás okozta a rossz spermaképet, amit nem vettek észre, és ami nem a leendő, hanem a már megérett spermákat "nyírta ki" és károsította meg? Az anamnesisre tekintettel 1*1 Clostylbegitet javasoltak neki, és 3 hónap múlva, ha addig sincs terhességem, kell visszamennie. Erről mi a véleménye doktor úrnak? ( a gyógyszerről, és az egész esetről?) És most rólam; 2 ciklus alatt is többször voltam ultrahangon. Előbb a bal petefészkemben volt 24 mm-es tüsző, azt lekontrollálták, hogy kirepedt-e, ki is repedt, akkor 8 mm-es volt a méhnyálkahártyám (még jó pár nappal a menses előtt, valamikor tüszőérés után). Utána a jobb petefészkemben ért tüsző, 21 mm-es volt, azt már nem nézték, kirepedt-e, de nyilván. Úgy tűnik eddig, a tüszőéréssel nincs gond. Most azonban igyekeztem egyre inkább hangsúlyozni, amit pedig már régen is említettem sokszor, hogy újabban, durván, mióta próbálkozunk, a mensest nálam mindig megelőző, emlékeim szerint csak 1-2 napig húzódó barna folyásos időszak most 4, (egy esetben 5 napig) elhúzódik! Ettől szenvedek, mert nem tudom, meg fog-e jonni vagy terhes lehetek, s lelkileg úgy élem meg, mintha kétszer is megjönne, mikor aztán tényleg megjon a rendes, piros, gorcsos menses. Olvastam konyvekben, hogy ez sargatest elegtelensegre utalhat. Most, miutan ezt kihangsulyoztam, mondta is az orvosom, hogy ez 99%-ban sargatest elegtelensegre utalhat, es majd valami termeszetes alapu sargatesthormont fog felirni, az e havi ultrahang utan. Kerdeseim a kovetkezoek. Tenyleg ilyen nagy a valoszinusege, hogy sargatest gyengesegem lehet? 27 eves, minden teren makkegeszseges no vagyok (tudtommal...), lehet, hogy megis esetleg hamar eloregednek a petefeszekeim, azert van ez a tunet csak 1 eve? Vagy mas oka is lehet ennek, lehet, hogy csak atmeneti? Egy gyogyszeres beavatkozas nem okozhat nagyon durva valtozasokat, egyensuly felborulast odabenn? (mellekhatasok, hizas, ciszta, myoma, stb.) Persze ha biztos, hogy ez a bajom, szivesen beszedem a gyogyszert, de a ciklus masodik feleben meg nem is vettek tolem vert, egyszer a 12. napon vettek (piros verzestol szamitva), akkor 1.6 nmol/L volt a progeszteron, meg egyszer a barna folyas elso napjan, a rendes verzes elott kb. 4 nappal, akkor 11.2 nmol/L volt, sajnos a normal ertekek a papiron nincsenek feltuntetve, tehat nem tudom, ezek az ertekek milyenek. Vegul pedig, valoszinu oka lehet-e a sargatest gyengesegem (konyvek szerint igen) annak, hogy tavasszal lesz 1 eve, hogy sikertelenul probalkozunk a gyermeknemzessel? Minden tiszteletem az orvosainke, de valahogy most nem latok tisztan, es szuksegem lenne a doktor ur velemenyere is. Meg egy kerdest szeretnek vegul feltenni: egyszer mar kerdeztem doktor urtol, hogy letezik-e ultrahangos atjarhatosagi vizsgalat, s valaszaban megirta, hogy igen. Az az igazsag, hogy tartok a folyadekos feltolteses, rontgenes HSG-tol, amit majd csinalni akarnak nalam, ha nyarig sem jon ossze a dolog. Nem csak a fajdalom miatt, de a leirasok alapjan mindekeppen egy durva beavatkozasnak tunik szamomra, ne adj isten, hogy esetleg annak hatasara gyulladjon be ott valami (hallottam mar ilyenrol), es ha a modern technologia lehetove teszi, hogy hasonlo biztonsaggal meg lehessen ultrahanggal allapitani, van-e valahol elzarodas vagy endometriozis, akarmi, akkor szeretnek elni ezzel a lehetoseggel. Azt szeretnem tudni, az orszagban hol vegeznek ilyen vizsgalatot? Van-e erre Debrecenben lehetoseg, vagy csak a fovarosban? Nagyon szepen koszonom valaszat elore is, tisztelettel, B.

Tisztelt Asszonyom!

A spermiumok minősége naponta változik, tehát igenis ismételni kell többször a vizsgálatokat, még abban az esetben is, ha normális a lelete. A napi 1 tabl. Clostilbegyt biztosan nem fog ártani, ugyanakkor nem tűnik rendkivül fontosnak sem. A stressz lényegesen befolyásolja a spermaképet. Az Ön "leleteire" voantkozóan nemigen tudok állást foglalni. Véleményem, hogy nincs kellőképpen kivizsgálva, nincs még meg a sterilitas oka. A sárgatest elégtelenség nem a petefészkek kimerülését jelzi, annak számtalan oka lehet. Tehát a magam részéről nem kezelést, hanem további meddőségi vizsgálatokat javasolnék. Ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálatnál is szükséges kontrasztanyag befecskendezése a méhbe, továbbá az ultrahangon endometriosis nem látható. Tehát azt tudom javasolni, hogy ne a vizsgálatoktól, meg azok esetleg nem várt szővődményeitől féljen, hanem attól, hogy megfelelő diagnózis hiányában a nem megfelelő kezelést fogja kapni. A jó módszer: meddőségben járatos szakemberre bízni egy teljeskörű meddőségi kivizsgálást és azt követően az ennek megfelelő terápiában kell részesülni. Ennek van a legkisebb veszélye az Ön számára! Ez Debrecenben is megvalósítható.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A férjemmel másfél éve "próbálkozunk", de még nem sikerült teherbe esnem. Tavaly szeptemberben felkerestem a nőgyógyászomat efféle problémámmal, aki egy sor kivizsgálásra küldött el. Ennek az eredménye az lett, hogy tavaly decemberben laparoscopias műtéten estem át. A műtét után kiderült, hogy a bal oldali petevezetékem teljesen, a jobb oldali "részlegesen" el van záródva, ezért az esélyem a terhességre szinte a nullával egyenlő, természetes úton. Jövő hétre van időpontunk a Kaáli Intézettől. (a férjem eredményei egyébként rendben vannak). Viszont magamon észrevettem valamit, aminek eddig nem tulajdonítottam nagy jelentőséget, de az előző leveleket olvasva lehet hogy ez is oka lehet a meddőségemnek. Az észrevételem a következő: a peteérésem időszakában fehér folyás jelentkezik nálam, de nem rendes "folyás" minőségben, hanem mintha a nyálkahártyám összetapadna, és szabályszerűen meg lehet fogni. A nőgyógyászomnak még nem mondtam el, de a Kaáli Intézethez levett hüvely kenetminta hátha kimutatná a problémát. Ha nem, mit tegyek? Gondolom meg kellene vizsgáltatni, de ez csak egyszer-kétszer fordul elő 1 hónap alatt. Mielőbbi válaszát megköszönve:Üdvözlettel:Gy.H.A.

Tisztelt Asszonyom!

Legközelebbi vizsgálatánál mondja el ezt a problémát, levélben nem lehet megítélni, hogy milyen vizsgálat lenne szükséges.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

T. Doktor Úr!

Meddőség miatt indul(na) kivizsgálás nálam. Két nőgyógyászt is felkerestem problémáim miatt, és most döntési nehézségben szeretnék tanácsot kérni. A hormonvizsgálatot mindketten a 3. napon kérik, ez rendben is lenne. Az egyik viszont HSG-t ajánlott fel elsőként, még a másik a laparoszkópiát vetette fel. Melyiket válasszam, a laparral nem-e jobban járnék, esetleg többet látnának (ha vannak) rendellenességeimből. Felmerült a PCO gyanúja, de 4 D ultrahanggal nem láthatók ciszták, viszont az egyik petefészkem jóval nagyobb a másiknál, valamint tapintással is megállapítható, hogy a méhem is meg van nagyobbodva. Menstruáció alkalmával minden esetben az első napon igen nagy fájdalmaim vannak, a derekam nagyon fáj, valamint vérzéskor szövetszerű vérdarabok "hullanak" ki belőlem. Kérem amennyiben lehetséges javasolja, melyik vizsgálattal haladnék nagyobb lépésben (5 éve várunk babára és 33 éves vagyok!). Köszönettel: P

Tisztelt Asszonyom!

Mindenképpen a laparoszkópiát tanácsolnám, mert azzal olyan betegségek is kiderülhetnek, mint a HSG-vel nem (pl. endometriosis), továbbá esetleg a feltárt betegségert meg is lehet gyógyítani.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Egy elhalt terhesség és 9 hónap próbálkozás után, nem sikerül újra teherbe esnem. Csináltattam egy hormonvizsgálatot. Eredmények: 3. nap: TSH ultraszenzitív 1.180 uU/ml FSH 7.02 mU/ml LH 5.56 mU/ml Prolaktin 370.8 mU/l Progeszteron 1.30 nmol/l Tesztoszteron 1.22 nmol/l 23. nap:TSH ultraszenzitív 1.140 uU/ml FSH 7.58 mU/ml LH 10.90 mU/ml Prolaktin 607.5 mU/l Ösztradiol 239.6 pmol/l Progeszteron 5.79 nmol/l Tesztoszteron 2.36 nmol/l Nőgyógyászom egy kontroll prolaktin vizsgálatot javasolt, mivel szerinte ez az érték kissé magas (csak a 23. napi vizsgálatnál). Kérdésem, hogy a fenti adatok tükrében, a sikertelenség okát hormonális problémákban keressük, vagy az értékek megfelelőek és esetleg további vizsgálatok szükségesek a várt "siker" eléréséhez. Várom megnyugtató válaszát. Köszönettel:P.E.

Tisztelt Asszonyom!

A prolaktin szintje a ciklus második felében magasabb, ez önmagában kontrollvizsgálatot nem igényel.Ugyanakkor peteérése abban a ciklusban nem volt, tehát valószínűleg mégiscsak hormonális probléma van. A megoldás a petefészek stimulációja.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur,

30 eves vagyok, a ciklus 4-ik napjan a vervetel a kovetkezo
eredmenyeket mutatta:
FSH 6.5 U/l
LH 6.2 U/l
Prolactine 12.5 ug/l
Progesterone 2.5 nmol/l
Estradiol 83 pmol/l (110-140 pmol/l).
Az estradiol alacsony erteke igazolasa 'megerzesemnek', soha eletemben nem ereztem magam igazi nonek. Fius alkat, rendszertelen menstruacio, androgenetic alopecia 20 eves kortol, 10 evig Diane-35. 2 honapja hagytam abba a fogamzasgatlo szedeset, azota az 1. ciklus 31, a masodik 34 napos volt. Egyeb nogyogyaszati problemam nem volt, PCO sem. Legyen kedves ravilagitani az alacsony osztrogenszint lehetseges okaira es kezelesere, illetve arra, hogy milyen eselyekkel indul egy 'fius no' a gyermekvallalasban. Valaszat elore is koszonom.

Tisztelt Asszonyom!

A ciklus 4. napján ilyennnek kell lennie az ösztradiolnak, ez a normális. Androgén túlsúlyának megítélésére tesztoszteron, DHEAS, illetve SHBG meghatározásot kellene végezni. Ezek nem történtek meg. Egyébként lehet alkati tényező is, önmagában a fiús alakat nem biztos, hogy problémát jelent.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tiszlelt Doktor Úr!

Újra a segítségét, ill. a tanácsát szeretném kérni. Jelenleg 18 hetes terhes vagyok. Terhességem ikerterhességnek indult, de a 12.heti UH vizsgálat során vette észre az orvosom, hogy az egyik magzat elhalt. A terhességem tovább folytatódott. A 16. -17. héten végzett AFP vizsgálat magas eredményt (5,16) mutatott. Ezzel kapcsolatban lenne 3 kérdésem.
1. Emelheti-e az AFP értékét ilyen magas szintre az, hogy a terhességben van egy elhalt ikermagzat?
2. 4D-s ultrahangon nem észleltek kóros elváltozást a 16.héten, és most a 18. héten végzett UH-n sem voltak rendellenességre utaló jelek. Minden (magas AFP-t okozó) magzati rendellenességet ki lehetett volna mutatni ezeken a vizsgálatokon?
3. Doktor Úr is indokoltnak tartja a genetikai vizsgálat elvégzését? Ha annak az eredménye negatív, meg lehet nyugodni a magzati rendellenességeket illetően? Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel: J-né

Tisztelt Asszonyom!

Első kérdésére a válasz: igen. Második kérdésére is az válaszolható, hogy elvileg minden olyan rendellenesség kimutataható ultrahanggal, ami magas AFP-t okoz. Ezel együtt 100%-os vizsgálati módszer nincs, tehát további vizsgáaltok indokoltak (magzatviz AFP meghatározás, és akkor már genetika is).
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. Török Attila!

Hugom 4 és fél hónapos terhes, két hete a kisfia rózsahimlős volt, és a mai napon ő is elkapta, az egész teste kiütéses. Megtarthatja a babát? A baba károsódhatott-e? Miyen vizsgálatokat kell elvégezni, hogy 100% biztosak legyenek abban hogy egészséges lesz a baba?

Tisztelt Hölgyem, vagy Uram!

A terhességi kor pontos ismerete lenne szükséges, hetekben és nem hónapokban. Ekkor sem levélben! Mielőbb keresse fel nőgyógyászát. Továbbá a rózsahimlő dignózisát is biztosan fel kell állítani! Mástól is lehet kiütés.
Üdvözlettel
Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. Úr!

A testvérem kisfia rózsahimlős volt, és együtt aludt a 4 hónapos terhes anyukájával. A mama nem volt rózsahimlős gyerek korában. 2 héttel ezelött a IGM 0,08 2005.I.25-én. IGM 0,40 2005.II.10-én. Linfóma 0,7 2005.II.10-én. Nyirokcsomói meg vannak duzzadva ,arca egész teste ugyanolyan kiütéses mint gyermekének. Milyen vizsgálatokra kell elmennie? Hova, hogy teljes biztonságban megtudja hogy a babája nem-e károsodott? (nem magyarországon tartozkodik) Szeretnénk neki segíteni. Kérem e-mail-ben válaszoljon! Tisztelettel, és köszönettel: I.

Tisztelt Hölgyem!

Huga azonnal keresse fel nőgyógyászát!
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

19 evesen mar volt terhessegem amelynel az elso 4 honapban normalisan menstrualtam.Most 29 eves vagyok es jan.14.-en az orvosnal kiderult megint terhes.Januarban el is maradt a verzes de most februar 11.-en enyhen verezni kezdtem.Azt pontosan nem tudom hanyadik heten lehetek,mert az orvosommal csak febr.15.-en van idopontom.Az USA-ban elunk es itt nehez az orvost elerni.Normalis esetben kb. most kene a menstruacionak kezdodni ,de igy hogy az elso honapban elmaradt aggodom hogy valami nincs rendben. Varjam meg a 15.-et vagy siessek orvoshoz rogton? Valaszat elore is koszonom.Tisztelettel: Sz-ne

Tisztelt Asszonyom!

Terhesség alatt nem lehet normálisan menstruálni, terjhesség alatt minden vérzés kóros. Tehát azonnal forduljon orvoshoz!
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Főorvos Úr!

33 éves vagyok, 7 éve szeretnénk gyermeket. Kivizsgálásomkor kiderült, hogy PCO-m van, ezért 2 ízben laparoszkópiás műtétem is volt. Sajnos nem estem teherbe. 1999-2000-ben összesen 3 sikertelen IVF-em volt (azért nem inszemináció, mert az orvos szerint PCO-nál ez a járható út, bár mindkét petevezetőm átjárható volt). Mindezek után 2 év szünet, majd egy másik intézményben intézményben a 2. inszemináció sikeres lett. Sajnos a terhességem elejétől kezdve problémás volt, nagy vérzések kísérték (előlfekvő méhlepény miatt), majd egy (UH vizsgálat és hüvelyi AFP megállapította, hogy szivárog a magzatvíz. 4 hét kórházi kezelés után a 22. hétem elvetéltem. Akkor az orvosom a vérzések okozta esetleges gyulladásra gyanakodott. Ezután több sikertelen inszemináció, majd most ősszel egy IVF következtében hármasikres terhes lettem, melyből az egyik embriót a 7. héten redukálták. A terhességem teljesen normális lefolyású volt egészen a 18. hétig, amikor is az "A" baba magzatvize hirtelen elfolyt, 2 hétig voltam kórházban, sajnos egyik babát sem lehetett megmenteni, pont 19 hetesen elvetéltem. A gyulladás, fertőzés kizárt, melyet a rendszeres vérvétel és hüvelyváladék vizsgálat igazolt. Ennél a terhességnél a 16. héten végzett UH -on mindkét baba magzatvize az átlagos alsó határán volt. Mindkét terhességnél a 13. hétig progeszteron készítményeket (utrogesztán és progeszteron inj.) kaptam, más gyógyszert nem és nem volt terhesség alatti hormonszint vizsgálatom sem. Mindkét terhességemnél az AFP normális volt. Jelenleg az orvosom autoimmun betegségre gyanakszik. A kérdésem az lenne a Tisztelt
Főorvos Úrhoz, hogy mi a véleménye a történetemről, és Ön szerint milyen kilátásaim vannak egy következő terhesség esetén? Valóban kezelhető ez a betegség? Válaszát előre is köszönöm: K.E.

Tisztelt Asszonyom!

Terhesség alatt semmiféle hormonvizsgálat végzése nem indokolt, miután ilyenkor a lepény működik csak. Vetéléseinek tejhát hormonális oka nincsen. Nem terhes állapotban kellene tisztázni a vetélések okát (hormon, hiszteroszkópia, genetika, immunológia, stb.). Ezen vizsgálatok nélkül nem lehet megítélni, hogy milyen esélyekkel indul egy újabb terhességgel.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila


Kedves Doktor Úr!

Előzményeim: 26 éves vagyok, terhes még nem voltam. Endometriosis miatt 3 laparoszkópiám volt, és 2x6 hónap GnRH kezelésben részesültem. Az utóbbi bő egy évben tünetmentes vagyok. Fogamzásgátlót, egyéb gyógyszert nem szedek. Az utóbbi fél évben meglehetősen rendszertelenné vált a ciklusom, 16, 18, 22 napra jött meg a menstruációm (előtte egyébként 26 napos, és 6 napig tartott), és menstruáció előtt 1 héttel már barnás folyás jelentkezett, viszont maga a vérzés csak 4 napig tartott. Emiatt elmentem orvoshoz, aki hormonvizsgálatot kért. Az eredmények (20. napon):
LH: 8,6 IU/l
FSH: 4,2 IU/L (ez az arány a 20. napon is PCO-ra utal?)
PROL: 367 mIU/l
PROG: 12,7 (ng/ml)*
TESZTOSZT: 443 (pg/ml)
SHBG: 87 (nmol/l)
FR.TESZTO: 7,33 (pg/ml)
DHEA-SO4: 2,07 (ng/ml)
CORTISOL: 119 (ng/ml) Ebből csak a progreszteron tartományon kívüli látszólag, annak a papír szerint 21-nél nagyobbnak kellene lennie. Ugyanakkor a mért ciklus most pont úgy sikerült, hogy minden rendben, 26 napra jött a vérzés, barnás folyás nélkül, 4 napig tartott (ilyen már évek óta nem volt). Viszont a 4 nap elteltével volt 4 vérzésmentes napom, és azóta pecsételő vérzés van folyamatosan (1 hete). Egyéb tünetem nincs, semmi nem fáj, stb. Mi lehet az oka ennek az összevisszaságnak? Segítségét köszönöm, üdvözlettel: AM

Tisztelt Hölgyem!

Hormonértékei látszólag jók, a progeszteron szintje kissé alacsony, de ez önmagában véve még semmit sem jelent. Nem a laborleleteket, hanem a beteget kell gyógyítani, mely az Ön vonatkozásában annyit jelent, hogy ultrahang, illetve egyéb vizsgálatok nélkül nem lehet megállapítani, hogy ténylegesen mi a probléma. Egy biztos: ez nem függ össze az endometriosissal. Amennyiben levélben, egy lelet alapján ilyen dolgokat meg lehetne biztonsággal ítélni és gyógyítani, orvosokra már nem is lenne szükség.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt doktor Úr!

Az én problémám a következő! 14 hetes ikerterhes vagyok! Már 1 hete fáj a medencém a két nagyajak környékén!Amikor felállok, vagy megyek a fájdalom igen erős!(izom lázhoz hasonló) Néha alig birok menni!Ennek mi lehet az oka? Mit lehet ez ellen tenni!? Még azt szeretném megkérdezni, hogy ikerterhességnél mennyi az AFP normál értéke? Más mint 1 magzat esetén? Segítségét köszönöm! B.-né

Tisztelt Asszonyom!

Panaszai megnyugtató tisztázására mielőbbi orvosi vizsgálatra lenne szükség! Az AFP értéke ikerterhesség esetén nem egyezik meg az egy magzatnál mért értékkel, de annak nem is kétszerese. Általában két egy hetet egymást követő vizsgálattal lehet eldönteni, hogy a szintje normális-e.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr.

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy 3.napi hormonszit vizsgálatkor a Prolaktin szintem 1260 mIU/L volt.Két napja szedem a bromocriptint 2,5mg 2x1. 10-11 nap mulva lenne az inszemináciom.Megszabad-e csináltati?? Minden rendben van ezekivül nállam is és a férjemnél is.Mitöl emelkedhetett meg ennyire eddig semmi gond nem volt vele. Tisztelettel : T. A.

Tisztelt Asszonyom!

Az inszeminációt meg szabad csinálni, de a prolaktin emelkedésének okát további vizsgálatoknak kell tisztázni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila


Tisztelt dr.ur!

szeretnem kerdezni hogy van e Szekszardon meddoseg vizsgalo osztaly? F.

Tisztelt Asszonyom!

A kért cím a következő:
Szekszárd
Balassa János Kórház
7100 - Szekszárd, Béri Balogh Á. u. 57
Tel: 74-501-500
Dr.Bakó Béla

Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

27 éves vagyok és február 10-én vakbélgyulladás miatt műtöttek. Kisbabát szeretnénk és a műtét után mennyi idő múlva vállalkozhatok terhességre? A műtéti vágás miatt megszülhetem-e rendesen a kisbabámat, vagy császármetszést kell végezni?
Válaszát előre is köszönöm: BSZ

Tisztelt Asszonyom!

A teljes gyógyulás után, normál esetben ez kb. 1 hónap nyugodtan próbálkozhat már teherbeeséssel. A terhesség normál terhesség, nyugodtan szülhet spontán is a műtét miatt.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

T.Doktor Úr!

Egy kérdésem volna önhöz. Márciusba lesz 1 éve,hogy babát szeretnénk.Rendszertelen menstruációm volt,az orvosom elküldött hormon vizsgálatra,eredményem:magas prolaktin szint,peteérés szinte nulla.2 hónap bromocriptint szedtem,utána lement a normál értékre,peteérés kedvezőbb volt.Kaptam rá clostibegyet.Azt elértük,hogy rendszeres a menstruációm.Úgy néz ki,ez a hónap nem lett sikeres.Most várom a vérvételem eredményét,volt-e peteérés.Milyen vizsgálatok szükségesek 1 év sikertelen próbálkozás után??Nagyon el vagyok keseredve,lehet nem lesz babánk?? Válaszát előre is köszönöm. Oné.CS.A

Tisztelt Asszonyom!

1 év után teljeskörű meddőségi kivizsgálás indokolt, mely Önt és fférjét is érinti. Hormonvizsgálatok, spermigramm, petevezeték átjárhatósági vizsgálat, ultrahang, stb. szükséges. Célszerű lenne meddőségi szakembernél jelentkezni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Én szintén az után szeretnék érdeklődni, hogy van lehetőség , illetve hol van lehetőség arra , hogy petesejt donációhoz petesejtet adhasson valaki. Én két éve próbálkozom a gyermekáldással, a férjemnél találtak némi problémát ami elméletileg megoldható. Viszont a barátnőm 7 éve szeretne gyermeket, nem sok eséllyel, és szeretne utána járni a lehetőségnek, illetve én szívesen adnék is le petesejtet. Előre is köszönöm , várom válaszát. L.O.

Tisztelt Asszonyom!

Szándéka bármennyire is nemes. a magyar törvények nem teszik lehetővé, hogy barátnőjének petesejtet adományozhasson, ugyanis a petesjtek adományozása csak anoním módon és csak egy intézet számára lehetséges. Továbbá a törvény előírja, hogy saját gyermeke kell, hogy legyen. Az egyedüli lehetőség, hogyha Önnél is esetleg IVF beavatkozásra kellene, hogy sor kerüljö, akkor az un. szám feletti petesejtjeiről a beavatkozás kapcsán az intézet számára lemondhat.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila


Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem az, hogy milyen eredménnyel kezelhető a PCO szindróma, és milyen a teherbe esés valószínűsége? Válaszát köszönöm. S.A.

Tisztelt Asszonyom!

A PCO az esetek döntő többségében jól kezelhető, a terhességi kilátások jók.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

21 éves egyetemista lány vagyok.Azzal a probémával fordulok Önhöz, hogy a mensesem már egy hete késik. Terhes nem vagyok ugyanis a terhességi teszt eredménye negatív lett. Mindeközben melleim megduzzadtak, mellbimbóim körül égető érzést érzek.hasam felfuffadt, olykor még görcsöl is, azonban a mensesem nem jelentkezik. 14 évesen volt egy petefészek cisztám, melyet punkciós műtéttel eltávolítottak.Ön szerint ismét kiújulhatott?Vagy mi lehet a probléma? Az a régi ciszta nem okozhat-e a későbbiekben meddőséget? Válaszát előre is köszönöm. Köszönettel:B.T.L.

Tisztelt Hölgyem!

Lehet cisztája, de csak nőgyógyászati vizsgálat alapján lehetne megállapítani, hogy mi a probléma. Személyesen és ne levél útján forduljon ilyen esetben orvoshoz!
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném kérni a véleményét.25 éves vagyok. Kimaradozott a vérzésem. Rész vettem egy hormon vizsgálaton melynek az eredménye a következő.
FSH 8,4 mlu/ml 894
LH 23,4mlu/ml 983
Ösztradiol 90 894
Prolaktin 496,1 33,4 581 939 3710. Ez után voltam ultrahangon és ott megállapították , hogy több apró cisztám van, majd kaptam Marvelon gyógyszert. Ezt ajánlották szedni amig nem kívánunk gyermeket. Kérem írja meg ,hogy egy ilyen hormonvizsgálatnak melyek a normál értékei és mennyire lehet veszélyben a gyermekvállalás. Üdvözlettel:T.Bné. Egyébként szeretném kérni hogy nevemet valamint e-mail címemet ne közöljék nyilvánosság előtt.

Tisztelt Asszonyom!

Miután nem írta meg, hogy a vérvétel hányadik ciklusnapon történt, továbbá, hogy a hormonok milyen egységben lettek megadva sajnos nem tudok egyik kérdésre sem válaszolni, márcsak azért sem, miután minden labornak mások a
normál értékei. Továbbá a hormonok nevei utáni a sok szám egyszerűen értelmezhetetlen.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem a következő: normális-e, ha hiszteroszkópos műtét után (méhsövény kiírtás) a mensesem 2-3 napig tart. Korábban 6-7 napig tartott, bő vérzéssel az elején és kb. az 5 napon, illetve az elején nagyon erős görcseim voltak. Most a műtét után kb. 2,5 napig volt normál (nem bő) vérzésem és a fájdalom abszolút elviselhető volt és rövid ideig tartott. Normális-e ez, vagy nem. Ha nem, mi lehet az oka? Válaszát előre is megköszönöm!
Tisztelettel: H.K.

Tisztelt Asszonyom!

Csak vizsgálatok alapján lehetne eldönteni, hogy a leírtak normálisak-e. Azt javasolnám, hogy kontrollvizsgálat céljából keresse fel a műtétet végző orvost.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

A feleségem 8 évig szedett tri-regol fogamzásgátló tablettát. Babát szeretnénk ezért abbahagyta a tabletta szedését. A nőgyógyásza azt javasolta hogy nyugodtan elkezdhetünk próbálkozni mert a gyógyszer abbahagyása utáni első három hónapjában nagyobb esély van a fogamzásra. A kérdésem az lenne hogy valóban próbálkozhatunk e mindenféle mellékhatás nélkül? Nincs a gyógyszernek mellékhatása, mégiscsak egy hormontabblettáról beszélünk. Én eddig úgy tudtam hogy a gyógyszernek ki kell ürülnie a szervezetből, ami 2-3 hónap. Tisztelettel egy aggódó férj

Tisztelt Uram!

A gyógyszert azért kell minden nap szedni, mert gyakorlatilag már másnapra kiürül a szervezetből. Tehát nincs ok a várakozásra, nyugodtan próbálkozhatnak. Az már kevésbé felel meg a valóságnak, hogy az első 3 hónapban nagyobb esély van, de ez lényegtelen.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Fiatal pár vagyunk, gyermekáldás előtt. Azonban egy problémánk van, a párom B Rh negatív, én pedig B Rh pozitiv. Úgy tudom , ez talán az első terhességnél még nem jelent problémát, de mi nagyobb családot tervezünk. Szeretném megtudni, hogy milyen következményekre számíthatunk, illetve milyen beavatkozásokon kell részt vennünk/vennem?
Válaszát előre is köszönjük! Üdvözlettel, B. J. és H. P.

Tisztelt Asszonyom!

Probléma csak fordított esetben jelentkezhetne (tehát, ha Ön lenne Rh negatív és a férje Rh pozitív) és akkor sem az első terhességnél. A többinél meg azért nem, mert a problémák kialakulását a zszülsézeti eseményt követően beadot egyetlen injekcióval ki lehet védeni. Tehát aggodalma teljes mértékban felesleges.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr,

Két héttel ezelőtt spontán vetélésem volt, 6 hetes terhes voltam. Az okát sajnos nem tudom, de az orvosom szerint több millió oka lehet egy spontán vetélésnek. A vizsgálatok alapján már minden rendben, a szervezetem kitisztult teljesen. Azt szeretném kérdezni hogy mennyi ideig kell várnunk arra hogy újból próbálkozzunk illetve hogy mennyire ajánlott az hogy fogamzás előtt 1-2 hónappal el kezdjem szedni az Elevitet. Köszönöm szépen előre is a segitségét. Üdvözlettel, V.M

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben tényleg egészséges, nyugodtan próbálkozhat a teherbeeséssel már a következő ciklustól. Az Elevitet már most is szedheti.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila


Tisztelt Doktor Úr!

8 évi szedés után idén januárban hagytam abba a Diane 35 tabletta szedését. Korábban az orvosom azt mondta 3 hónapot várjunk és utánna azonnal teherbe fogok esni. Azóta egy menstruációm volt 44 napra. A hőmérőzést (amit mint olvastam szerencsére nem tart túl megbízhatónak) azonnal elkezdtük és csak a 41. napon emelkedett a hőmérsékletem 37 fok fölé. Most a 21. napon tartok és a hőmérsékletem még mindig csak a 36,49-36,79 között mozog. A kérdésem az lenne, hogy Ön milyen módszert javasol annak meghatározására, hogy van-e már peteérésem. Olvastam egy bizonyos PG 53-ról Önnek mi a véleménye róla? Kell-e már aggódnom, vagy csak a gyógyszer nem ürült ki még teljesen? Előre is köszönöm. B. K.

Tisztelt Asszonyom!

44 napos ciklus önmagában indokol már vizsgálatok elvégzését, melyből ki fog derülni, hogy vissza állt-e a rendes petefészek működés (én úgy gondolom, hogy nem). Nem vagyok híve "a csináld magad mozgalomnak" meddőség esetén, különösen ha nyílvánvaló problémák állnak fent. Tehát nem teszteket javasolnék, hanem nőgyógyász által végzett vizsgálatot.
Üdvözlettel.
dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

A párommal másfél éve ismerkedtem meg. A közeljövőben házasságot kívánunk kötni. A párom egy okból kifolyólag urulógushoz fordult, aki férf meddőség miatt andrológiai osztályra küldte Őt. A párom teljes vizsgálaton átesett, s az őt kezelő orvos megállapította, hogy a kevés spermaszám, s annak feji eltérése miatt az ICSI módszerrel lehet gyermeke. Az ICSI módszerrel viszont nagyon jó esélyei vannak. Nekem mindezidáig nőgyógyászati problémám nem volt, a korábban elvégzett szükséges szűrővizsgálatok sem mutattak semmi problémát. Jelenleg a párom 27 éves, én 26 gves vagyok. Jelenleg nem, de egy- két éven belül szeretnénk kisbabát. 1. A kérdésem az lenne, ha velem semmilyen nőgyógyászati probléma nincs, mekkora az esélyünk egy gyermekre? 2. Növeli-e az esélyt az, hogy mindketten huszonévesek vagyunk? 3. A korábbaikban olvastam más levélből, hogy a lombikbébi módszerrel 20-30% esély van gyermekre. Ezt a százalékos mértéket esetleg növeli-e az, hogy csak huszonévesek vagyunk? Mivel - elvileg nekem semmi bajom nincs- így a beágyazódás esélye nagyobb-e? Olvastam, hogy a lombikbébi programban résztvevő nők átlagéletkora 36 év, oka ez annak, hogy csak 30%-ának sikerül a lombik? Illetve az, hogy az esetek nagyobb részében a nőnél lép fel valami probléma? 4. szükséges jelen esetben elmennem kivizsgálásokra, vagy egy klinikát felkeresnem, vagy elég ezt a házasság után megtenni? válaszát előre is köszönöm D.

Tisztelt Asszonyom!

Fiatal korban valóban valamivel jobbak a teherbeesési kilátások. Mostani kivizsgálása indokolatlan, pár hónappal a kívánt terhesség elött kellene jelentkezni meddőségi központban a szükséges vizsgálatokat ott elfoglyák végezni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr

Szeretném megkérdezni, hogy inszemináció kezelésekor a petefészken keletkező ciszta keletkezésének mennyi a valószinüsége, és ez
mennyire lehet súlyos? Milyen valószinü az ikerterhesség, lehet e befolyásolni a babák számát, hogy mondjuk ne legyen három, esetleg lehet csak egy is? Milyen genetikai vizsgálatok kötelezőek 35 évesen (ha eredményes lesz a beavatkozás persze) és mik azok a vizsgálatok, amiket esetleg maszek alapon érdemes megcsináltatni? Tisztelettel köszönöm eddigi gyors válaszait.

Tisztelt Asszonyom!

A cysta képződés nem az inszeminációval, hanem az esetleges stimulációval van összefüggésben. Az ikerterhesség megint csak ez utobbival van összefüggésben. Minél több tüszője van, annál nagyobb a valószínűsége az iker, illetve a többes iker terhességnek. Onnantól kezdve, hogy több tüsző érik a petefészekben csak a szerencse kérdése, hogy hány lesz. Tehát ha Ön csak egyet szeretne, akkor vagy spontán ciklusban, vagy igen alacsony dózisú stimuláció mellett szabad csak próbálkozni. Ekkor is azonban előfordulhat egypetéjű ikerterhesség. Genetikai vizsgálat szükségességét kezelőorvosának kell eldönteni, 35 éves korban ez nem kötelező, csak ajánlott.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Lassan 1,5 éve szeretnénk babát,eddig sikertelenül.Az orvosom,kivizsgált semmi eltérés,végeztek hiszteroszkópiát amiből az derült ki,hogy minden szép és ép.Az orvosom ekkor azt mondta nincs szükség a lapara, de 1 hónap elteltével mégis javasolta.Azt szeretném kérdezni,ha a HSC-n azt írták,hogy ép ubaszájadék,akkor mennyi az esélye annak,hogy a petevezetékek mégis el lennének záródva?.Az orvosom valami folyadék áramlást emlegetett,hogy azzal sem volt semmi gond. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Asszonyom!

A petevezetékek különböző helyen lehetnek elzáródva, és az, hogy hysteroscopiánál ép tubaszájadékokat látnak még nem jelenti azt, hogy a további szakaszokon elzáródás nem lehet. A laparoscopia nemcsak azért szükséges, hogy az átjárhatóságot vizsgálják, a műtét során olyan egyéb elváltozások, mint pl. az endometriosis, is diagnózisára, illetve kezelésére is sor kerülhet, mely meddőséghez vezet.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a Diana35 jó fogamzásgátló -e? Mert most fogom elkezdeni a szedését, és biztos akarok lenni benne, hogy ha szedem, nem lehetek -e terhes? Mert sok helyen azt olvasta, hogy inkább arcproblémákra van. Kérem mielőbbi válaszát. Tisztelettel

Tisztelt Asszonyom!

A Diane-35 teljesen megbízható fogamzásgátló.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Egy hete vettem észre barna folyást, néha mintha véreznék nagyon minimálisan. Van még két hetem a menstruációig. Aggódom, hogy mi lehet ez, bár már fordult elő. üdvözlettel: Kné Á.

Tisztelt Asszonyom!

Panaszai eredetét csak nőgyógyászati vizsgálat tudná tisztázni, mely levél útján elég nehezen végezhető el.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

33 éves vagyok, sok éve babát szeretnénk, túl vagyunk 3 ICSI lombikon. Tavaly novemberben laparoszkopia során megállapították, hogy endometriozisom van. 3 hónap Danoval és Trental kezelést kapok. A gyógyszerem lassan elfogy. Kérdésem a doktor úrhoz, hogy szükséges-e lombikozni, vagy próbálkozzunk most természetes úton (hormon eredményeim jók, átjárható vagyok, férjem sperma száma 20 mó/ml körül ingadozó, a lombikoknál ICSI kelett)? Mit tudok tenni a siker érdekében? A gyógyszer abbahagyását követően mire számítsak (ciklus, vérzés helyreállás)? Mikortól lehet abbahagyni a védekezést? Mikor próbálkozhatunk kisbabával? Ha esetleg lombikra kerül sor, azt mikor lehet elkezdeni? Meddig tart a gyógyszer hatása? (1. hónapban 24 napra megjött a gyógyszer melett, 3. hónapban a középidőt egy pecsét jelezte) Javasol-e esetleg a doktor úr a gyógyszer abbahagyása után bármiféle tisztító kúrát? Válaszát várva, köszönettel: V.né

Tisztelt Asszonyom!

Kérédseire csak az tud válszolni, aki látta, hogy endometriosisa mennyire volt kiterjedt. A betegségnek stádium beosztása van, mely 1-től 4-ig terjed és egyáltalán nem mindegy a javasolható kezelés szempontjából, hogy Önnél milyen volt. A Danoval már nem tartozik az endometriosis korszerű gyógyszerei közé, a Trental meg egyáltalán nem. A Danoval szedése mellett nincsen középidő, mert peteérés sincs, tehát a vérzés nem a középidőt jelezte. A "tisztitó" kezelés számomra ismeretlen fogalom, még csak gondolatom sincs azzal kapcsolatban, hogy itt mire gondol.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. Török Attila!

Feleségemmel szeretnénk Önnel találkozni kérem írja meg , hogy juthatunk el Önhöz. Üdvözlettel:K. Cs.

Tisztelt Uram!

Hétfő, kedd, csütörtök, pénteki napokon Tapolcán a Pannon Reprodukciós Inézetben (Tapolca, Bartók B.u.1.-3., tel.:06-87-510365), szerdai napokon Pécsett a Baranya Megyei Kórház Szülészeti Nőgyógyógyászati Osztálynak meddőségi szakrendelésén 12 és 14 óra között megtalálnak (Pécs, Rákóczi u.2., tel.:06-72-533174).
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A következő levelemet az Oviklub oldaláról is elküldtem már Önnek. Amennyiben meghérkezett Önhöz, jelen levelem tárgytalan. A levél tartalma a következő:Tisztelt Doktor Úr! Az a kérdés foglalkoztat, hogy milyen vizsgálatoknak vagyunk abban az esetben kitéve, ha a férjem "0 pozitív", én "0 negatív" vércsoportú vagyok? Azt hallottam, hogy ilyen esetekben valahogy leállítják(?) az anya immunrendszerét, hogy ne termeljen antitesteket. Azt is olvastam, hogy az endometriosis nevű betegség kialakulása is immunrendszer elégtelen működéséhez vezethető vissza. Igaz ez, és van-e összefüggés a vércsoport-különbözőség és a betegség között a gyermekvállalás tekintetében? (Ha az endometriosist is immunrendszer elégtelenség okozza, le lehet-e állítani azt a baba érdekében?) Milyen következményekkel jár a kezelés? Milyen lépésekből áll egyáltalán? Egy másik, számomra ismeretlen dolog az ún. "spermaallergia". Mostanában egyre többet hallunk erről is. Ez milyen tünetekkel jár, hogyan lehet gyógyítani? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: B-né

Tisztelt Asszonyom!

Levelére azonnal válaszoltam, mely az Oviklub honlapján azóta is olvasható.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

1 év után végre, úgy tűnik, sikerült teherbe esnem, hál' istennek természetes módon. Két tesztet is csináltunk, mindkettő pozitív. Most fogok jelentkezni majd orvosomnál, gondolom, hamarosan ultrahanggal is meg lehet győződni róla, valóban terhes vagyok-e. Ami most nyugtalanít, hogy tegnap éjjel, hosszas vívódás után bevettem 1 szem Rubophent, fogfájás miatt. Határozottan úgy emlékeztem, hogy nem ellenjavalt, és amúgy is paracetamol származék, ami nem olyan agresszív szer. Ma mégis felfedeztem a papírján, hogy tehes nőknek az első harmadban csak az orvos utasítására szabad bevenni, meg hogy nem zárható ki teljes bizonyossággal a magzat károsodása. Kérem, nyugtasson meg, hogy nem csináltam nagy bajt! Most kb. 2-3. hetes lehet az embrió. Term. ma megyek a fogászatra, hogy még egyszer véletlenül se kelljen gyógyszert bevennem. Ennek a fogfájásnak sem volt előzménye, tegnap kezdett rá, még pici lehet a szuvasodás, mégsem hagyott aludni. Kérem, inkább csak magánúton válaszoljon levelemre. Tisztelettel: B.

Tisztelt Asszonyom!

Gyakorlatilag nem talál olyan gyógyszert, melyre ne lenne ráírva, hogy a terhesség első három hónapjában nem javasolt a szedése. Nyugodjon meg semmi problémát az egy szem Rubophen nem okoz.
Üdvözlettel:
dr.Török Attila

Szeretném a segítségét kérni a következőben.Fél éve missed ab. diagnózissal fejezték be műszeresen a terhességem.Van egy egészséges négy éves kisfiam.Most ismét sikerült teherbe esnem,de az orvos ismét missed ab. diagnózist állapított meg,és egy hét múlva visszarendelt uh-ra.Akkor a köv. állapították meg:töredezett,szabálytalan petezsák,de életjelenségeket mutató embrió.Kaptam 3*1 duphaston tablettát,és pihennem kell.Kérdésem,hogy tulajonképpen ez mit jelent,és milyen ennek a terhesség megmaradásának a valószínűsége. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:N. A.

Tisztelt Asszonyom!

A magzat él, tehát missed. ab nem áll fent. A késöbbiekben fog kiderülni, hogy terhessége megmarad-e.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Ezúton szeretném Öntől megkérdezni, hogy a 14.napi ultahangon mekkora (mettől-meddig mm) tüszőméret a jó?Ill. még azt szeretném megkérdezni, hogy mik szoktak az okok lenni, ha a 2. terhesség nem bír létrejönni? (Az első azonnal létrejött.) Hastökrözésen semmi hibát nem láttak, ill a hormoneredményeim tökéletesek. Köszönettel:T. S.

Tisztelt Asszonyom!

A ciklus közepén normál esetben a tüsző mérete kb. 20 mm. Ez azonban nem a ciklus napokhoz, ha nem a ciklus hosszához igazodik. Csak részletes meddőségi kivzsgálást követően lehetne arra választ adni, hogy most mértnem esik teherbe.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm eddigi segítségét. A "gyeses" időm 1 hónap múlva lejár, ezért kérném, hogy egy átfogó "generálozáshoz" legyen szíves újból segíteni, mert szorít az időm. (Ciki lenne visszamenni dolgozni, majd újból terhestáppénzre menni...) A kérdésem az lenne: 1. ÖN MILYEN VZSGÁLATOKAT TENNE A LENTIEK UTÁN (az összes) 2. AZ MIVEL JÁR 3. MENNYI IDEIG TART. 4. EGYÉB FONTOSABB TUDNIVALÓK A VIZSGÁLATRÓL 5.(VAGYIS PONTOSAN MILYEN TEENDŐKET KÉRJEK AZ ORVOSOMTÓL, ESETLEG HÁNYADIK NAPOKON.) Történetem: 2001-ben, 27 évesen azonnal teherbe esetem. A családomban egyébként ez a természetes. Fiamat rosszul szoptattam, 8 hónapig csak 20-20 ml-t adtam anyatejből, a többi étele tápszer volt. Amikor szoptatás után megjött a menzim, úgy éreztem, hogy leszakad a gáttájékom. 8 hónap múlva egy tenyérnyi cafatdarabot találtam a betéten. Ez többek szerint a túlbúrjánzott méhnyálkahártya. Ez ismétlődött, egyre kisebb darabokkal. 2004-től újra próbálkoztunk a testvérrel, de sikertelenül. Peteérésemet ősszel nézték, az rendben volt, endometrium 11,9 mm. Decemberben voltam hastükrözésen, ott mindent rendben találtak. Utána kaptam Clostilbegytet (5x2x1) és Utrogestant (2.félidőben, napi kettő golyó). Baba nem jött össze. Ezután ugyanez az adag Clostilbegyt következet, ugyanúgy Utrogestannal, csak 10000NE Pregnyllel megrepesztették a 18mm-es tüszőmet. Endometrium csak 5 mm lett. Jelenleg itt tartok. (Ma reggeli negatív teszttel.) 2 hónapja beindult a tejem, arra 1 hónapja kaptam Bromocriptin 2.5 mg- ot reggel, este, de csak az estit bírom bevenni. Hormonvizsgálatom volt, de nem tudom az eredményét. Menzi előtt barnás folyásom volt, az Utrogestán előtt (vagy nélkül) már végül egy hétig is eltartott. Sárgatesthormonnal természetesen nem volt folyás.Kérdéseim még: 6. MINDEZ LEHET-E A ROSSZ SZOPTATÁSTÓL? 7. HA CSAK A PROLAKTINSZINTTEL VAN GOND, AKKOR KIKÜSZÖBÖLI EZT TELJES MÉRTÉKBEN AZ UTROGESTAN? (Menzim tökéletes lett tőle, és nem "szakadtam le", hiába jöttek cafatok.) 8. JÓNAK TARTJA-E AZT AZ ÖTLETEMET, HOGY CLOSTILBEGYT NÉLKÜL (hiszen ősszel volt szép tüszőm) MEGREPESSZÜK PREGNYLLEL AZ UH- ON ELLENŐRZÖTT TÜSZŐT, MAJD MARAD EZUTÁN A PROGRESZTERONPÓTLÁS? (Hiszen Clostilbegyt nélkül jó volt az endometrium, viszon ez vékonyíthatja, mint esetemben is tette.) 9. HA JÓ LENNE LEGKÖZELEBB A TÜSZŐ ÉS ENDOMETRIUM MÉRETE, ILL. PÓTLOM A PROGRESZTERONT, LEHET OLYAN MÁS PROBLÉMA, AMI GÁTOLJA A TEHERBE ESÉST? (S AKKOR MI AZ?)Válaszát köszönve tisztelettel:T. S.

Tisztelt Asszonyom!

Természetesen nem tudom megítélni, hogy mi a probléma, vagy, hogy van-e egyáltalán. Ilyen kérédésekben csak a kezelő orvosára tud hagyatkozni. Egy biztos: a rossz szoptatás nem okozhat problémát.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Előre is elnézést kérek, hiszen a kérdésem (már) nem kifejezetten a mesterséges megtermékenyítésre vonatkozik, habár lombikbabát várok; de remélem azért mégis szakít a válaszra néhány percet, azért merek Önhöz fordulni, mert eddig mindig volt olyan kedves válaszolni. 20 hetes terhes vagyok, ma magas AFP miatt (5,1) fel kellett keresnünk a genetikai tanácsadást, ahol előtte UH volt. A babával mindent rendben találtak (habár a méretei szerint csak alig 19 hetes), de a méhlepényben felfedeztek egy kb. 5x4 cm-es "cysticus felritkulást". (Állítólag ez lehet attól, hogy 7 hetesen a babám ikertestvére elhalt, akkor véreztem is, ez magyarázza a magas AFP-t). Én mégis megijedtem, mert nem értem, az élő magzat méhlepényéhez mi köze az elhalt embriónak, hiszen nem egypetéjűek voltak? És egész eddig soha nem mondták ultrahangon, hogy ilyesmit látnának, még a 18. héten is "homogén placentát" írtak a leletemre. Talán valami baj lehet a méhlepénnyel? Olvastam, hogy létezik olyan, hogy ciszták támadják meg és teszik működésképtelenné a placentát. Kell attól tartanom, hogy egy ilyen folyamat indult el? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!!!

Tisztelt Asszonyom!

Lepényi ciszták előfordulhatnak spontán terhességnél is, továbbá nem egy kezdeti ikerterhesség az oka. Egyetértek azzal, hogy egy lepényi ciszta ezzel nem magyarázható. Szerintem az AFP-je sem ettől magas, a koraterhességi vérzéstől viszont lehet. Úgy gondolom, hogy ilyen irányú aggodalmai feleslegesek. Azonban mindenképpen tisztázásra szorul, hogy a magzat tényleg egészséges-e.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm előző válaszát. Ezúttal azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy peteéréskor (tüsző 18mm) az endometriumom 5mm volt. Az orvosom szerint ez vékony, de valószínüleg a Clostilbegyt miatt. (Ősszel, gyógyszerek nélkül ez 10.9 mm volt.) 1./ Amennyiben a vékony endometriumon kívül semmi más probléma nem merül fel, mi az esély ilyenkor a teherbe esésre? 2./ Mi a szükséges minimum vastagság? 3./ A terhességi tesztek 25mlU/ml HCG-t kimutatnak. Azt is leírják, hogy másfél naponta megduplázódik a mennyisége terhesség esetén. De uyanakkor az nincs ott, hogy hányadik napon lesz meg ez a mennyiség. Kérdésem a következő: Mikor éri el ezt a 25mlU/ml szintet a peteéréstől számítva? (Vagyis legkorábban mikor végezhető el a teszt? Utrogestanól nem fog a menzim megjönni, de értelmetlenül nem is használnám tovább, hogy mielőbb elkezdődhessen akkor a következő ciklus.)Válaszát köszönve:T. S.

Tisztelt Asszonyom!

Az 5 mm-es nyálkahártya valóban vékony, ilyenkor valóban kevesebb az esély a teherbeesésre. Általában 7 mm felett kellene lennie, az optimális a 10 mm-es. Terhesség esetén az ovulációt követően kb.9-10 nap múlva lesz 25 mIu/ml a hCG szintje, ez a szint már biztos terhességet jelent.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

T. Cím!

Segítséget szeretnénk kérni. A kérdésem az lenne, hogy a férfiaknál az AZOSPERMIA, vagyis hogy nincs életképes sperma az ondóban. Segítséget jelenthet-e gyógyszeres kezelés, vagy egyátalán nem lehet segíteni. Köszönettel: Sz. J.

Tisztelt Asszonyom!

Az azospermia nem diagnózis, hanem lelet, mely annyit jelent, hogy spermium nincs az ejakulátumban, de ennek okát további vizsgálatoknak kell tisztázni és csak azt követően lehet megmondani, hogy lehetséges-e valamilyen kezelés. A kilátások ezzel együtt általában rosszak.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Parommal 8 honapja szeretnenk gyermeket, de mivel eddig nem jartunk sikerrel elmentunk a Csaladtervezo Kozpontba. Ott nala is vegeztek spermavizsgalatot, melynek az eredmenye a kovetkezo lett: - Makroszkopikus adatok: Terfogat: 3 ml Vegyhatas: 8,5 Kullem, elfolyosodas, viszkozitas: kisse nyulos Festes: Sel (++) - Mikroszkopikus adatok: Sejtszam / ml: 12 mill / ml Mozgas elenk: 10% Mozgas kozepes: 10% Mozgas lassu: 10% Agglutinacio: - Morfologia: Normospermia: 40% Ertekeles: Hypozoosp, Asthenozoosp, Terazoosp. Kernem, hogy irja meg nekunk, ez mit jelent, mert orvoshoz eleg sokara tud eljutni. Koszonjuk elore is segitseget, udvozlettel:S. M.

Tisztelt Asszonyom!

A lelet azt jelenti, hogy a férjének a normális sokkal kevesebb, rosszul mozgó és sok kóros alakot tartalmazó spermaképe van. Ez csak egy lelet, nem diagnózis és egy vizsgálatból semmi messzemenő következtetést levonni nem szabad.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Igyekszem tárgyilagos és lényegretöro lenni: 29 és fél éves vagyok, 20 éves koromtól kisebb megszakításokkal 2004 szeptemberéig fogamzásgátlót szedtem ( Marvellont, Tr-regolt majd Tri-Quilart). A pirula abbahagyása óta menstruációm szabályos, 28-30 napra jön meg. Az utolsó vérzés idopontja február 7. Mivel nem jött meg idoben, csináltam egy tesztet március 13-án (pozitív lett bár nagyon halvány csíkkal), aztán még két további tesztet 3-3 nap múlva. Március 20-án már eros csík mutatkozott.A nogyógyászom március 22-én vizsgált meg eloször, hüvelyi ultrahanggal. A leleten a következok szerepelnek: "Uterus retroflexióban. Az uterusban terhességnek nyomai nem láthatóak, a jobb oldali petefészekben egy 34*14 mm-es ciszta látható" A másnap laborban elvégeztetett vizeletvizsgálat szerint is pozitív a lelet, azaz terhes vagyok. Felmerült a méhen kívüli terhesség gyanúja, így az orvos ma újabb vizsgálatot végzett (márc. 29-én), továbbra is semmi jele a méhen belüli terhességnek, a Douglas-üreg szabad, a jobb oldali petefészekben néhány tüszo látható és a normálisnál valamivel nagyobb a méhem. A nyálkahártya megvastagodott (12 mm). Pár naponta kell mennem ellenorzésre, hiszen az ido elorehaladtával egyre valószínubb hogy valóban méhen kívüli terhességrol van szó.Kérdéseim: 1. Érdemes-e még reménykedni abban, hogy méhen belüli a terhesség vagy ezt ki kell zárni? Az orvos szerint volt olyan, hogy valakinek már 8 hetes volt a magzata, mire az ultrahang észrevette, mert elbújt....... Az enyém (ha van) számításaim szerint 5 hetes körüli, de semmiképp nem fiatalabb 3 hetesnél. 2. Hasgörcseim nincsenek, néha nyillallgat vagy tompán fájogat, de ha nem figyelnék rá, észre sem venném. Folyásom, vérzésem nincsen. 3. Milyen eséllye lehet egyáltalán hüvelyi ultrahanggal észrevenni a méhen kívüli terhességet? Azt olvastam, hogy a 6-8. héten jelentkeznek erosebben a tünetek, egy hirtelen görcs majd eszméletvesztés, komoly vérzés. Ezt azért nem szeretném megvárni:( 4. Ha beigazolódik a gyanú és mutétre kerül sor (ha jól tudom,
laparoszkópiára), utána milyen eséllyel eshetek újra teherbe - természetes úton?Attól tartok, mégsem sikerült tömören fogalmaznom, mindenesetre nagyon várom válaszát!Üdvözlettel:K. M.

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben március 13-án már pozitív volt a terhességi teszt, normál esetben már a magzat szívmuködését is kellene látni, hüvelyi ultrahanggal.Amennyiben méhen belül nem találnak terhességet, akkor minden valószínuséggel méhen kívüli terhes. Tapasztalt, jó ultrahangos ilyenkor már a méhen kívüli terhességet is megtalálja. Korai diagnózis esetén laparoscopos megoldás lehetséges, mely javítja a késobbi terhességi esélyeket.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

TISZTELT DOKTOR ÚR.

MINT SOKAN MÁSOK ÉN IS TANÁCSÉRT FORDULOK ÖNHÖZ,27 ÉVES VAGYOK 8 ÉVE PROBÁLKOZUNK A FÉRJEMEL HOGY TEHERBE ESSEK EDDIG SIKERTELENÜL.RENGETEG KIVIZSGÁLÁSON,2 LAPAROSZKOPIA MÜTÉTEN,2 IVF EN VAGYUNK TÚL.SOK SIKERTELEN PROBÁLKOZÁS ALATT SZEDTEM FÉL ÉVIG DANOVÁL NEVÜ GYOGYSZERT.MAJD AMIKOR AZ IVF MELLETT DŐNTŐTÜNK MÁS VÁLASZTÁSOM NEM IS VOLT MERT A PETEVEZETÉKEIM ELVANNAK DUGULVA,MIND A KÉT ALKALOMMAL CSAK KÉT PETESEJTET SIKERÜLT MEGTERMÉKENYITENI ÉS VISZA HELYEZNI.A FÉRJEMNÉL KEVÉS SPERMA SZÁM MIATT$ ICSIT ALKALMAZTAK.SAJNOS EGYIK ALKALOMMAL SEM JÁRTUNK SIKEREL AZ ORVOSOM SZERINT NEM TUD BEÁGYZODNI AZ EMBRIO.MIVEL NEM VAGYUNK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK SZINTE MINDEN PÉNZÜNKKET KEZELÉSEKRE KŐLTÖTÜK,MOST GONDOLKODUNK HOGY MAGYARORSZÁGON VÁLLALUNÁNK MUNKÁT.ÉRDEKELNE HOGY HA NEM RENDELKEZÜNK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGGAL DE VAN TÁRSADALOM BIZTOSITÁSUNK,TAJ SZÁMUNK KAPHATNÁNK E ÁLLAMI TÁMOGATÁST.ÖN SZERINT HÁNY ÉVES KORIG ÉS HÁNY ALKALOMAL ÉRDEMES PROBÁLKOZNI? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM.

Tisztelt Asszonyom!

A támogatás nem állampolgársághoz, hanem magyar betegségbiztosításhoz, tehát TAJ számhoz kötött.5 kísérletet támogat a TB, a gyógyszerek részben 50%-os támogatást élveznek. Általában 40 éves korig érdemes próbálkozni, de a biológiai kor a tényleges kortól lényegesen eltérhet. Ennél konkrétumabb válasz csak az eddigi leletei részletes ismeretében volna lehetséges.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt doktor ur,

A ferjemmel mar regota szeretnenk gyermeket. 2003.novembereben mehen kivuli terhes voltam. Azota pedig sajnos nem sikerul teherbe esnem. Ebben a honapban a menstruaciom elmaradt, a melleim megduzzadtak igy azt gondoltam terhes vagyok. Az orvosom azonban az UH vizsgalat utan kozolte, hogy a petefeszkeimen tobb cysta talalhato, tehat PCOs vagyok. Duphaston-t es Clostilbegyt kaptam. Meg nem kedtem el szedni a gyogyszereket. Ami nagyon kulonos a szamomra, hogy meg egy laborvizsgalatra sem kuldott el, viszont maris gyogyszereket irt fel nekem. Az en tudomasom szerint nagyon fontos a hormonok erteke valamint az hogy megkulonboztessek a Pcot a Pcostol. Nekem semmi egyeb pcos re utalo tunetem nincs, sem hajhullas, sem testszor, sem elhizas. Kerem a segitseget abban, hogy kihez forduljak a problemammal? Van -e Pco specialista magyarorszagon? Mit javasol? Koszonom. Tisztelettel:B.R.

Tisztelt Asszonyom!

Önnek igaza van: a PCO diagnózisa hüvelyi ultrahang és hormonmeghatározás, mely Önnél nem történt meg, tehát nincs kivizsgálva. Nem "specialista" kellene, elegendő lenne egy olyan nőgyógyász is, aki ezzel tisztában van.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

4 éve szeretnénk gyermeket a férjemmel, és mivel mindent meg akartunk tenni annak érdekében, hogy egészséges legyen 2002-ben az Országos Gyermekegészségügyi Központhoz fordultunk segítségért. A férjemnél akkor mindent rendben találtak, nekem viszont mindig szabálytalan volt a menstruációm (35-60 napos ciklusok) és a reggeli hőmérsékleti görbék alapján az ottani orvos azt mondta, hogy nincs peteérésem és felírta a clomifent tartalmazó tablettát. Már az első hónapban sikerült teherbe esnem, de sajnos méhen kívüli terhesség lett. Szerencsére korán kiderült és így 2003. április végén salpingotomiát végeztek. Mivel a petevezeték megmaradt azt mondták sokkal nagyobb az esélyem, hogy ismét méhen kívüli terhes legyek. Ettől nagyon megijedtem és 2003 őszén elmentünk az egyik vidéki meddőségi központba kivizsgálásra. Ekkor már a férjem eredményei is olyan rosszak lettek, hogy az andrológus a lombik-bébi
programot javasolta. Reménykedve vágtunk bele, azt gondoltam a lombik-bébi programmal legalább méhen kívüli terhes nem lehetek. Kétszer próbálkoztunk és mind a kétszer ugyanaz történt: sikeres stimuláció után 10-12 db petesejtet nyertek, amik csaknem 100 %-ban megtermékenyültek és osztódtak is. A visszaültetésnél sem volt semmi probléma. A gondok utána kezdődtek: A beültetés után 2 héttel visszamentünk és a BHCG alapján megállapították, hogy nem sikerült a beültetés. Ezt igazolta az is, hogy menstruációs vérzésem volt. (a szokásos erősségű) Abba is hagytam az Utrogerstran szedését. A vérzés azonban 1 hét után sem állt el és mivel az ébredési hőmérséklet továbbra is magas volt vettem egy terhességi tesztet. Pozitív lett. Visszamentünk az Intézetbe, ahol a vérvizsgálat is alátámasztotta a terhességet. Az embriót azonban sem méhen belül, sem méhen kívül nem találták. Mindkét esetben 5 héten keresztül jártam vissza, a vér BHCG szintje folyamatosan csökkent miközben állandóan vérezgettem. Az első alkalomnál még azt hittem véletlen, és az orvos is azt mondta ritkán fordul elő ilyen eset. De mivel mind a kétszer ugyanaz történt elbizonytalanodtam. Mi okozhatja ezt? Lehet rajta segíteni? Nagyon szeretnénk kisbabát, de félek, ha újra belevágunk harmadszor is ugyanaz történik. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: V.né E

Tisztelt Asszonyom!

A leírtak alapján lehetett méhenkívüli, de méhen belüli terhes is. Terhessége a beágyazódást követően valószínűleg nem fejlődött tovább, ez okozta a pozitív terhességi tesztet. Ennek okát soha senki nem fogja tudni megmondani, mindenesetre a jövőre nézve inkább biztató jelnek számít.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Csókolom!

Nekem az a bajom,hogy 12éves vagyok és a bal mellem tegnap este óta nagyon fáj. Tegnap este a melbimbóm körül egy nagy piros folt volt és most is ott van,csak már kisebb. És vmi olyan "gömböt" érzek benne,mint amikor elkezdett nőni. De csak a bal. Az a fejlettebb mellem. Mi ez? Ugye,nem lehet mellrák? Ez menses előtti fájdalom? Köszönöm. K.

Tisztelt Hölgyem!

Mellrákja biztosan nincsen, a piros folt miatt inkább gyulladás jön szóba. Orvosi vizsgálat nélkül ezt megítélni nem lehet. Szerintem nagyobb bizalommal lehetne édesanyja felé, forduljon nyugodtan hozzá.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az lenne a kérdésem, elképzelhetőnek tartja-e, hogy második naptól öt napon keresztül szedett napi fél tabletta Clostilbegyttől cisztám legyen (a ciklusaim csak 23-24 naposak). Decemberben is kaptam ezt a gyógyszert (bár van peteérésem, de "kicsit alacsony progeszteron szint" miatt szedette az orvos), és mindkét petefészkeimben ciszták lettek, bár akkor az ötödik naptól kellett szednem napi 2x1 szemet öt napon keresztül. Akkor a 9. nap környékén elkezdett enyhén görcsölni a hasam mintegy két-három napon keresztül, s az UH-on beigazolódott, hogy cisztáim lettek. Most annak ellenére, hogy gyakorlatilag összesen csak 2,5 tablettát szedtem be az öt nap alatt (szemben a decemberi 10 szemmel), mégis három napon keresztül enyhe görcseim voltak a 10. naptól kezdve, és a hőmérsékletemből is az tűnik ki, hogy nem történt tüszőrepedés. Ezért azt gondolom, hogy a kis mennyiség ellenére ismét cisztám van. Szóval a t. Doktor úr elképzelhetőnek tartja, hogy cisztám van? A szervezetem talán ennyire nem "bírja" a stimulálást? Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:Egy babára váró 34 éves.

Tisztelt Asszonyom!

Valószínűtlennek tartom, hogy cystái lennének ilyen alacsony dózis mellett. Ezzel együtt cysták egyébként gyógyszer szedés nélkül is kialakulhatnak. Panaszok esetén orvoshoz kell fordulni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Köszönöm a gyors válaszát, amely kicsit elkeserített. Tudom, hogy az én problémám kisebb mint a többi betegé, mivel nem szeretnénk a férjemmel már babát, de szeretném még megkérdezni, ha nem zavarom a levelemmel, hogy akkor ezeket a tüneteket (hajhullás, szőrösödés) semmivel nem lehet kezelni, a Diane 35-ön kívül? 33 éves vagyok és nőként ez számomra elég nagy probléma. Köszönettel: K.K.

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben panaszait nem hormonális okok okozzák, tünetei csak kozmetikai úton mérsékelhetők. Amennyiben hormonális ok van a háttérben, még szóba jön
az Androcur tabletta (ciproteronacetát)
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nemrég volt spontán vetélésem, és most 1 héttel ezután az ultrahangon cisztát talált az orvosom. Azt mondta, hogy előfordulhat, hogy a terhesség után ciszta marad vissza. Ennek "eltűntetésére" Duphaston tablettát kaptam. Tényleg lehetséges ilyen? Aggódom, mert egészségügyi küretre nem volt szükség, biztos minden rendben zajlott le (már amennyire ezt annak lehet nevezni). Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Asszonyom!

Ciszta sokfajta van, valószínűleg Önnek un. sárgatest cisztája van. Ez magától is megoldódhat, ugyanúgy, mint Duphaston szedésével.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Olvasgattam a leveleket, amit Önnek írtak, az én kérdésem egy kicsit más lesz. Leánykoromtól kezdve rendszertelen volt a menstruációm, csak Norcolut szedésére jött meg. 7 éve szűltem és utána a ciklusom tökéletesen rendben volt. Tavaly augusztusban menstruáltam, és a következő ez év januárjában volt.
Három évvel ezelőtt egy rosszullétsorozat jött, amelyről kiderült, hogy az alacsony a vérnyomásom okozza, mely 68/46 és ilyen alacsony értékek voltak. Ezután elkezdődött egy hajhullás, ami azóta folyamatosan tart, és a hajamnak jelentős mennyiségét elveszítettem. Leánykoromtól kezdve rendszertelen volt a menstruációm, csak Norcolut szedésére jött meg. 7 éve szűltem és utána a ciklusom tökéletesen rendben volt. Tavaly augusztusban menstruáltam, és a
következő ez év januárjában volt. Októberben kezdtem észrevenni, hogy az arcom az állam a hátsó combom szőrösödik. Idén januárban egy endokrín kivizsgálásom voltam, ahol megállapították, hogy a prolaktin szintem magas és PCO-t diagnosztizáltak. Gyermeket nem szeretnénk már, ezért a Diane 35-öt javasolták, hogy szedjem. Fogamzásgátlót nem szedhetek embólia gyanúja miatt. A kérdésem a következő lenne, ha gyógyszeresen kezelnek Bromocriptinnel, ezek a zavaró tünetek (hajhullás, arcszőrösödés) elmúlnak-e?

Tisztelt Asszonyom!

A Bromocriptin nem csökkenti a PCO okozta hajhullást és szőrnövekedést.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Én petesejt adományozás előtt állok. 31 éves vagyok 2 kisgyerekem van. A párommal már nem terveztünk több babát ezért orvosi javaslatra hormonális spirált (MIRENA) választottunk fogamzásgátlás megoldására ami már 2 éve működik tökéletesen. Viszont nagyon szívesen segítenék más gyermektelen házaspáron.Abban szeretném a válaszát kikérni, hogy a spirált nekem le kell e vetettnem ehez a művelethez. Nekem már nagyon bevált, és az ára is elég magas volt ahhoz, hogy most csak úgy kidobjam. Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel MAS

Tisztelt Asszonyom!

A spirál eltávolítása nem szükséges.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Bal oldali petevezeték elzáródásom van. Azzal tisztában vagyok, hogy így a gyermekáldás esélye kisebb, de nem lehetetlen, viszont nem értem, hogy ebben az esetben hogyan lehet a menstruációm szabályos? Miként lehetséges, hogy semmi problémám annak ellenére, hogy az egyik petefészkemnek nincs meg a kapcsolata a méhemmel? Van-e ennek a tünetnek egészségre veszélyes következménye, hogyan gyógyítható, kell-e gyógyítani? Tisztelettel: B.M.

Tisztelt Asszonyom!

A petefészek által termelt hormonok a véráram utján jutnak el a célszervhez, a méhhez, normál esetben is. A petevezetéknek, így annak átjárhatóságának sem, semmi köze nincs a menstruációhoz.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

28 éves komoly pár kapcsolatban élő nő vagyok, már felmerült a gyermek vállalás kérdése. (Volt már terhességem 8 évvel ezelőtt, de akkor elvetettem). De az a helyzet, hogy 4 hónappal ezelőtt volt egy erős görcsöm amikor is vesekőre gyanakodtak, de a végeredménye a kivizsgálásoknak myoma lett. Decemberben vettek mintát szövettanhoz aminek az orvos szerint az eredménye jó lett. Azóta már kétszer is voltam kontrolon, nem növekszik (6x5x7 cm) nem mozdul a myoma. Mind a két alkalommal kérdeztem az ultrahangot végző orvost, hogy milyen hatással lehet a myoma egy tervezett terhességre. De azt a választ kaptam, hogy minden lehetséges. Teherbe eshetek és minden komplikáció nélkül kihordom a magzatot, de az is lehet, hogy elvetélek, viszont az is előfordulhat, hogy nem esek teherbe. Akkor szerintük műteni kell. Ez engem egy kicsit aggaszt, mert semmiképpen nem szeretnék kifutni az időből, és már nagyon szeretnék gyermeket. Jelenleg fogamzásgátlót szedek, mert nem tudom, hogy a myoma mellet mire számíthatok. Szeretném tudni pontosan mi is ez a myoma, mitől alakulhat ez ki, milyen hatásai ismertek a terhességre? Kíváncsi vagyok az Ön véleményére a myomáról. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: K.Zs.

Tisztelt Asszonyom!

A myoma jóindulatú méhizom daganatot jelent. Oka ismeretlen, mint minden más daganaté. Elhelyezkedése különböző lehet, és ez alapján befolyásolhatja a terhesség létrejöttét, vagy annak kihordását. Amennyiben Önnek most tényleg 6x5x7 cm-es myomája van, a maga részéről azonnali műtétet javasolnék, miután ezen myoma a továbbiakban is csak növekedhet.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

27 éves férfi vagyok. Kiskoromban urológiai műtéten estem át, a heréim nem szálltak le rendesen, a műtét jól sikerült. Nemrég elmentem szakrendelésre, ahol fizikai vizsgálatot végeztek és ismét megállapították, hogy a műtét sikeres volt, minden rendben. Egy rossz előérzet miatt nemzőképesség vizsgálatot is kértem, mire az volt a válasz, hogy ezt kérésre nem csinálhatnak, de ha nincs papírra szükségem az eredményről, megnézik mikroszkóp alatt és szóban kaphatok tájékoztatást. 5 nap kihagyás után meg is történt a vizsgálat és kiderült, hogy kevés az ép sperma, kb 5 millió/ml lehet. A továbbiakkal kapcsolatban azt mondta az orvos, hogy ha a párommal 1 év védekezés nélküli próbálkozás után nem következik be terhesség, akkor kell felkeresni szakorvost, addig ne foglalkozzak ezzel, vagyis
lehetséges okokról, kezelési lehetőségekről, további vizsgálatokról szó nem esett. Azóta elég sokat böngészem a témával foglalkozó honlapokat és látom, hogy mert számos ok és ennek megfelelő kezelési módszer felmerülhet a probléma orvoslására. Másrészt szerintem emberileg is érthető, hogy abba nem tudok belenyugodni, hogy csak várjak, míg a probléma a felszínre kerül a párkapcsolatomban. Miért várjam ezt meg? Szeretnék tisztában lenni az állapotommal, az okokkal és a lehetőségeimmel. Kórelőzményként 2 dolgot tudok hozzátenni az esetemhez: egyrészt évekkel ezelőtt 2 alkalommal sajnos használtam anabolikus
szteroidokat (Naposim tabletta, 2*2 hónapig 1 év szünettel, összesen kb. 500 szem), illetve néhány hónappal ezelőtt kb 2 hétig véres volt az ejakulátum. Arra lennék kíváncsi, mit tenne a Doktor Úr a helyemben, hova fordulna? Köszönettel: A.

Tisztelt Uram!

A spermiumok nemzőképessége nem itélhető meg semmilyen vizsgálattal. Lelete valóban elmarad a kívánatostól, ami lehet a rejtett heréjüség, de az anabolikus szteroidok szedésének a következménye is. Egy eredmény nem eredmény: tehát további vizsgálatok lennének szükségesek. Az ejakulátum véres semmilyen körülmények között nem lehet, tehát most forduljon urológushoz.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

T. Dr. Úr!

Feleségemnek - aki jelenleg 31 éves - 14 éves korában ovariumcysta miatt ovariumectomia műtéte volt. A kórszövettani leleten utalást tettek egy bizonyos Stein - Laventhal syndroma - ra. Arról szeretnénk többet megtudni, mit is jelent ez valójában. Amennyiben lehet, e-mailben is kérnénk a választ. Köszönettel : K J és neje.

Tisztelt Asszonyom és Uram!

A Stein -Laventhal syndroma a polycystás petefészek syndroma szerzői neve. Igy már sok mindent tud olvasni róla az olvasói levelek között is. Anélkül, hogy kételkednék a diagnózis helyességében, ez a diagnózis nem szövettani, ha nem egy klinikai képet jelent. Ezen klinikai kép jellemzői: kövérség, vérzéshiány, férfias tipusú fokozott szőrnövekedés, meddőség.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Örömmel találtam rá erre a honlapra, és reménykedve várom válaszát: 28 éves nő vagyok, 2001 óta kezelnek Methothyrin tablettával pajzsmirigy túlműködés miatt, mely azóta változó, néha normális, néha enyhén emelkedett szintet mutat.Emellett Prolaktin szintem 900( a leletem most nincs nálam, így a mértékegységet sajnos nem tudom) Voltam MRI vizsgálaton, mely szerint: "jobb oldalt kis körülírt microadenoma 3mm gyanúja" MRI leletemet most fogom visszavinni endokrinológus orvosomnak, aki valószínűleg a bromokriptint fogja felírni, mert már beszéltünk ennek eshetőségéről. Ez teljes megoldás lehet az én számomra?
Nagyon szeretnénk kisbabát,a kérdésem az volna, hogy ez a lelet, illetve a fent említett körülmény mellett reménykedhetem-e rövid időn belül spontán terhességben.Válaszát előre is köszönöm: V.A

Tisztelt Asszonyom!

A megoldás valoszínűleg tényleg a Bromocriptin szedése lesz, mellesleg a 900-as prolaktin érték mellett a microadenoma gyanúja bennem nem igen merül fel. Amennyiben terhes szeretne lenni a Methothyrin therápiát át kell állítani Propicil tablettára, mert az elöbbi sem terhesség sem szoptatás alatt nem szedhető.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Kislányom 21 hónapos, még mindig szopizik. Szeretnénk ismét egy pocaklakót, de a szoptatást nem szeretnénk abbahagyni. Elég sok esetről hallottam, ahol e két dolog nem zárta ki egymást. 5-6 ciklus óta próbálkozunk, hőmérőzök és figyelem a nyákot. Mindkettő azt jelzi, hogy elvileg kell legyen peteérés. A hőmérséklet a 12-13. napon esik 1-2 fokot-ekkor mértem a legalacsonyabbat a ciklus alatt, majd felmegy hónaljban mérve 36,6-36,7-re. 28 napos (pontosan) a ciklusom, középidőben is görcseim vannak (függetlenül a szoptatástól), illetve a ciklus 20-21. napjától kb. 3-4 napig, majd egy kis nyugalmi idő után 28 napra menstruálok. A hőmérséklet a 26. napon esik ismét 36 fok alá. (remélem jól emlékszem, nem vezetem lapon) Kérem írja meg véleményét a dologgal kapcsolatban, Ön szerint van-e valamilyen probléma? Vagy legyek türelmesebb? Feltétlenül fontos-e elválasztanom a kislányom ahhoz, hogy másik babánk is lehessen. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: H.E.

Tisztelt Asszonyom!

A hatodik szoptatási hónap után a tejelválasztás automatikussá válik, mely annyit jelent, hogy a tej termelődésének ingere maga az emlő kiürülése, és nem áll hormonális szabályozás alatt. Éppen ezért elvileg a szoptatás miatt terhes lehetne. Ezzel együtt van olyan, hogy a teherbeesés elmaradásának mégis csak a meglévő tejelválasztás az oka. 5-6 ciklus eredménytelen próbálkozása után még semmi féle kivizsgálás nem indokolt. A leírtakból nem lehet kideríteni, hogy Önnél fönn áll-e valamilyen probléma.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Férjemmel több, mint fél éve próbálkozunk azzal, hogy gyermekünk legyen, mindezidáig sikertelenül. Tudom, hogy a fél év önmagában még nem számít túl sok időnek, de mivel én már 30 éves vagyok (a férjem 29) és voltak/vannak bizonyos nőgyógyászati problémáim, felkerestem az orvosomat kivizsgálás céljából. Magamról annyit, hogy 11 éves koromtól menstruálok, de a menstruációim nem túl rendszeresek, évente 1-2 hónap kimaradásom mindig is volt és a ciklusaim hossza is változó, soha nem voltak pontosan 28 naposak. 20 éves koromtól kb. 8 éven keresztül szedtem fogamzásgátlókat (Tri-regol, Femoden, Triodena, Gracial) kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ezek az első 2-3 év után folyamatosan pecsételő vérzéseket okoztak nálam. A tablettaszedést már több, mint két éve abbahagytam és a menstruációm azonnal vissza is állt a régi kerékvágásba, a pecsételő vérzések viszont megmaradtak, sőt, néhány nap kivételével szinte egész hónapban vérezgetek. Másfél éve kiderült, hogy "méhszájsebem" van ami az orvosom szerint okozhatja a pecsételő vérzéseket. A múlt hónapban hüvelyi ultrahangos vizsgálaton és vérvételen is voltam, az eredményeim a következők a ciklus 24. napján (menstruációm a 32 napon kezdődött):UH: norm. uterusban 2x4 mm-es nykh., mindkét oldali ovárium ép, normál nagyságú, bennük kis tüszők. Bal oldali ováriumban 17 mm-es domináns tüsző látható.Hormoneredmények (zárójelben a referenciatartomány):Tesztoszteron: 16 ng/dL-nél kisebb (49-120)Progeszteron: 0,623 ng/ml (0,32-28)Prolactin: 11 ng/ml (1,9-25)FSH: 20,9 mIU/ml (1,2-21)LH: 28,2 mIU/ml (0-77)Estradiol: 25,11 pg/ml (0-400)HCG: 1mIU/ml-nél kisebb (0-1,1)A vizeletvizsgálatnál minden eredményem negatív, a vérvizsgálatom egyéb eredményei is teljesen jók, kivéve a koleszterin és triglicerid szintemet, amelyek elég magasak (a trigliceridem a felső határérték háromszorosa). Az ébredési hőmérsékletemet három hónapja mérem, de sajnos nem a tankönyvekben leírt görbét mutatja: kb. az első 20-22 napban 36,4-36,6 közötti értékeim vannak, majd az azután következő 6-7 napban megemelkedik, de csak 36,7-36,9 közé, a 37 fokot nem éri el. Az emelkedett hőmérséklet időszaka soha nem hosszabb ennél.Az orvosom azt javasolta, hogy még fél évet próbálkozzunk és csak azután kezdjük meg a teljeskörű meddőségi kivizsgálásomat, én viszont aggódom, hogy a vérzéseim nem-e valamilyen hormonális zavarra utalnak. Kérdésem az, hogy a fent leírtak alapján egyetért-e Ön az orvosom javaslatával, vagy indokoltnak tartaná a kivizsgálások mihamarabbi megkezdését? Válaszát előre is köszönöm. N.K.

Tisztelt Asszonyom!

Hormon értékei olyan szinteket mutatnak, mely miatt mielöbbi, a ciklus elején (optimálisan a 3.napon) lévő kontroll vizsgálat lenne szükséges. Semmiképpen nem tudnám javasolni, hogy akár egy hónapot is várjon.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

36 éves nő vagyok egy fiú édesanyja. 2000-ben volt egy terhességmegszakításom egészségügyi okokból. Férjemmel szeretnénk még egy gyermeket, de két éve nem maradok terhes. Fogamzásgátló tablettát sosem szedtem. Az orvosom HSG vizsgálatra küldött, ahol megállapították, hogy a bal oldali petevezetékem nem átjárható, két centiméter átmérőjű mióma van rajta, mögötte pedig a vezeték elszarusodott. A dokto úr azt mondta, hogy ez nem akadálya annak, hogy teherbe essek így Clostilbetig tablettát írt fel nekem napi 2x2 db-ot reggel-este. A rendszeresen elvégzett "hőmérőzés" alapján azt közölték velem, hogy peteérésem a ciklus második felében van, ezért bármikor lehettem terhes, csak a petének nem volt "ideje' megtapadni. A Closilbegit tabletta szedése óta - 4 hónapja kapom - a l6. napon mindig van petesejtem kettő vagy három is, a méretük 22,26,28 mm. Az orvosom azt mondta, hogy ilyen sejtekkel bármikor teherbe eshetek, mégsem történt meg, ellenben a menstruációm a 28 napos ciklusból már 34 naposra váltott. A kérdésem az lenne, hogy meddig lehet baj nélkül szedni ezt a gyógyszert, vagy ennyi idő után már más módszerekkel kellene próbálkozni? Attól is félek, hogy ennyi idősen már akármivel próbálkozunk, nem fogok teherbe esni. Teljesen kétségbe vagyok esve, minden menstruációt egy újabb kudarcként élek meg. A családom szerint éppen azért nem maradok terhes, mert a gondolataim folyton e körül forognak. Segítő válaszát előre is köszönve tisztelettel. B.V.

Tisztelt Asszonyom!

A petevezetéken nincs myoma, az a méhben fordul elő, miután a myoma nem más mint jóindulatú méh simaizom daganat. A myoma elzárhatja a petevezetékét, azonban a petevezeték elszarusodása elképzelhetetlen, valószínünek tartom, hogy az elzárodást értette elszarusodásnak. Bizonyos myomák meddőséget eredményezhetnek. A most alkalmazott gyógyszer akkor vezethet eredményhez, ha meddőségét a peteérés hiánya okozza. A leírtak alapján ilyen irányú kivizsgálás nem történt. Ebből az következik, hogyha van peteérése és a myoma okozza a terhesség elmaradását, teljesen fölöslegesen szedi a gyógyszert. Amennyiben tényleg terhes szeretne lenni célszerű lenne inkább kifejezetten meddőséggel foglalkozó szakembernél jelentkezni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Főorvos Úr!

Nagyra értékelem a munkáját és,hogy e mellett még e-mail segítséget is nyújt a "betegeknek".Én is ismételten a véleményére lenné kíváncsi.
Esetem sajnos elég kacifántos:5 éve szeretnénk kisbabát(33 éves vagyok),volt extraut. terhességem(salpingectomia történt),2 sikertelen IVF-ET.,majd egy stimulálásra sikeredett missed ab.A vérzés elötti pecsételés már évek óta vendég nálam,ált.a vérzés pecsételés összesen 10-15 napig tart.Okát eddig nem sikerült megtalálni:volt 2x laparoscopia,1x hysteroscopia szövettani vizsgálattal,hormonális eltérés nem volt soha,megpróbáltak kezelni hormonokkal,de ennek eredménye még hosszabb vérzést hozott,próbálkoztunk anticoncipienssel is,de ezt követően a vérzések között a pecsételés állandósult,összességében 107 napig tartott.Most gyógyszerek nélkül van 5-7 napos pecsételés,5-6 napos normál vérzés. Korábban felmerült endom. receptor hiba is.
Friss hormon leleteim: 5. ciklus napon(múlt hónapban):TSH:1.57 mU/L FSH:7.8U/L LH:6.1 U/L Eostradiol:64.8pg/ml Prolactin:364mU/L Tesztoszteron:1.08 nmol/l DHEA-SO4:1.2 ug/ml Androsten-dion:954pg/ml 17-hydroxi-progesteron 17-ohprogesteron:1189 pg/ml 23. ciklus napon:Progesteron:61.9 nmol/l LH:6.3 U/L Történt uh vizsgálat:13. ciklus napon:endometrium:9mm(szerkezete is megfelelő volt),tüsző pedig 23mm.Hőmérsékleti görbém bifázisu:a ciklus elején 36.6, második felében 36.9-37,a hőmérséklet a pecsételés alatt is magas. Jelenlegi hormon értékem: 3. ciklus napon:FSH:7.9 U/L LH:8.1 U/L Eostradiol:45.9 pg/ml Prolactin:592 mU/l Tesztoszteron:0.70 nmol/l UH történt a 14. napon :endometrium:9mm tüsző megrepedt,méretet nem mért az orvos.Ébredési hőm:ov. napján 36.5,majd fokozatosan megemelkedett 36.9 -re. Most semmi kezelés nem történik,orvosom felajánlotta a rendszeres kontrollt,illetve ismételt hormonvizsgálatot beszéltünk meg. Kérdéseim: -aggaszt a az FSH-LH aránya az LH emelkedése,kérdezném véleményét és ,hogy mi lenne a teendő.(korábbi leleteim értéke jó volt)? -belevágjak-e megint IVF-ET.-be?Mik az esélyek? -mit lenne még érdemes elvégezni vizsgálatot? Mindenféle tanácsát és ötletét nagy hálával fogadom.Munkájához sok sikert kívánok. Köszönettel:G.S.

Tisztelt Asszonyom!

A leírt hormon értékek jók, az ismertetett tények alapján nem állapítható meg, hogy mi okozza vérzési rendellenességét, illetve a terhesség elmaradását. Leletek alapján inkább szervi ok lehetősége merül fel. Amennyiben a laparoscopia és a hysteroscopia régebben történt, ezek ismétlése lenne javasolható. Csak vizsgálat alapján lehetne ennél többet mondani.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

T.Doktor úr!

1 hónapja volt egy abortuszom,mert nem a férjemtől volt a pici. Szeretnénk ujabb kisbabát a férjemmel! Mikor eshetek teherbe?Minden renben lenne ha most már terhes lennék?Egyáltalán van -e már pete érésem?

Tisztelt Asszonyom!

A megszakítás miatt egy hónap múlva már nyugodtan probálkozhat teherbe eséssel. Azt, hogy van e peteérése vizsgálatok alapján lehetne eldönteni. Ha egyébként rendben van és a megszakítás utáni kontroll vizsgálaton már megjelent és ott mindent rendben találtak, teendő nincs próbálkozzon teherbe eséssel.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Üdvözlöm

Olyan problémám lenne, hogy nincs petefészkem, egyáltalán, és sajnos csak donor által lehet babám. Donort már találtam, vagyis jelentkezőt. Érdeklődnék, hogy Önök végeznek e donor petesejt beültetését, egy másik Intézetbe jártam eddig, de sajnos nincsenek jó tapasztalataim velük, (2 évig jártam oda, tehát minden leletem megvan, és a férjemnek is, nála nincs gond, megfelelő a spermaszám). Szeretnék egy másik Intézetet választani. Köszönöm válaszát:Kné M.

Tisztelt Asszonyom!

A Pannon Reprodukciós Intézetben a megnyugtató és betartható szabályozási donor petesejt felhasználásával IVF beavatkozást nem végzünk.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Két és fél hete minden nap 2x15 percig Bioptron lámpával lámpáztam a vakbélműtétem utáni heget. Ma reggel a terhességi tesztem pozitív lett. A kérdésem, hogy ártottam-e a magzatnak a lámpázással. Válaszát előre is köszönöm: B.SZ.

Tisztelt Hölgyem!

Pár héttel ezelött kaptam már egy ugyanilyen levelet, melyre akkor válaszoltam. Amennyiben ezt nem Ön írta, akkor megnyugtatás képpen közlöm, hogy semmi baj legnagyobb valószínűséggel nem okozott.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Tanácsát szeretném kérni.Van egy 2,5 éves gyermekem és kistestvért szeretnénk.Ezért abbahagytam a Novynett fogamzásgátló szedését,amelyet 2003. juniusától szedtem.2004. októberében tehát felhagytam a fogamzással.Ezután a menstruációm Dec.13-án jelentkezett és azóta nem volt vérzésem.Ezért Febr.22-én felkerestem a nőgyógyászomat,aki Clostelbegy-t írt fel.Az orvos utasítása szerint 5 szemet kellett bevennem(aminek már ma 2 hete) a többit,ha meg jön a vérzésem a 3. naptól 2x1-et.A baj,hogy még nem jött még meg a menszeszem ezalatt a 2 hét alatt sem.Kérdésem,hogy mennyi idő alatt kell a Clostilbegytnek hatnia és forduljak-e már újból orvoshoz emiatt vagy még várjak vele?Egyébként nagyon fáj a derekam,mint menstruáció előtt szokott és alhasi fájdalmaim is vannak néha.Kérdésem még,hogy ha meg jön a vérzésem és utána rögtön a peteérésnél teherbe esem,nem lesz-e baja a magzatnak?Segítségét előre is köszönöm!Tisztelettel:Mné.

Tisztelt Asszonyom!

Tőlem rendkivül messze áll, hogy mindenfajta kivizsgálás nélkül gyógyszeres kezelést kezdeni. A Clostilbegyt ajánlott szedése is távol áll az egyébként megszokott javaslatoktól. Panaszai miatt inkább most kellene orvoshoz fordulnia annak a reményében, hogy hátha megvizsgálják és hátha megállapítják, hogy mi a probléma.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Két és fél hete minden nap 2x15 percig Bioptron lámpával lámpáztam a vakbélműtétem utáni heget. Ma reggel a terhességi tesztem pozitív lett. A kérdésem, hogy ártottam-e a magzatnak a lámpázással. Válaszát előre is köszönöm: B.SZ.

Tisztelt Asszonyom!

Nem valószínű, hogy bármit is árthatott volna a magaztnak.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !!!!!

Előszőr is nagyon köszönöm eddigi válaszait , sok erőt illetve reményt adott nekem. Kérdésem a következő súlyos hydrosalpinx befolyásolja a lombiknál a
megtapadást ? Csak azért kérdezem , mert laparoszkópiával kiműtötték a petevezetékem (hydrosalpinx) lehet , hogy esetleg ez gátolta a megtapadást. 8.-ik lombikon vagyok túl . Szeretném elhitetni magammal, hogy ez volt a gond ( mindig gyönyörűek az embryok ) . Optimistán kezdenék neki a 9. lombiknak (32 éves vagyok) de valahogy úgy érzem már elkönyveltek reménytelen esetnek.Válaszát előre is köszönöm : K.E.

Tisztelt Asszonyom!

Valóban úgy van, nagy statisztikai adatokat elemezve, hogy a hydrosalpinx csökkenti a teherbeesési esélyeket. Ugyanakkor nem biztos, hogy a meglévő
hydrosalpinx számlájára kell írni a nem sikerült próbálkozásokat. Van, akinek hydrosalpinx mellett is sikerül teherbeesni, akár az első beavatkozásnál.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A férjemnél kiderült,hogy nagyon alacsony a testosteron és magas az ösztrogén szintje.Mit tegyünk?Kihez forduljunk?Van-e valami nem túl brutális kezelési lehetőség? Köszöntettel : M.A.

Tisztelt Asszonyom!

Van egy szabály: nem a leletet, hanem a beteget kell gyógyítani. Ez ebben az esetben azt jelenti, hogy önmagában két kiragadott hormonszint nem jelent semmit. Talán ahhoz az orvoshoz kellene fordulni, aki a vizsgálatokat elrendelte, ő tudja, hogy mire volt kiváncsi és miért, továbbá, hogy az eredmények birtokában mit kellene tenni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Követekező problémával fordulnék Önhöz. 31 éves vagyok és az elmúlt pár évben a menstruációm egy rémálom, van hogy már előtte egy héttel rosszul vagyok,de általában a amikor megjön eléggé görcsölök és erős a vérzésem. Az orvosommal próbáltam már mindent (hormon kezelés, apranax szedése, vérzés
csillapító szedése, de semmi eredmény) MAjd most amikor megjött olyan erős görcs követte hogy az irodában összeestem, majd több órán keresztül nem tudtam kiegyenesedni. Azóta két nap telt el, kicsit ugyan jobb de még mindig görcsölök. Az erős méhgörcs után bemetem vizsgálatra , ahol azt mondták , hogy
méhszáj szűköletem van ( cervix szűkület ) és hogy egy kisebb beavatkozással kitágítják... A beutalón cervix dilatáció szerepel. Mos a műtét előtti vérvételen, szívhang stb túl vagyok... Viszont ma minden félét összeolvastam neten és elbizonytalanodtam, hogybiztos kell ez nekem, nem veszélyes? Egyáltalán mi fog történi?
Tudom hogyezt a nőgyógyásztól kellett volna megkérdeznem, de ott akkor abban a pilanatban semmi értelmes kérdés nem jutott szembe csak annyi hoyg ettől még lehet e majd gyerekem (sajnos még nincsen) Ön mit gondol erről? Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: K. G.

Tisztelt Hölgyem!

A műtét egyáltalán nem veszélyes, sőt veszélytelen, utána sem fáj. Azt, hogy szükséges-e csak a vizsgáló orvosa tudja eldönteni. Látatlanban: amennyiben
Önnek korábban méhszáj műtéte nem volt, valószínűtlen, hogy panaszait méhszájszűkűlet okozza, sokkal inkább az endometriosis jön szóba. Amennyiben
volt korábban méhszáj műtéte, akkor lehet szűkűlete is. a megoldás ekkor indokolt.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur,

Évek ota szeretnenk a ferjemmel egy harmadik gyermeket, sajnos nem sikerult. 46 eves vagyok, es nincs tul sok remenyem mar. Vajon a magyarorszagi torvenykezes engedelyezi a petesejt bank mukodeset, es ha igen, hogyva lehet fordulni? Elore is koszonom a segitseget. LL.

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben idegen petesejt felhasználásra gondol, azt a magyar törvények lehetővé teszik, azonban a törvényi szabályozás olyan, melyet szinte lehetetlen betartani, így ma Magyarországon nemigen történik ilyen beavatkozás. Közvetlenül az ellátó centrumokban kellene érdeklődnie. A spermiumok mintájára lévő petesejt bank nem létezik és nem is lehetséges.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tistelt Doktor úr!

Én 30 éves férfi vagyok.2003 januárjában volt egy variococele mütétem és a bal herét tápláló eret "átkötötték" mert ki volt tágulva. Három hónapos Clostilbegit kezelés soán az eredményeim:Szám: 24 mill.Mozgás:50%Kp. Élénk:34%Mérs. Seb.: 12%Alig haladó:9%Fejelt.: 302004 Májusában volt egy hereviz sérv műtétem.Augusztusra az eredményem visszaesett 5 millióra, és a mozgás 50%- os volt.Ismét három hónapos Clostilbegit kúra következett. 2005 márciusában az eredményem:Szám: 22mill.Mozgás:42% kp 13 mérs 18 alig 11 %Nem mozog:58%Normozoosp:55% A menyasszonyomnál is volt petvezető átjárhartósági vizsgálat. Peteérése van, de 5X1 clostilbegitet neki is kell szednie. Legutóbb a pete mérete 18mm volt.Peteérés vizsgálata után kap egyinjekciót, amely a tüszőrepedést behatárolja 24 órán bellülre, és másnap "fellövés". Már 3 "fellövésen túl vagyunk, de eddig nem következett be terhesség. Az andrológusom tanácsolza, hogy forduljunk a Győri Káli intézethez, mert ott a sprmiumhoz tesznek valami adalékokat ami növeli az élettartamát erejét.A menyasszonyom nőgyógyásza nem tudom, hogy használ adalékot. Most már teljesen tanácstalanok vagyunk, hisz már 10 éve próbálkozunk, orvosi segítséggel pedig már 4 éve. Sajnos az eredmény nem változott.Kérem segitsen a problémánk orvoslásával.Előre is köszönjük!

Tisztelt Uram!

Magam is csak azt tudom tanácsolni, hogy meddőségi központhoz kellene fordulni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Török Doktor Úr!

18. hetes ikerterhes vagyok. Erős sárgás hüvelyi folyásom van. Korábban kaptam Candibene hüvelykúpot. A 14.heti ellenörző váladékvizsgálat eredménye: Trich: negatív, Go: negatív, Soor: elv., hámsejt:sok, gennysejt:8-10, megj.: Död.fl.hiányzik, bakt.:vegyes flóra, diplococcus. Orvosom azt mondta, hogy ez egy teljesen normális lelet. "Döderlein flórája oly kevés kismamánaak van, hogy létezését lassan már mítosznak tartjuk." Csak akkor érdemes kezelni, ha erősödnek a szubjektív tünetek, de akkor is csak gomba ellenes hüvelykúpokkal, melyeknek van antibakteriális hatásuk is. Talán túlaggódom a kérdést, de már volt tavaly egy ikerterhességem, ami a 19. héten burokrepedéssel szakadt meg. (Nyáron Ön hiszteroszkópiát végzett rajtam Pécsett, aminek az eredménye szerencsére negatív lett. Azóta is nagyon hálás vagyok Önnek, hogy elvégezte a vizsgálatot!!) Bár megbízom orvosom szakértelmében, mégis örülnék, ha leírná véleményét.
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel: K. G.

Tisztelt Asszonyom!

4 hetes vizsgálati eredméynek alapján nem lehet kizárni, hogy most valamilyen fertőzése van. Tehát panaszai eldöntése céljából kontroll vizsgálat lenne indokolt.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Köszönöm előző levelemre írt gyors válaszát. Még egy kérdésem lenne Önhöz: 5 napja műtöttek meg, művi úton távolították el az elhalt magzatot. Másnap belázasodtam, de utána jobban lettem, így nem mentem vissza a kórházba. A szakorvos nem írt fel semmilyen gyógyszert, azt mondja pihenjek. Azóta még mindig vérzésem van, hol piros, hol pedig alvadt, darabos. Most kezdett görcsölni a hasam is. Ezek a jelek utalhatnak-e valamilyen szövődményre, vagy pedig természetes velejárója a műtétnek? Segítségét előre is köszönöm: Üdvözlettel: J.

Tisztelt Asszonyom!

Kontorll vizsgálat lenne szükséges annak kizárására, hogy nem maradt-e terhességi szövet a méhében.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!!

Ferjemmel kisbabat szeretnenk, de hosszas probalkozas ellenere hiaba. Felkerestem nogyogyaszom aki teljes hormonvizsgalatra kuldott. Kiderult, hogy nagyon alacsony a progreszteron szintem. Felirt egy clostilbegyt nevu keszitmenyt, melynek hatasara javult a helyzet, de orvosom velemenye szerint nem elegge es kiegesziteskent adott egy masik gyogyszert medrol elnevezessel. Kerdesemre, hogy a gyogyszer szedese mellett lehet-e a babagyartassal probalkozni azt mondta, nemhogy kell kotelezo. Kicsit megijedtem, hogy egy szteroid tartalmu gyogyszer szedese mellett essek teherbe. Nem lehet ez artalmas a baba szamara abban az idoszakban amikor meg nem vagyok tudataban a terhessegnek? Kerem valaszoljanak kerdesemre. Elore is ezer koszonet.

Tisztelt Asszonyom!

Helyes felvilágosítást kapott, nyugodtan próbálkozhat teherbeeséssel. A gyógyszer nem fog magzati ártalmat okozni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Egy éve hagytam abba a fogamzásgátló (Marvelon) szedését, amit előtte 10 évig folyamatosan szedtem. A tablettaszedés előtt a menstruációm 26-33 napokra jött meg, és volt olyan is amikor nem volt normál vérzés, csak barna foltok 3-4 napig. A tabletta szedésétől kezdődően a menstruációm teljesen szabályossá vált, viszont a tabletta elhagyásával a menstruációm megszűnt. Voltam nőgyógyásznál, a szokásos rutinvizsgálaton, és rákszűrést is végzett, mindent rendben talált. Azt javasolta hogy szedjek E vitamint és várjak, mert megesik, hogy a tabletta elhagyása után néhány hónapig nem indul be a természetes menstruáció. Ha egy mód van rá, kerülöm a gyógyszeres kezelést, és egy barátnőm tanácsára akupunktúrára kezdtem járni, már a 7-ik alkalmon vagyok túl, de eddig nem történt semmi változás. A vérképem és a rutin vizeletvizsgálati értékeim teljesen jók, minden érték a határértékek között van. Javasolták a hormonvizsgálati vérvételt, amit most végeztettem el. Mivel nincs ciklusom, nem tudom számít-e hogy milyen napon csináltattam, de azért ezt is megírom, mivel pontosan számolom az eltelt időt, az eredeti ciklusomat alapul véve a 11.-ik napon. Az értékeim a következők:Vizsgálat/Eredmény/Referencia tartomány TSH Ultraszenzitiv 4.250 uU/ml 0.270-.200 FSH 5.3 mIU/mlLH 14.6 IU/lProlactin 17.4 ng/ml 3.4- 24.1Progesteron 0.8 ng/ml Estradiol 89.9 pg/mlTestosteron 1.4 ng/ml 0.1- 0.8DHEA-sulphat 224.1 ug/dl 98.0- 315.0Osteocalcin 33.7 ng/ml 15.0- 46.0AFP Tumormarker 4.730 ng/ml < 5.100Azt szeretném tudni, hogy mindezek alapján, Ön milyen problémára gyanakszik, illetve milyen kezelést javasolna, esetleg milyen további vizsgálatokra van szükség? 30 éves vagyok, és eddig sem terhességem, sem műtétem nem volt. Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Szné A.

Tisztelt Hölgyem!

Hormonértékei alapján csak arra lehet következtetni, hogy a petefészek működés még valóban nem indult be. Ultrahang lelet nélkül ez önmagában nem értékelhető. Továbbá az sem világos, hogy azért hagyta abba a tabletta szedését, mert teherbe akar esni, vagy más miatt? A kezelés szempontjából ez nem mindegy. Mint már Ön is sejtheti, nem az akupunktura a jó megoldás.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Már kétszer leveleztem Önnel, ismételten köszönöm az akkori gyors válaszait. A problémám továbbra is fennáll, azaz nem sikerül teherbe esnem már két éve, de már meddőségi centrumba "járok", bízom benne, hogy hamarosan sikerül a baba. Most viszont nem emiatt írok a t. Doktor úrnak. Azt szeretném megkérdezni, normálisnak tartja-e, hogy gyakorlatilag amióta abbahagytam a fogamzásgátló szedését (két éve), azt tapasztalom, hogy már rögtön a menzesz első napján a jobb petefészkemnél egy enyhe szúró fájdalmat érzek folyamatosan, ami kitart a tüszőrepedés napjáig (tehát kb. 10 napig érzem, egyre erősödve), majd utána megszűnik. Tulajdonképpen vérzési problémáim nincsenek, bár az utolsó hat hónapban háromszor észleltem, hogy a 18. vagy 19. nap körül egy-egy csepp vér jelentkezett, aztán semmi. A menstruációm két-három napos, gyenge szokott lenni, előtte 2-3 nap pecsételés. Többször voltam ultrahangon, P2-es szokott lenni a rákszűrésem, de mégis aggódom, hogy esetleg van valami gyulladásom (bár gondolom, azt a rákszűrés kimutatná), s az okozza, hogy nem sikerül teherbe esnem. Vagy létezik olyan, hogy a nő folyamatosan (már a menstruáció első napjától) érzi, ahogy növekszik a pete a petefészekben és fölösleges az aggódásom, mert így működik a testem? Tisztelt Doktor úr! Előre is köszönöm a válaszát. Egy aggódó 34 éves

Tisztelt Asszonyom!

A tüszőnövekedést, peteérést nem lehet érezni, tehát panaszait nem ez okozza. Vizgsálat nélkül nem lehet eldönteni, hogy ez most kóros-e vagy sem. Mindenesetre egy idő után endometriosis irányába kellene vizsgálódni. Egy meddőségi központban ezt nyilván tudják. Panaszai nem gyulladásra jellegzetesek.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

39 éves vagyok. A férjem rossz spermaképe miatt van szükségünk lombikbébi kezelésre. Nálam elvileg rendben vannak a dolgok. Jók a hormoneredményeim, átjárható a petevezetékem, stb. Mégis eddig öt sikertelen IVF kezelésen vagyok túl. Mindegyiknél ICSI-vel történt a megtermékenyítés, illetve az utolsó háromnál AH is volt. Az elsőre még 36 éves koromban került sor. Akkor 10 petesejtet nyertek, amiből 7 termékenyült meg. Öt volt olyan minőségű, ami visszaültetésre illetve lefagyasztásra alkalmas volt. Ebből hármat ültettek vissza, sajnos egy sem tapadt meg. A maradék kettőnek a lefagyasztása sajnos egy félreértés miatt elmaradt. Aztán a második stimulációnál csak 5 sejt érett meg, ebből kettő termékenyült meg szabályosan, amit vissza is ültettek. A két sejtből hatalmas örömünkre egy megtapadt, de a 9 hetes UH-on derült ki, hogy elhalt a terhesség, ezért műszeresen be kellett fejezni. A harmadik kezelés során 12 sejtet nyertek, de mindössze 4 (!) termékenyült meg, és ebből a négyből kettő fragmentálódott így csak kettő maradt, amit vissza lehetett ültetni. Ekkor biokémiai terhességgel végződött a történet. A negyedik lombikomnál 10 sejtet nyertek, amiből megint csak három maradt visszaültethető, mert a többi vagy nem termékenyült meg, vagy fragmentálódott. Az ötödiknél pedig 8 sejtből hét ugyan megtermékenyült, de 1 kivételével mind fragmentálódott, így csak egy embriót ültettek vissza. Ön szerint lehet-e az életkorom az oka annak, hogy ilyen gyászosan alakul mindig a punkciókor nyert sejtek további sorsa. Van-e erre egyáltalán magyarázat? Tisztában vagyok vele, hogy a kérdésemre az aprólékos részletek ismerete nélkül esetleg nem lehet pontos választ adni. A kezelő orvos annyit mondott mindig, hogy sajnos szétesnek a sejtmolekulák, de ennek az okaira soha nem szolgált magyarázattal. Voltunk genetikai vizsgálaton, ott rendben találtak mindent. Azt is megértem, ha tényleg erre nincs magyarázat, mert még nem tart ott az orvostudomány. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: L. P.

Tisztelt Asszonyom!

Valóban nem tudom a konkrétumok ismerete nélkül megítélni a sikertelenség okát. Lehet a petesejtek minőségében, lehet a spermiumokban, vagy mindkettőben az ok. Mindenesetre, tekintettel a két korábbi terhességére (az elhalt és a biokémiai) érdemes lenne folytatni a próbálkozást.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Problémám a következő.: 2004 októberében elhatároztuk, hogy gyermeket szeretnénk. Kb. 6 hónap sikertelen próbálkozás után Orvosom észrevett bal petefészkemen egy alma nagyságú "endometriózist", amit a Győrben sikeresen eltávolítottak, ezzel csonkolva a fent említett petefészkemet.( 1/3-a maradt). Fél éves Donoval kezelés után most végre normális (28 napos) ciklusaim vannak. Egyenlőre hál Istennek az Orvosom szerint nem látható új csokoládé ciszta. Hozzá kell tennem, hogy három évvel ezelőtt volt már terhességem amit sajnos megszakítottunk. Ön szerint várjunk a spontán teherbe eséssel, vagy keressünk fel egy meddőségi központot? Orvosom szerint nincs akadálya a spontán teherbe esésnek, de nem szeretnénk várni ismét a "semmire" egy ilyen betegség után. Mert az elmúlt másfél év lelkileg idegileg erősen megviselt bennünket.

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben tényleg meggyógyult, akkor van esély a spontán teherbeesésre. Pár hónapig várakozhat, de azért ne túl sokáig!
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

A tanácsát, ill. segítségét szeretném kérni. Több, mint másfél éve próbálkozunk, eddig sajnos sikertelenül. A férjemmel minden rendben van, nálam viszont sajnos nem. A prolaktin szintemet napi 1 Bromocriptinnel tartják rendben. Szeptemberben HSG, októberben laporoszkópia + hiszteroszkópia, amiből kiderült, hogy "bal oldali petevezető lezártnak bizonyult". Azóta kezdetben Clostytbegyt-tel, majd Gonal F injekcióval, most pedig a kettő kombinációjával próbáltak petenövekedést és érést elérni, 13. napi UH során első három hónapban jobb oldalon 19-20 mm tüsző, most 4. bal oldalt ugyanekkora. Sajnos eddigi hónapok sem vezettek sikerre, sőt valószínűleg most tüszőrepedésem sem volt, mivel a 21. napi progeszterin szintem még éppen tartományban van, de az alsó határhoz nagyon közel. Az orvosom elmondása szerint még 1-2 hónapig próbálkozik, és tovább küld szakavatott kezekbe Tapolcára, mivel ez esik hozzánk a legközelebb. A kérdéseim az lennének, hogy egy átjárható petevezetékkel csinálnak e inszeminációt vagy egyből lombik? A Tapolcára való bejelentkezéshez mit tanácsol, milyen papírokat kell magunkkal vigyünk, ill. javasolt e valahányadik napra bejelentkeznünk 21., hogy egyből bizonyos vizsgálatokat el tudjanak végezni? Melyek azok a vizsgálatok, melyeket elfogadottnak tekintenek egy megyei kórházban végzett vizsgálatok alapján, ill. mi az, amit kötelező szinten újból el kell végezni? Az első konzultáció után - feltételezve, hogy további vizsgálatokra nincs szükség - mikorra várható az első inszemináció, ill. lombik program? Válaszait előre is megköszönve, üdvözlettel: Szné

Tisztelt Asszonyom!

Csak azt tudnám tanácsolni, hogy minél előbb jelentkezzenek be Tapolcára (06-87-510365), valamennyi leletüket hozzák magukkal. Valószínűleg személyesen is meg tudjuk akkor beszélni a további teendőket.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Tanár Úr!

Már többször irtam Önnek. 35 éves vagyok, volt egy vetélésem utána azonnal terhes lettem ujra(már az első hónapban), de nem végződött jól, méhen kivüli
terhesség volt. Átestem egy nagymütéten. A kérdésem az lenne, hogy ezek után mennyit kell várni az ujabb terhességgel? A méhen kivüli terhességnek lehetnek-e hormonális okai, ill. milyen okai lehetnek a méhen kivüli terhességnek?(A petevezeték vizsgálatakor ami laparoszkópiával történt a petevezetékek átjárhatóak voltak) Köszönettel: FT

Tisztelt Asszonyom!

A műtét után a teljes gyógyulás hat hét, ezt követően nyugodtan próbálkozhat teherbeeséssel. A méhenkivüli terhességnek nem hormonális okai vannak, hanem
csaknem minden esetben szervi. Egy átjárható petevezeték még nem jelenti azt, hogy az megfelelőképpen működik is.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Alapjában véve,az én problémám egyszerűnek tűnhet, sőt lehet, hogy csak "hisztinek" nevezném. 2004 decemberében megállapították (vizsgálatokkal), hogy a bal oldali petefészkemben ciszta van. Miután 28 éves vagyok és 3 éve szeretnénk gyereket, beleegyeztem a laparoscopiás,hisztereszcopiás, "petevezeték átfuvatós" műtétbe.Ezt most 4 hete elvégezték rajtam,s hála Istennek a "csokoládécisztán" kívül minden más rendben volt.Műtét után az orvosom először azt mondta, hogy "menjenek családot alapítani", majd mikor már jöttem volna el, azt mondta, mégiscsak felírja a Donoval caps 100mg 2x1, 50 napig. Már egy hete szedem, nagyon fáj a derekam és a lábaim, de nem hagyom abba. Azt szeretném megtudni, van e értelme szednem, mikor a mellékelt tájékoztató a napi minimum 400mg ot javasolja endometriozis-ra,kb 6 hónapig. Hogy őszinte legyek, arra is gondoltam, hogy a receptfelírás 1000ft, ezért írta fel nekem. Elnézést kérek a vádaskodásért, de miután a receptet is ált.-ra írta,10.000ft lett volna a gyógyszer, ugy írta át a megfelelő téritési kategóriába. A másik problémám, hogy a Ca125 eredmény optimális volt, viszont a prolaktin szintem 13 egységgel magasabb, amelyre nem javasolt semmit. Válaszát tisztelettel köszönöm. V.

Tisztelt Asszonyom!

Nem tudok egyetérteni a "hála Istennek a csokoládécisztán kivül.... " megfogalmazásával, sőt a talált elváltozás nem csekélység: un. endometriosis a petefészekben. További kezelésével, sem az alkalmazott gyógyszerrel (Danoval), sem a kezelés időtartalmával, sem az ajánlott dózissal nem értek egyet. Továbbá, ha valóban endometriosisa van, "lehet hazamenni családot alapítani", de nem fog sikerülni. A prolaktin szintek értékeléséhez tudni kellene, hogy a meghatározás melyik ciklus szakaszban történt.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Közel egy éve szertnénk gyermeket a párommal. Én közel 3. hónapja hőmérőzök és mérem vizeletből(az ezeken az oldalakon is reklámozott BabyMark ovulációs teszttel) az LH szintet. Az utolsó ciklusban az LH teszt a 10-12.napon alacsony, a 13. napon közepes és a 14. napon pozitív eredményt mutatott, közvetlenül utána megemelkedett a hömérsékletem az ovulációra utalva, az LH szint pedig visszacsökkent. Majd a menstruáció előtt visszaesett a hőmérsékletem, jelezve hogy nincs terhesség. Miközben páromat is kivizsgálják, az orvosom elküldött hormonvizsgálatra. Elvileg a 7., 14., és 21. napon. A vizsgálatok valójában a 9., 15., 22. napon történtek. Kérem a segítségét az eredmények értékelésében: 9. nap: Prolactin 574 mIU/L (95-975 V), FSH 5.1 mIU/mL (1.2-153.0 V), LH 6.6 mIU/mL ( <77 V), Ösztradiol 798 pmol/L ( <1470 V), Progeszteron 1.40 nmol/L ( <69.00 V) 15. nap: Prolactin 878 mIU/L (95-975 V), FSH 4.1 mIU/mL (1.2-153.0 V), LH 5.0 mIU/mL ( <77 V), Ösztradiol 633 pmol/L ( <1470 V), Progeszteron 99.30 +nmol/L ( <69.00 V) 22. nap: Prolactin 405 mIU/L (95-975 V), FSH 6.6 mIU/mL (1.2-153.0 V), LH 10.9 mIU/mL ( <77 V), Ösztradiol 225 pmol/L ( <1470 V), Progeszteron 16.90 nmol/L ( <69.00 V) Segítségét, válaszát köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

Hormonértékei normálisak, eltérés nincs, peteérése van.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

6 sikertelen inszemináció után lombikbébi programon vettünk részt ami sajnos szintén nem sikerült. 13 db petesejtet sikerült leszívni, ebből 7 db termékenyült meg ICSI+AH módszerrel, ami (csak gyanítom), hogy a zona pelucida vastagság miatt volt szükséges. Kaptam egy fotót a beültetett embryoról és azon rajta van, hogy a zona pelucida 20,19 mikron. A 7 embryobol 3 db-ot kaptam vissza a punkció utáni 3. napon, 2 db 3 sejtes és 1 db 4 sejtes volt. Az lenne a kérdésem, hogy a punkció utáni 3. napon miért lehetett csak 3 illetve 4 sejtes az embryo? Ezek szerint lehetséges, hogy a sejtjeimmel van valami probléma? Illetve, hogy hány sejteseknek kellett volna lenniük? Egyébként nem találtak nálunk semmi okot, amit kizárhatná akár a spontán terhességet is. Mégis 6 éve nem esek teherbe, pedig van már egy 14 éves kislányom. A prolaktin szintem a felső határ közelében van, ezen kívül semmilyen más eltérést nem találtak nálunk. Még az a kérdésem lenne, hogy lehet -e javítani a petesejtek minőségét valamilyen módon? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: C.J.

Tisztelt Asszonyom!

A punkció utáni 3. napon az embriók törvényszerűen 6-8 sejtes stádiumban kellenének, hogy legyenek. Tehát véleményezhető, hogy a visszaültetéskor sem éltek már. Ennek okára vonatkozóan azonban a konkrétumok ismerete nélkül nem tudok nyilatkozni, csakúgy, mint a többi kérdésére sem.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Kérdéssel fordulok önhöz.Párommal 2 éve próbálkozunk utódot létrehozni sikertelenül, egy esetet kivéve.Sikerült teherbe esnem de sajnálatomra magzat-elhalálozás történt a 10 hét környékén de csak a 14 héten vették észre ultrahanggal.Lehet valami problémám abból, hogy ilyen későn vették észre?Az orvosok a háztartásban velünk élő macskát okolják az elhalálozás miatt ill., hogy B. + vagyok. Ön szerint lehetséges ez? A toxoplazmozist csak a macska terjeszti? A következő terhességem sikeres lehet ha a macska elkerül a közelemből kilenc hónapra. Segítségét előre is köszönöm, várom mielőbbi válaszát. Köszönettel: J.

Tisztelt Asszonyom!

A macskák nagy része, de más háziállatok is toxoplasmával fertőzöttek, a baktérium a vizelettel ürül. Azt, hogy Ön fertőzött-e, vagy fertőzött volt-e, egy egyszerű vérvételből ki lehet mutatni. Tehát nem találgatásokra, hanem vizsgálatokra lenne szükség. Abból problémája nem lehet, hogy később vették észre a terhesség elhalását.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tiszlelt Doktor Úr!

Korábban már tettem fel Önnek kérdéseket, válaszait köszönöm. Én is orvos vagyok, de ebben a témában teljesen laikusnak érzem magam. Meddőségi kivizsgálás céljából laparoscopos petevezeték átjárhatósági vizsgálat előtt állok, de sajnos a vizsgálatra való előjegyzés december óta egyre csak húzódik. Ennek oka az, hogy a nőgyógyászom szerint előtte elengedhetetlen egy negatív /PI./ hüvelycytológiai lelet, azonban nekem a cytológiai eredményem mindig is /15 éves korom óta/ PII. volt. Már túl vagyok egy Dalacin hüvelykrém, Gynazol hüvelykrém kúrán, per os Dalacint is próbáltunk, de azt gastroint. mellékhatás miatt abba kellett hagynom. Jelenleg Zanocint szedek. Ha ezt követően sem lesz PI-es a cytológiám, akkor valóban nem lehet elvégezni a laparoscopiás vizsgálatot? Azt értem, hogy ezzel a gyulladást a vizsgálat során a hüvely felől fel lehet vinni a méhbe, de akkor hogyan tovább? Hónapok óta topogunk egyhelyben, nem történik semmi. Válaszát előre is megköszönve: Dr.E.K.

Tosztelt Asszonyom!

A PI és a PII cytológiai lelet normál leletnek számít. Amennyiben a PII cytológia mellett nyilvánvaló gyulladásos jelek nincsenek, nem kell kezelni és a laparoscopia minden további nélkül elvégezhető. Itt jegyzem meg, hogy az értékelést cytológusa válogatja, 100 kenet közül 80 PII-es, csupán 1-2 PI-es, a többi PIII-V. Amennyiben valakinek panasza nincs, a magam részéről ellene vagyok minden indokolatlan antibiotikus kezelésnek.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Tanácsot szeretnénk kérni,Ön szerint van-e esély saját gyermekre a férjem eredményei alapján: Spermavizsgálat: azoospermia,ezután műtétet végeztek. Mikr.leír.:
A jobboldali feltárásos herebiopsia leírása: mikroszkópikus vizsgálattal mindkét hereszövet mintában Leydig sejtes hyperplasia látható, a herecsatornák 80%-ban csupán Sertolli sejtek láthatók, mely érési gátlásnak felel meg./score.2/ Parányi részletben obliteralodott lumenü, kezdeti spermiogenesis jeleit mutató csatornák is megfigyelhetők./score:8/ Vélemény/Diagnózis:A szövettani vizsgálattal un."Sertolli cell. only"-nak megfelelő érési gátlás igazolódott. Genetikai diagnózis :alkalmazott módszerrel, a kapott minta vizsgált sejtjeiben chromosoma aberratio nem észlelhető. Ezek alapján van esélyünk saját gyermekre?Amennyiben nincs , idegen spermával történő beültetéses módszer alkalmazásával hová fordulhatunk? A válaszát előre is köszönjük! Kné K.

Tisztelt Asszonyom!

A lelet alapján sajnos csak idegen spermium felhasználásával érhető el terhesség. Valamennyi meddőségi központban foglalkoznak mesterséges megtermékenyítéssel donor spermiumokkal.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr

Túl vagyok egy sikertelen beültetésen. a másodikra való felkészülésnél tartok. Sajnos nem elég vastag a méh nyálkahártyám '9' es. Tudna valamit javasolni, amit esetleg ebben a néhány napban tehetnék, hogy utolérje a lemaradását. Gyors válaszát várva köszönettel: Gy.

Tisztelt Asszonyom!

A 9 mm-es nyálkahártya nem olyan vékony (persze azt sem tudom, hogy ezt hányadik napon mérték). Ugyan van lehetőség gyógyszeresen ezt befolyásolni, de legalább annyi érv szól ez ellen, mint mellette. A magam részéről 9 mm-es nyálkahártyánál ezt indokolatlannak tartom.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Segítségét szeretném kérni és reménykedem benne, hogy jelenleg is válaszol még a levelekre és én is mielőbb választ kapok. Mivel nekem soha nem voltak nőgyógyászati problémáim, csak mostanában ismerkedtem meg az olvasói levelekkel, amiből nagyon sok információt kaptam és ezért bátorodtam fel, hogy én is feltegyem a kérdéseimet, remélem sikerrel. Röviden megpróbálom leírni a panaszomat, bár inkább csak konyhanyelven tudok fogalmazni, mert nekem még a citológián kívül más vizsgálatom szerencsére (?) nem volt. 12 éves korom óta mindig pontosan 27-28 napra jött meg a vérzésem nagyjából azonos mennyiségű és idejű. 31 éves vagyok, 2002 októberében született kislányom császármetszéssel. A terhesség teljesen problémamentes volt, a műtétre az én betegségem miatt volt szükség, ugyanis 12 éves korom óta sokizületi gyulladásom (cronicus juvenilis arthritis) van/volt. Bár már 15 éve panaszmentes és gyógyszermentes voltam, a terhesség alatt mégis ha a hátamra feküdtem (vizsgálatkor, UH-on stb.) a karjaimon kívül nem tudtam sem a fejemet, sem a lábaimat megmozdítani s közben iszonyúan fájt a farokcsontom körül. Így az orvosok jobbnak látták a császármetszést, mivel a szüléskor úgysem tudtam volna megmozdulni sem. Ezután azonnal beindult a tejelválasztásom, már a kórházban rengeteg tejem volt (elég nagyok is a melleim), csak új fojt, mindent eláztattam vele. Kislányomat kb. 20 hónapos koráig szoptattam, 2004 április körül hagytuk abba. A hosszú bevezető után tudok rátérni a problémámra, ugyanis a gondjaim az elválasztódás (ugyanis a kislányom magától hagyta abba a szopizást) után kezdődtek, mert nem apadt el a tejem. Nem fojt, nem csöpögött, de a melleimben éreztem, hogy van tej, kétszer kézzel ki is kellett fejnem, mert feszített. Préselésre még hónapok múlva is spriccelt. Ekkor kezdtem el kutakodni az okok után és találtam rá az Önnek írt levelekre. Onnan megtudtam, hogy a prolaktin magas szintje miatt lehet, hogy nem apad el a tejem és amikor olvastam, hogy ennek egyfajta daganat is lehet az oka, nagyon megijedtem és elrohantam orvoshoz, persze "felvértezve" az információkkal, hogy milyen vizsgálatokat (vérvétel, MRI esetleg CT) és milyen gyógyszert (Bromocriptin) kell(ene) ilyenkor az orvosnak felírnia. Nagyot csalódtam, ugyanis az orvosom se vérvételt, se vizsgálatot (a mellemet sem nézte meg) nem csinált, hanem egyszerűen felírta a Bromocriptint. Ez 2004 októberében volt, így akkor már több mint 6 hónapja nem múlt el a tejelválasztásom. Amikor említettem neki amit a neten olvastam, szinte lehülyézett, hogy minek nézegetem én az internetet...A gyógyszert elég fura adagban kaptam: 3 napig 2x1, majd 5 nap szünet. Csak 1 dobozzal írt fel, vissza se hívott, azt mondta, ettől el fog múlni a panaszom. Akkor említettem az orvosnak azt is, hogy szeretnénk másik babát, de a prolaktinról azt is olvastam, hogy akadályozhatja a teherbeesést. A válasz: ha 3 hónapig nem sikerül, menjek vissza. A gyógyszer elfogyott december elején, a tejelválasztás (ha ez az egyáltalán) nem múlt el, de jelentősen csökkent a mennyisége egy-két cseppre. Ne gondolja, hogy állandóan nyomkodom a mellemet emiatt, egyszer kétszer megnéztem, aztán úgy döntöttem, nem foglalkozom vele tovább, ha sikerül a baba, akkor úgyis minden rendben lesz. Lehet, hogy itt hibáztam... Legnagyobb örömünkre ugyanis januárban (első próbálkozásra!) terhes lettem! Gondoltam, akkor tényleg nincs gond, a tejprobléma most már meg kell, hogy szűnjön és jön a kistestvér is! Február 15-én azonban (kb. 6. héten) elkezdtem vérezgetni egyik pillanatról a másikra. Ez annyit jelent, hogy volt összesen 2 csepp amikor éppen pisiltem, utána pedig minden vizeletürítéskor a WC papír lett barnás. A betét a 2. naptól teljesen tiszta egész nap. Mivel épp aznap készültem az orvoshoz a terhesség megállapítása miatt elmondtam neki, hogy hajnal óta pecsételő vérezgetésem van. A terhességet megállapította, de a hüvelyi vizsgálatnál ő nem talált semmit, nem véreztem össze. Az orvos nem mondott semmit, kihangsúlyozta, hogy azért nem mond semmit, nehogy ezen járjon az eszem egész nap... Egyszerűen felírt napi 2x1 Duphastont két dobozzal és 3 hét múlva menjek UH-ra. A barnás valami 8 napig tartott, akkor visszamentem hozzá, hogy miért nem múlt még el. Újra megvizsgált, most hüvelyUH-al, élő, 9 hetes a magzat, a panaszomra megint nem mondott semmit, ill. azt mondta, hogy nem tudja mitől van, jósolni meg nem akar, van ilyen, szedjem a gyógyszert és menjek a megbeszélt időpontban. Azóta mintha kicsit javult volna a helyzet (remélem), mert "csak" a hüvelyváladékom barnás, de már 5. napja, de ez már jóval kevesebb és szintén csak pisiléskor és fürdéskor észrevehető, ez már a WC papíron sem látszik. Mivel nem kaptam megint választ, hogy mi lehet ez újra az Ön által írt válaszokhoz fordultam és ott olvastam, hogy a prolaktin magas szintje együtt jár a progeszteron alacsony szintjével, ami vetéléshez vezethet. Ekkor már nagyon bántam, hogy nem jártam jobban utána a prolaktin szintemnek, de hát az orvos nem volt hajlandó vérvételre küldeni, így nem is tudom, hogy az én hormonjaim hogy állnak ill. hogy ez a vérezgetés emiatt van-e egyáltalán, vagy valami más gond van. Annyi változás volt az utóbbi hónapokban, hogy a hátam nagyon pattanásos lett, ami előtte sosem fordult elő. Ami még erőt ad, az az, hogy egyáltalán nincsenek alhasi fájdalmaim és görcseim és a pecsételgetés egyszer sem volt piros, hanem inkább barnás, de nagyon-nagyon félek, hogy ha tényleg a hormonjaimmal van a gond, akkor ennek ellenére el fogok vetélni. Mindenhol azt olvastam, hogy vetélés inkább akkor van, amikor erős piros vérzés van, de azt már nem tudom, hogy a vérzés vagy a görcsölés van - e előbb. Nagyon sok dolgom van mostanában (másoddiplomás képzés utolsó félévében járok) és nem merek semmibe belekezdeni(szakdolgozat, gyakorlat), mert nagyon félek, hogy ezzel bajt okozok. Próbálok pihengetni, már amennyit egy 2 éves gyerek mellett lehet, de a halaszthatatlan feladatokat meg kell csinálnom. Kicsit hosszúra sikerült a levelem, de úgy érzem így talán tud nekem választ adni a kérdéseimre: Ha nincs egyáltalán alhasi fájdalmam és görcsölésem, ettől függetlenül ez a barnás pecsételgetés ill. folyás lehet-e vetélés előjele? Ha eddig nem vetéltem el, meddig kell ettől tartanom? Igaz, hogy ha a 12. hetet betöltöm, utána a hormonok miatt már nem lehet vetélés? Meddig tarthat ez a pecsételgetés? Nem kellett volna már rég elmúlnia? Ha nem múlt el, akkor miért nem? Mi okozhatja? Lehet esetleg más (bakteriális) fertőzés mögötte? Azt hogyan tudja megállapítani az orvos? Hogy tudom rávenni, hogy ezirányban is vizsgálódjon? (ma van 12. napja, hogy elkezdődött) A Duphaston tabletta arra hivatott, hogy megszüntesse a vérzést? Akkor miért nem szűnik? Meddig kell szednem? Ha tényleg a hormonjaim nincsenek rendben (vizsgálat erre nem volt sajnos) akkor a Duphaston megvéd a vetéléstől? Ha igen, akkor egy esetleges beteg magzat is megmaradhat ilyen esetben? Elég ezt az egy gyógyszert szednem? Napi 1 Elevitet szedek még a Duphaston mellett, de az olvasói levelekben egy csomó másfajta gyógyszerről és kúpról is olvastam (Urogestán?) amit ha nem adnak, akkor vetélés lesz a vége a magas prolaktin miatt. A gyógyszer aznap fog elfogyni, amikor vissza kell mennem UH-ra. Ha nem ír fel újabb adagot (és még nem leszek 12 hetes) mit csináljak?
Ilyenkor van értelme erősködni, hogy hormonvizsgálatot végezzenek? Gyógyszeresen ilyenkor még érdemes a prolaktinnal foglalkozni? Bromocriptin szedhető terhesség alatt? A császármetszéskor keletkezett heg okozhatja a vérzést? Ha a magzat épp a heghez vagy köréje akarna beágyazódni, ott meg tud rendesen tapadni? Ez látszik az UH-on? A kora terhességi pecsételő vérzés, ha nem végződik vetéléssel a magzatot károsíthatja? Ha elhal egy magzat, annak milyen jelei vannak? Nagyon megköszönném, ha mielőbb választ kaphatnék, mert a kontrollig még két hét van és addig úgy érzem teljesen felőrlődnek az idegeim a bizonytalanság miatt. Más orvoshoz azért nem mentem eddig, mert kisvárosban lakunk és itt nem foglalkoznak nagyon a másik orvos betegével, nehogy beleavatkozzanak a terápiájába. Egyébként korábban teljesen meg voltam elégedve az orvosommal és lehet, hogy most is mindent előírás szerint végez, csak éppen a tájékoztatást felejti el... Köszönettel: T-né K.

Tisztelt Asszonyom!

Terhesség alatt hormonális kivizsgálás indokolatlan és felesleges, miután fals eredményeket mutatna. Utolsó mondata az igaz: nagyjából minden jól történt, csak a tájékoztatás maradt el. A tej termelődése a 6. szoptatási hónap után automatikus és nem függ a prolaktin szinttől. Önnél arról van szó, hogy nem apadt el a teje, egyenlőre tényleg nem kellett volna hormonzavar irányába vizsgálatokat végezni. Vérezgetése okát valószínűleg senki nem fogja tudni megmondani, helyesen kezelik, remélhetőleg meg fog szűnni. Ettől még lehet egészséges gyermeke. Sokat pihenjen, tartsa be az orvos utasításait, próbáljon megnyugodni. Ennél többet sem Ön, sem más nem tehet.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

32 éves nő vagyok. Nőgyógyászom néhány hete hormonvizsgálatra küldött, mivel 2004. október 6. óta nem menstruáltam. Időközben ugyan menstruáltam február 14-én, de ma domináns tüszők helyett csak sok kis tüszőt láthattunk az ultrahangvizsgálat során. Pedig az említett hormonvizsgálat eredményét ma megfelelőnek találta a nőgyógyászom, amely egyébként nem igazolta az ő előzetes feltevését a magas prolaktin szintre vonatkozóan (erre gyanakodott, mivel az ultrahangvizsgálattal nem talált szervi elváltozást). Most a következő menstruációm 5. napjától napi 2 x 1/2 Clostilbegytet kell majd szednem. Amennyiben nem
esem teherbe (gyermeket szeretnék ugyanis), a következő ciklusban az 5. naptól napi 2 x 1 tablettával kell majd folytatnom.Első kérdésem a következő: rendjén való-e az, hogy a ciklus folyamán nem kell ellenőrzésre (UH-ra) jelentkeznem? Úgy olvastam ugyanis, hogy a gyógyszer esetenként cisztát idézhet elő, így egyrészt emiatt, másrészt a tüszőérést megfigyelendő más betegeket orvosuk a ciklus során is ellenőriz.Van már egy közel 2,5 éves fiam, aki spontán terhességből született,
szoptatását 1,5 évvel ezelőtt hagytam abban. A szoptatást követően az elmúlt évben csak ritkán (kb. 4 havonta) menstruáltam. Az orvosom már augusztusban is ugyanezt a gyógyszert akarta alkalmazni (és Norcolutot), de mivel úgy tűnt, hogy gyógyszer nélkül is rendbejöttem (és mivel hosszabb időre elutaztam), akkor ez a kezelés elmaradt. Orvosom mindig megválaszolja a kérdéseimet, de valami ma utólag jutott eszembe: nem kellett volna most Norcolutot is felírnia? Hiszen ha minden az eddigiek szerint folytatódik, akkor kb. 3 hónap múlva fogok ismét menstruálni, és csak akkor kezdhetem a Clostilbegyt szedését.Harmadik - utolsó - kérdésem: Ön szerint esetemben szükséges-e már most meddőség kezelésével foglalkozó központba jelentkeznem (vagy egy"egyszerű" szülész-nőgyógyász is megfelelően tud kezelni)?A 2005. január 26-án végzett hormonvizsgálat eredménye: LH: 11,7 IU/L FSH: 5,0 IU/L PRL: 161 mIU/L E2: 586 pmol/L PGN: 3,40 nmol/L TTE: 1,6 nmol/L DHS: 2,6 umol/L Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: V. M.

Tisztelt Asszonyom!

Hormonleletei és az utrahang kép, illetve tünetei alapján Önnek policisztás petefészek szindrómája (PCO) van, melynek adekvát gyógyszere a Clostilbegyt,
tehát jó gyógyszert javasoltak ezek alapján. A többi nem az én "ízlésem" szerint történt(ik). Én mindíg ellenőrzőm, hogy a gyógyszer hat-e (ultrahang). A dózis sem tetszik.Valóban meg is lehetett volna hozni a vérzését. Ezzel együtt nem gondolom, hogy most azonnal meddőségi központban kellene jelentkeznie, elég lenne egy olyan nőgyógyász, aki valamit ért is ehhez, továbbá törődik az Ön problémájával.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

6 hetes terhes vagyok, és az ultrahang vizsgálaton kiderült, hogy cystám van: "Az ut. mellett bo. 40*38 mm-es egyrekeszű cystikus képlet látható." Nőgyógyászommal csak 1 hét múlva tudok beszélni, ezért fordulok Önhöz, hogy igényel-e beavatkozást a cysta vagy ez még felszívódhat? Válaszát előre is
köszönöm! Tisztelettel: P. P.

Tisztelt Asszonyom!

A leírtak alapján nem cystája van, legnagyobb valószínűséggel a leírt képlet nem más, mint a korai terhességet fennntartó sárgatest. Persze ezt legjobban
az tudja megítélni, aki vizsgálta, feltéve, ha nőgyógyógyászról van szó és kellő tapasztalattal rendelkezik.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Férjemmel lassan egy éve szeretnénk babát. Elég hamar elmentem magam megnyugtatására orvoshoz, ahol ki is derült, hogy magas a prolaktinom. Akkor még nem estem kétségbe, egy negatív MR vizsgálat és két hónap Bromocriptin után helyre állt a hormonom. Közben ezzel egyidejűleg kaptam Clostybegyt is, mert a menses előtti 3-4 napban barnáztam. Sajnos 5 hónap sem vezetett eredményre, ezért tavaly decemberben leálltam vele. A múlt hónapban a menses 2. napján begörcsöltem, éles késszúrásszerű fájdalmaim voltak, majd erős deréktáji fájás és tompa alhasi fájdalommal folytatódott. A kórházban bent tartottak 2 napig, antibiotikumot kaptam, és azzal engedtek ki, hogy kismedencei gyulladás okozta a fájdalmakat. A véreredményeim azonban nem utaltak gyulladásra. A tüneteim sajnos nem múltak, eltelt egy újabb hónap, fájdogál az alhasam, néha a derekamra is átsugároz. Most meddőségi központba mentünk el. Ott a kivizsgálás során is érzékeny volt az egész alhasam, fájt, ahogy a doktor úr nyomkodott. Ő is gyulladásra gyanakodott, újabb 3 fajta antibiotikumot kaptam ( Klion2x1, Zitrocin1x1, Diclofenac-duo3x1 ). Kétségeim vannak, hogy nem-e ártok többet a gyógyszerekkel, mint hogy használna. Most minden mást rendben találtak, rendes ciklusom van, peteérésem. Férjem is rendben.Doktor úrnak mi a véleménye? Okozhatja ez például a meddőséget? Hogyan lehet biztosan kimutatni a kismedencei gyulladást? Nem lehet, hogy Chlamidya, vagy esetleg más okoz ilyen tüneteket? Ugye ettől még lehet kisbabánk?Válaszát előre is nagyon köszönöm!Üdvözlettel: BA

Tisztelt Asszonyom!

Panaszai alapján bennem nem elsősorban gyulladás, hanem az un. endometriosis lehetősége merül fel. Ennek tisztázására laparoscopiára (hastükrözésre lenne szükség). Természetesen gyulladás (Chlamydia) irányába is ki kellene vizsgálni.A felesleges antibiotikus kezeléseknek én sem vagyok a híve.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Kisbabát szeretnénk, most voltam hormonvizsgálaton és mivel orvosommal csak hosszabb idő múlva lesz alkalmam találkozni, ezért kérem, szíveskedjék megmondani, hogy jók-e az eredmények? A ciklus 3. napján:FSH - 4, LH- 5, Ösztradiol - 100, Testoren - 1,7, DHEA-S - 5,3 Cikus 21 napján: LH- 22,7, Osztradiol- 562,6, Testoren - 2,2, DHEA-S: 3,5 A leleten szereplő ref. tartományok szerint a 21. nap eredményei közül az LH érték (22,7) magas. Miért lehet ez? És szerepel még a prolaktin is az eredményeken, melynek értéke a ciklus 3. napján 262 volt, a 21. napon pedig 363,7. mivel nincs ref tartomány, ezért nem tudom értelmezni. Ez most magas, vagy alacsony? Egyáltalán mi ez? Azt olvastam róla, hogy terheseknél az anyatejképződést serkenti, ill. stresszhelyzetekben nő meg a koncentrációja, ami csökkentheti a fogamzásképességet? Igaz-e ez és mi a véleménye az értékeiről? (Egyébként voltam hüvelyi uh-on is, ott az eredmény: uterus 7x4x3,5 cm, uterus anteflexioban van, endometrium 10 mm, jobb ovárium 40x26 mm, benne több 5-7 mm-es tüsző, bal ovárium 31x26 mm, normális szerkezetű, douglasban folyadék nem áblározlódik. Kismedencében körülírt kóros elváltozás nem látható. Diagnózis: Sine morbo genit.(ez nem tudom, mit jelent))
Hogyan értelmezi ezt, van-e vmi probléma a leletek alapján? Fenti kérdéseim megválaszolását előre is nagyon köszönöm. Köszönöm válaszát!! Üdvözlettel N.

Tisztelt Asszonyom!

A 3. napos hromonszintjei jók. A 21. napos szintek véleményezéséhez szükséges lenne tudnom, hogy hány napos ciklusai vannak. Önmagában véve az LH szintje nembiztos, hogy rossz, ha Önnek 32-34 napos ciklusai vannak, vagy akkor olyan volt, akkor ez a szint csak azt jelzi, hogy akkor lehetett a tüszőrepedés. A prolaktin szintjei normálisak. A sine morbo genit. latinul annyit jelent, hogy nőgyógyászati betegség nincs. Egyébként leleteit legjobban kezelőorvosa tudja értékelni, még akkor is, ha most nem elérhető.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

2002-ben 13.terhességi héten genetikai okoból terhesség megszakítást végeztek.A diagnózis hydrops fetalis volt.Sok volt a magzatvizem,az UH alapján rövid volt a combcsontja,a nyaki redő 5,5mm-es volt, és a vizenyő ami az egész testén látható volt, a gerincoszlop és a bőre között 2-3mm-es értéket mértek.Azt mondták nincs értelme tovább viselni a terhsséget mert talán a 20.hétig élne.Kromoszóma vagy vírus okozhatta, és mindenképp végeznek ezirányú vizsgálatokat.
A szövettani leleten a következő szerepelt:Éretlen placenta.A chorionbolyhok váza vizenyős. A Hofbauer sejtek cytoplasmájában vacuolisaltság látható.
SAjnos sem vírus sem kromoszóma vizsgálatot nem végeztek annak ellenére,hogy a műtét után is beszéltünk a genetikussal,mert az operációt végző orvos azt mondta,hogy ekkora terhességből semmit nem lehet megállapítani.Ezt tudtam, hogy nem igaz. Mióta elvették a babát a méhfalban egy Uh alapján fehér foltot adó 11*13mm-es valami volt ami a nyálkahártyába is belelógott, a nyálkahártyáról eltávolították de a méhfalból nem és az befelé domborodik.Az orvos magzati csontmaradványra gondolt, de a szövettan ezt két év után nem tudta igazolni. PCO-s vagyok,azóta is szeretnénk babát, de túl vagyunk 3 inszemiáción és 1 lombikon, eddig eredménytelenül. Sajnos van az ismeretségi körömben olyan egyén aki engem hibáztat,hogy biztos az előző abortuszom miatt nem lehet gyerekem, és hagynom kellett volna élni őt. Doktor Úrtól tisztelettel kérdezem; 1.Az eredmények alapján volt-e esélye eljutni a születésig a babának és utána életben maradni, akár betegen is? 2.A tarkóredő lehetett kromoszóma rendellenesség,de a vizenyő mitől lehetett? 3.Ez a fehér folt ami még a méhfalban van és a méhüreg felé domborodik okozhat-e meddőséget annak ellenére, hogy 11mm-es nyálkahártyám volt a lombiknál? 4.Ön szerint ha nem faragják le a méhfalat lehet-e még gyermekem,ha lefaragják nem ártanak a nyálkahártya képződésnek többet mint ha úgy maradna? 5.Menstruáció alatt sokat szúr a hasam középen, szerintem ez a folt okozza,lehetséges? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: V. M.

Tisztelt Asszonyom!

Egyvalami biztos: a magzat nem volt egészséges, a leírtak alapján súlyos fejlődési rendellenessége volt, mely legnagyobb valószínűséggel az élettel nem volt összeegyeztethető. Ennek okát utólag már senki sem fogja tudni tisztázni. A többi kérdésére sajnos csak az tud válaszolni, aki a vizsgálatokat végezte. Azonban egészen biztos: a magzatból visszamaradt csont nem lehet a talált elváltozás.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Főorvos Úr!

Ismételten szeretném tanácsát kérni! Korábban írtam Önnek, hogy nagyon magas oestrogen, progeszteron szintem volt, amelyre Ön azt a választ adta, hogy nagy valószínűséggel terhes vagyok. Valóban így van/volt. Sajnos az embrió fejlődése kb:6 héten megállt. Jelenleg a 8.hét végén tartok, az embrió mérete: 4 mm. Szívhang még észlelhető.Nem vérzek, nincsenek görcseim. Az endometrium megfelel a 8. terhességi hétnek a sárgatest is jelen van. Kérdésem az lenne, hogy van-e esetleg remény arra, hogy ez az embrió még életképes lehet, ill., hogy abban az esetben, ha spontán elvetélnék mindenféleképpen szükség van-e a curettage-ra? Szeretnék minél hamarabb ismét teherbe esni és úgy tudom, hogy 3-6 hónapot kell várni a curettage után. (Curette nélkül pedig már 1 hónap múlva lehet próbálkozni) Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: K. R.

Tisztelt Asszonyom!

Terhessége legnagyobb valószínűséggel sajnos elhalt, a szívműáködés már a 6. héten biztonsággal kimutatható, a jelenlegi mérete sem felel meg a a 8. terhességi hétnek. A vetélés műszeres befejezése mindenképpen szükséges. Az újabb terhességgel való próbálkozás ideje nem függ a befejezés módjától, normál esetben már a következő vérzés után is próbálkozhat teherbeeséssel.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

A következő kérdéssel fordulok önhöz!24.hetesen 4-dimenziós ultrahangon kiderült hogy a magzatnak a j.o.pyelon 9,8 mm-es!Bár a kedves hölgy, aki végezte a vizsgálatot azt mondta hogy ez nem ritka jelenség ,ennek ellenére ha lenne olyan kedves és írna erről a jelenségről egy pár mondatot,hogy mit is jelent ez valójában,illetve van-e valami határérték amitől már kóros az elváltozás!
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:N.A.

Tisztelt Asszonyom!

A mért érték a normális felső határa. Ez annyit jelent, hogy a vesemedencében folyadék (vizelet) van. Ellenőrző vizsgálat szüséges a későbbiekben annak eldöntésére, hogy nincs-e a magzatnál vizelet elvezetési akadály (ebben az esetben a vesemedence tágassága fokozódna).
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy nemrég kiderült vérvizsgálatból, hogy Candida van a szervezetemben, amely tavaly óta visszatérő körömgombával és hüvelyi fertőzéssel jár. Szedek többféle természetgyógyász által felírt készítményeket, mint pl.: béltisztító, és szintetikus gyógyszerként nizorált. Ezen felül betartom a candida diétát. Kérdésem, hogy mennyi idő után lehet gyermeket vállalni és van-e esetleg más hatásos gyógyszer a Candidára, mivel eddig sokféle gyógyszert és kenőcsöt kipróbáltak rajtam. A párom nem észlel magán semmiféle elváltozást, ettől függetlenül lehet ő is Candidás? A maradandó körömgomba esetleg befolyásolhatja a magzatot? 2 éve ugyan volt egy spontán vetélésem és több a szervezetemben a férfi hormon is, ezáltal mire kellene odafigyelnem a továbbiakban? Tanácsait előre is megköszönve: E

Tisztelt Asszonyom!

Az én véleményem is csak egy vélemény a sok közül, hogy kinek hisz azt Önnek kell eldöntenie! A Candida jelenleg a természetgyógyászok "divatbetegsége". Candida minden emberben kimutatható és az esetek döntő többségében semmiféle betegséget nem okoz. A hüvelygyulladást, illetve a tényleges Candida fertőzéseket (bőr, köröm gomba stb.) persze kezelni kell! Maga a gomba jelenléte nem veszélyezteti a terhességet és nem okoz vetélést sem. Miután a gomba mindenhol előfordul, odafigyelni nem tud semmire. Talán helyesebb lenne a vetélsének okára vonatkozóan inkább újabb hormonvizsgálatokat végezni!
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

23 éves srác vagyok, már több éve foglalkozok testépítéssel és úgy 1,5 éve elkövettem egy hibát, kipróbáltam egy anabolikus szteroidot, /naphosim/. Ez egy 1,5 hónapos kúra volt, ami útán 4 hónapig semmi bajom nem volt. Látványos fejlődésen mentem keresztül, "jól reagáltam a szerre". Sajnos a 4. hónapot követően jelentkeztek az első problémák, libidó csökkenése, sperma csökkenés, merevedési zavarok. A 6. hónap tájékán már olyan komoly gondok voltak, hogy a spermamennyiségem lecsökkent egy-két cseppre, a libidóm egyenlő volt a 0-val. Elkezdett hullani a hajam is. Elmentem urológushoz, megnéztük a vérképem, ami meglepő módon jó értékeket mutatott, legalábbis a megadott intervallumoknak megfelelt. A spermamennyiségem idővel javult, de még mindig gondjaim vannak, szexuális együttlét alatt nehezen jutok el a magömlésig. A hajam még mindig ritkul. A nemi vágyammal is gond lehet, feltünően ritkán kívánom a szexet.
Kérdésem: Nincs-e olyan gyógyszer (gondolok akár Proviron-ra) amitől visszaállna a régi egyensúly? Már 1,5 éve tart a bajom, nem hiszem hogy csak a várakozás helyrerakná a dolgokat. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Uram!

Nem tartanám jó ötletnek egy újabb hormon (Proviron) szedését. Forduljon urológus-andrológushoz a problémával személyesen. A legrosszabb, amit tehet magának, ha ismerősök tanácsaira hallgat, vagy levél útján próbál megoldást találni problémájára!
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Az ötödik ICSI program előtt állunk. Az eddigi vizsgálatok (laparoszkópia, hiszteroszkópia, stb.) elváltozást nem mutattak. Az eddigi összes esetben az alkalmanként 2-3 beültettett embrió nem ágyazódott be.Az a gyanúm, hogy a feleségem progreszteron-szintje alacsony lehet. Erre abból következtetek, hogy a tüszőrepedéstől a menstruációig a következő tüneteket tapasztalja: erős alhasi fájdalom, mellfájás, feszült idegállapot, depresszió, reggelre dagadt kezek és lábak stb. Ezen kívül a menstruáció barnás vérzéssel kezdődik. Persze tudom, hogy ez vérvételből egyszerűen kimutatható.Első kérdésem az lenne, hogy az alacsony progreszteron-szint igényel- e kezelést a program megkezdése előtt, vagy a program során kapott progreszteron elegendő-e a terhesség eléréséhez?A második kérdésem, hogy a kezelések közötti - törvény által előírt - 3 hónap szünetet az 5. próbálkozás után is célszerű-e megtartani, vagy akkor már nem muszáj?Végül pedig van-e valamilyen megbízható statisztika arról, hogy melyik a legeredményesebb intézmény a "lombik" eljárások végzésében.Válaszát nagyon köszönjük, P. és Zs.

Tisztelt Asszonyom és Uram!

A spontán ciklusban mért alacsony progeszteron szintnek az IVF alatt jelentősége nincsen, miután a stimuláció következtében a spontán ciklust többszörösen meghaladó hormonszintek alakulnak ki a kezelés alatt, tovább az petesejtek leszívását követően nagydózisú sárgatesthormon pótlás folyik. A hormonpótlás elegendő és az eddigi sikertelenség nem írható egy esetleges spontán ciklusban lévő hormonzavar számlájára. Gondoljanak csak arra, melyet bizonyára a sajtóból ismernek: 50-60 éves nőknek is lehet idegen embrió felhasználásval terhességet létrehozni. A három hónap szünet az 5. kísérlet után is javasolható, hagyni kell a
szervezetet regenerálódni egy nagydózisú stimulációt követően. Nyilvános megbízható statisztika nem áll rendelkezésre, etikai okok miatt egyébként sem szabadna nyilvános fórumon ilyen információkat közzé tenni. Mellesleg én is annak a híve lennék, hogy közzé kellene tenni a hivatalos eredményeket.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nemrég fedeztem fel az internetes oldalát, lenne néhány kérdésem. 11 éve próbálkozunk babával, eddig sajnos eredménytelenül. Eleinte több spontán vetélésem volt, kiderült, túl magas a prolaktin hormonszintem, majd következett 3 laparoszkópiás műtét, endometriózissal is műtöttek, a tavalyi évben 3 sikertelen lombik próbálkozásunk volt. Állítólag minden rendben, de a valóság mégsem ezt mutatja. Én 32 éves vagyok, férjem 35( ő szerencsére rendben van, ezt nézték). Úgy érzem, lassan kifutunk az időből. Ön mit tanácsol, merre tovább? Volt, aki javasolta, szedjem pár hónapig ismét a fogamzásgátlót, volt aki egy Gynevac nevű injekcióra esküszik, van, aki az Aloe Ver termékeiben bízik. Gyakran felmerül bennem a kérdés és ezt kérdezem Öntöl is : lesz még nekünk valaha babánk?
Segítségét előre is megköszönve maradok tisztelettel: Nné

Tisztelt Asszonyom!

Jól ismerem problémáit, esélyt csupán az IVF folytatásában látom. Előbb-utóbb sikerülnie kell! Fogamzásgátlót ne szedjen, a többi Ön által kérdezett szerrel sem értek egyet.
Üdvözlettel.
Dr.Török Attila

T.Doktor Úr!

Már több mint másfél éve nem szedem a fogamzásgátlót. Miután eldöntöttük hogy gyermeket szeretnénk már a második ciklusidőben teherbe is estem. De sajnos 10 hetes korban egy megtartott vetélésem volt. Azóta különböző vizsgálatokon estem át. Eredményeim: hormonok a 13.napon TESTOSTER 3.70nmol/l (0.3-4.5) PROLAKTIN 851mU/l (80-500) SHBG 61.76nmol/l (20-150) FSH:12.06mU/ml LH: 15.80mU/ml OSZTRADIOL:173pmol/l PROGESZT:19.07nmol/l
Értékek Nők: FSH LH PROGESZT OSZTRADIOL foll: 3 - 8 1 - 7 0.6 -3.8 90 - 370 med: 4 - 18 6 - 73 550 - 1650 lut: 2 - 8 0.5 -10 10.5 -58.0 260- 800
menop 1 - 9 1 - 5 <130 Ezeket az értékeket nem értem. Már egy éve pajszmirigy műtétem(Basedow-kór) volt. Most a TSH 1.75mU/l (0.30-3.50) teljesen jó. Napi 1/2 Euthyrox50 szedése mellett. Szerológiai eredményeim: Chlamydia trachomatis IgA: neg, IgM: neg, IgG: kétes emiatt újjabb vizsgálat kell de csak májusra kaptam időpontot. Cytomegalovirus IgG-IgM: neg , Toxoplasma gondii IgG -IgM: neg. Az általános vérképemben nincs eltérés. Mindkettőnk vércsoportja 0 Rh.neg. Szeretném a tanácsát azzal kapcsolatban ,hogy milyen vizsgálatok kellenek még. Mikor tervezhetjük újra a kisbabát? Köszönettel P.G!

Tisztelt Asszonyom!

A 13. napon nincs értelme hormonvizsgálatnak, eddigi vizsgálataiból nem derült ki semmi. Meddőségi szakemberhez kellene fordulni, ő majd el fogja tudni dönteni személyes megjelenése, vizsgálata, eddigi leletei átnézése alapján a további teendőket.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A következő kérdéssel fordulok Önhöz: hormonvizsgálat során progeszteron szintemet túl alacsonynak diagnosztizálta az orvosom (az eredeti panasz Meniere szindróma, illetve havonta jelentkező kötőhártya gyulladás voltak, ezért kértem hormonális kivizsgálást), ezért Divina nevű gyógyszert írt fel. Másfél év után az eredeti tünetek (Meniere) elmúltak, a gyógyszer szedését másfél hónapja abbahagytam, viszont kb. 6 hete kellett volna menstruálnom, és nem jött meg. Időközben a laborvizsgálat kimutatta, hogy továbbra is alacsony a progeszteron szintem (1,33 ng/ml, és 8,7-7-ig lenne normális). Azt szeretném tudni, hogy ezt lehet -e "gyógyítani", illetve mik az esélyeim a teherbeesésre/szülésre.Válaszát előre is köszönöm: K.

Tisztelt Asszonyom!

Nem a progeszteron szinttel van a baj, az lacsony progeszteron szint azt jelzi, hogy nincs peteérése. Természetesen lehet ezt gyógyítani, un. ovuláció indukciós kezelést kell végezni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm az elmúlt héten küldött válaszát. Lenne még kérdésem a PCO-val kapcsolatban. 02.14-én volt a műtétem, azóta még nem jött meg a vérzésem. Voltam vizsgálatom, terhes nem vagyok, semmilyen elváltozás nincs, a petefészkek rendben vannak. Az orvos azt mondta, hogy a méhnyálkahártya (6mm) vastagsága alapján a vérzésemnek 2 héten belül meg kell jönnie. A kérdésem az lenne, hogy így, hogy nem jött meg a vérzésem, lehetett- e peteérés? Mennyire áll helyre ez gyógyszeres, vagy más segítség nélkül? Amikor megjön a vérzésem, a 3.napon kell menni, és stimulációra fog sor kerülni.Válaszát köszönöm

Tisztelt Asszonyom!

Lehetett is peteérése, meg nem is, vizsgálat nélkül ezt megítélni nem lehet. Ugyanakkor a műtét óta eltelt kevés idő miatt én úgy gondolom, hogy jelenleg
még semmiféle kezelésre nem szorul. A stimulációt is elhamarkodotnak tartom, az esetek nagy részében ilyen műtétet követően a ciklus spontán rendeződik,
és a peteérés gyógyszer kezelés nélkül is beindul.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

33 éves vagyok, több éve próbálkozunk hogy kisbabánk szülessen mindeddig sikertelenül. A kivizsgálás egyszerre történt mindkettőnknél a nőgygógyászom irányításával.Férjemmel minden rendben van. Nekem első lépésben hormonális kivizsgálás történt, eredménye szerint nem volt peteérés. Clostylbegit, Profasi, Duphaston-t kaptam. A Clostylbegit 12 nap 6 mm-s nyálkahártyát, 1db érett tüszőt eredményezett, mégis folytattuk. Cisztáim lettek. 6 hétig nem volt vérzésem Duphaston abbahagyására sem, majd Norcolutra hozta meg. Ezután laparoszkópia történt: mindkét oldali PCO és a méh nagyságát meghaladó myoma a hátsó
falon. Másnap hasi műtét, sikerült eltávolítani a myomát.A petefészkeket is rendbe hozták. Fél év várakozási idő.Ennek leteltével minden vizsgálat nélkül - egyáltalán beindult-e a petefészek működés?- Fostimon, Decapeptyl, Duphaston próbálkozás,nem sikerült ismét nem volt vérzésem 6 hétig. Vizsgálattal nem talált a doktor cisztát, Norcoluttal megjött a vérzés, utána mégegyszer Clostylbegitet kaptam annak ellenére, hogy egyszer már rosszul reagáltam rá.(nyálkahártya 12. nap 5mm , 1db érett tüsző) Decapeptyl, Duphastont kaptam amitől 5-6 cm cisztáim lettek. A vérzés Norcolutra jött meg. Aztán még kaptam újra Fostimon inj-kat, mindig minden rendben ment itt már szép nyálkahártya és 1 db érett tüsző volt, vérzés nem jött csak Norcolutra. Tartottam egy kis pihenőt és gondolkodtam.
Egyébként a menstruációm mindig rendszeres 24-26 napos 3-4 napig tartó nem erős vérzés.Most voltak vérzéseim 10-12 naponta. Elmentem de nem talált a
doktor úr gyulladást azt mondta bármi okozhatta. Ez rendben is van. Hormonális kivizsgálás kezdeményeztem ami szerint most majdnem minden rendben van. Van peteérés, de a ciklus első felében a prolaktin normál (330) a második felében magas. (1089) a mi normál értékünk 470 alatt. Felírta a doktor úr a Bromocryptint 2x1 és újra Fostimon, Decapeptyl, Duphastont. Aggaszt hiszen a ciklus végén a 23. napon kezdtem el szedni a Bromocriptint és 25 napon jött meg a menstruációm. Most kezdjem el a Fostimont, erre azt mondta a doktor úr biztosan jó lesz. De úgy gondolom a prolaktinnak előbb csökkenie kéne, le kellene ellenőrizni. Teljesen bizonytalan vagyok, csak ennyi sikertelenség után úgy érzem ez a recept nálam nem vált be. Mindig minden ugyanúgy történik és nem változtatunk. Vagy ilyen eredményekkel mást nem lehet megpróbálni? A ciszták azért lesznek mert a tüszők nem tudnak megrepedni, és ilyenkor nem is lehet mást
csinálni? Félek feltenni ezeket a kérdéseket a nőgyógyászomnak, mert félek a választól.a Kérem írja le véleményét. Válaszát tisztelettel megköszönöm: P.E.

Tisztelt Asszonyom!

A prolaktin a ciklus második felében normálisan is lehet magas. Látatlanban kezelését megítélni nem lehet. Kérdéseit kezelőorvosának lenne célszerű
feltennie.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

T. Doktor Úr !

Lassan fél éve szeretnénk gyermeket és úgy tűnik, hogy talán most sikerült. Az aggodalmam oka, hogy kb. az ötödik héten voltam MRI vizsgálaton ( mivel többször is megemelkedett a prolaktin szintem). Szeretném Öntől megkérdezni, hogy ez jelent-e bármilyen veszélyt a magzatra ? Milyen következményei lehetnek a vizsgálatnak, megtarthatom-e a babát ? Előre is köszönöm a válaszát !! H.

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben ismert lett volna terhessége, az MRI vizsgálat elvégzése nem lett volna javasolható. Az MRI-ről pillanatnyilag még nem ismert semmiféle magzatkárosító hatás, sugárterheléssel nem jár. Véleményem szerint tehát terhességét megtarthatja, azonban miután a magas prolaktin szint vetélést
eredményezhet, sárgatesthormon pótlás lenne jelenleg javasolható.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

PCO miatt volt műtétem 02. 14-én. A menstruációm azóta (5 hete) nem jött meg. Az orvosnál érdeklődtem, azt mondta, hogy ilyen műtét után a legvalószínűbb oka lehet a terhesség. A terhességi tesztet egy esti vizeletből végeztem, és negatív volt. Lehet, hogy mivel nem volt a hormonrendszerem rendben, ez az oka, vagy tényleg lehetek állapotos? Válaszát köszönöm.

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben a terhességi teszt negatív, akkor nem terhes. A PCO mellett vérzés kimaradhat. A műtétet követően állapota magától rendeződhet. Egyébként 5 hetes terhesség már ultrahanggal is látszik, ennek elvégzése már csak azért is indokolt lenne, mert abból kiderülhetne, hogy miért nem jön meg a vérzése.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

2005.03.17-én volt az egyetlen megfelelően osztódott petesejtem visszaültetése. 03.29-én voltam Önnél kontrollon, ahol elmondta, hogy valószínűsíthető a terhességem, mert sárgatesteket lát az ultrahangon. Sajnos amikor délben telefonáltam addigra kiderült, hogy nem vagyok terhes és azóta a menstuációm is megjött. A kérdéseim: 1. Mi lehet az oka annak, hogy nem tapadt meg a petesejt, ill. ez az ok bennem keresendő vagy lehet-e köze hozzá a spermiumoknak?
2. Nagyon el vagyok keseredve, bár a párom azt mondta, hogy akárhányszor kés alá fekszik. Én ezt már nem szeretném, ill. nem látom értelmét. Lehet nála jobb spermákat produkálni egy másik műtéttel vagy ugyanilyen spermiumokat tudnak "nyerni"? Van-e értelme mégegyszer megműttetnie magát, mert ugye már
csak egy próbálkozásra való maradt. 3. Lehet-e olyat csinálni, ha ismét ennyi petesejtem termelődik, hogy mind a párom, mind egy donor spermáit
igénybe vesszük és ha a párom spermái is ugyanúgy megtermékenyítik a petesejtjeimet, akkor azok élvezzenek elsőbbséget a beültetéskor?Azért gondolunk erre, mert lelkileg engem nagyon megviselt ez a dolog. 4. Mi a módja a donor kiválasztásának? 5. Pontosan mikor kell mennem legközelebb?A következő menstruációm után vagy a vérzés jelentkezésekor? Válaszát nagyon köszönöm!L.A.

Tisztelt Asszonyom!

Sokkal jobb lenne, ha ugyanezen kérdéseit legközelebbi találkozásunkkor tenné föl, miután a válaszok meghaladják egy levél terjedelmét és személyes
megbeszélés tárgyát is képezik. Normál esetben a következő rendes vérzés lezajlása után kell jelentkeznie, de amennyiben a válaszokat elöbb szeretné
megkapni természetesen van lehetőség arra, hogy egy önnek megfelelő közeli időpontra is bejelentkezzen.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr,

Próbáltam végig olvasni a leveleket, de olyan sok van, hogy elnézést, ha mégis olyat kérdezek, amire már valahol választ adott. 30 éves nő vagyok, egy éve hagytam abba a fogamzásgátló szedését(kb 10 évig szedtem megszakításokkal többfélét, az utolsó Regulon volt).Gyereket szeretnénk, de még egy év alatt nem estem teherbe. Párom 37 éves, még neki sincs gyermeke. Elmentem a nőgyógyászhoz (rendszeresen járok), és bármilyen komolyabb vizsgálat nélkül (csak kézi+ultrahang) felírta a clostilbegyt-et menszesz 3.naptól 5 napon át 1-et, ha ezutáni két hónapban sem esem teherbe akkor 2X1-et. Közben kiderült, hogy
valószínűleg candida gomba van a beleimben (hüvely negatív lett),mert van egy nagyon erős szénanáthaszerű allergiám, így két hónap után abbahagytam a clostilbegyt-et. Elötte 29-30 napra jött a menstruációm, a closti szedése alatt 28 napra(kétszer), az abbahagyása után már másodszorra stabilan 35! napra. Tehát a kérdéseim:1, ha candida gomba tényleg van a beleimben van akkor ez okozhat időszakos meddőséget? 2,ha candidás vagyok és mégis teherbe esem az okozhat problémát a babának? 3,a candidára szedett nystatin (napi 6 szem) okozhat problémát a babának, ha vletlen mégis teherbe esem? 4, bőrgombát (streptoc.) találtak a hüvelyváladékomban, de azt mondták ez nem probléma. Egyetért? 5, helyes, ha 10 hónapos nem teherbe esés után komoly (vér, stbstb)
vizsgálat nélkül elkezdtem szedni a clostilbegyt-et? 6,Clostilbegyt szedése és után abbahagyása okozhat hosszabb periodust (pl nálam 35 nap) Ez még normális? Köszönöm szépen: M.K.

Tisztelt Assszonyom!

Nincs olyan ember, akinek a beleiben ne lenne Candida, tehát ez kezelést nem igényel, meddőséget nem okozhat (sem átmenetit, sem véglegest) és természetesen semmi problémát nem okozhat, ha igy teherbe esik. A Streptc., amennyiben az a streptococcus rövidítése nem bőrgomba, hanem baktérium, melyenek sokféle típusa van, ezek közül van olyan, mely veszélyes, van olyan, amley nem, sőt van olyan mely a normál bőr flórához is hozzzátartozik. Jelen állapotában nem értek egyet a Clostilbegyt kezeléssel, miuztán semminemű kivizsgálás nem történt még a teherbeesés elmaradásának okának a tisztázására. Vérzéskimaradásának okát csak vizsgálattal lhetne eldönteni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

26 éves nő vagyok. Amennyire emlékszem, már 10-12 éves korom óta, de lehet, hogy régebben is, fokozott szőrnövekedés tapasztalható a testemen. Erős, sötét szőrzet borítja a lábamat, főleg az lábszáramat, de a combjaimat is. Karomon ugyanígy, az alkaron igen erős, férfias szőrzetem van, de egészen végig a felkarom is szőrös, csak nem olyan vastagok a szőrszálak. Mellbimbóim körül is fekete szőrszálak vannak, hasamon, hátamon, fenekemen, vékony, pihésebb szőrzet
látható. Arcomon kis bajusz van, és úgy mondanám, hogy a hajam kicsit előrenőtt (kis pajesz), az államon is van néhány szőrszál, de felöltözve nem mondaná meg rólam senki, ha csak az arcomat és a kézfejemet látja, hogy mi a problémám. Egyébként a férfiak szerint jó alakú vagyok, 49 kg, 163 cm, melleim ugyan nem túl nagyok. (Tehát nem vagyok kövér.) Menstruációmmal 14 éves korom körül, nem sokkal azután, hogy először jött meg, volt problémám, több hónapig véreztem, néhány napig még kórházban is voltam emiatt. Egyébként kb. 33-35 naponta jön meg a ciklusom, van, hogy 28, van hogy 40 napra. Van egy 13 hónapos kislányom, akinek a hátán egy kb. 3x3 cm körüli helyen sötétbarna szőrzet látható, és nagyon kicsit pihés a válla és a háta többi része is. Egyetlen egyszer végeztek rajtam hormonvizsgálatot, akkor, ha jól emlékszem, 3,6 volt a tesztoszteron szintje. Ez már 4 éve lehetett. Azt hiszem, hogy az öcsém is kicsit korábban kezdett szőrösidni, mint általában a kamasz fiúk. De mivel ő férfi, nála ez nem okoz problémát. Szeretném tudni, mi lehet az oka betegségemnek, és hogy a
kislányom ebből mit fog örökölni valószínűleg?Nagyon köszönöm a válaszát.

Tisztelt Asszonyom!

Miután nincs kivizsgálva, továbbá a leletei nem állnak rendelkezésemre nem tudok válaszolni feltett kérdéseire. A leírtak jelezhetnek betegséget, de lehet alkati tényező is. Az végképp megitélhetetlen a megfelelő diagnózis hiányában, hogy gyermekénél hasonló elő fog-e fordulni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. török Attila!

Őszinte tisztelettel szemlélem az interneten folytatott tanácsadását! Mivel épp én is kételkedem jelenlegi kezelésemben szeretném kikérni véleményét!Jelenleg hormonkezelés alatt állok, egy szülész-nőgyógyász- endokrinologus szakorvos kezel. A kezelés már 1 éve tart, ami alatt megállapította, hogy nincs peteérésem, magas a férfihormonszintem, ciszták vannak a petefészkemen. A szakrendelésére azért mentem el, mert gyermeket szeretnék, és a korábbi tüneteimből gondnoltam, hogy nem fog könnyen menni: rendszertelen ciklusok, erős görcsökkel, már volt egy cystapunctiom, fokozott szőrnövekedés. Korábban ezzel senki
sem kezelt, nem is értem miért. Az orvos elkezdte a kivizsgálást, de - szerintem - sosem tájékoztat megfeleően, nem tudom mit miért csinál, mivel mit zár ki, mivel mit állapít meg stb. Vajon miért nem mondja el? Annyit mond, hogy nincs peteérésem, de hogy miért? Azt gondolja, hogy én azt magamtól tudom, vagy nem érteném meg? Lehet éppen jó a kezelés, de nem bízom meg benne maximálisan. Az Önök honlapját olvasgatva jöttem rá nagyon sok dologra, és kezdtem kételkedni a kezelés helyességében. A férjemet még eddig nem vizsgáltatta meg, nekem havonta-kéhavonta néz hormoneredményt a 21. napokon, és a hasi és hüvelyi ultrahangon kívül más vizsgálatot nem végzett. Az eddigi tanácsaiból pedig azt a következtetést vontam le, hogy jobb egy "semmilyen" kezelés, mint
egy rossz kezelés. Ön szerint érdemesebb lenne felkeresni egy meddőségi központot? Mikor kell felkereseni, amikor már tudom, hogy meddő vagyok, vagy, a
kiderítés cáljából is fel lehet keresni? Mivel én már több mint 1 éve nem esek teherbe úgy gondolom aktuális lenne, vagy megfelelő ez a szülész-nőgyógyász-endokrinologus végzettség? (Bizonytalan vagyok, vagy mégsem?) Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Bné B. M.

Tisztelt Asszonyom!

A leírtak alapján polycystás petefészek syndroma gyanúja (PCO) vetödik fel. Ez irányba vizsgálatok elvégzése lenne szükséges, beleértve férje kivizsgálását is. Nem képesítés kérdése, hogy hol van jó helyen. Egy biztos az olyan orvosnál, akitől nem lehet kérdezni és nem ad megfelelő felvilágosítást, rossz helyen van. Célszerű lenne meddőségi központba fordulni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

31 éves vagyok, Veszprémben élek. 2004. március végén hagytam abba a fogamzásgátló tablettát (Gracial, kb. 2,5 évig szedtem), mert párommal gyermeket szerettünk volna. Ezt követően kb. 45 napra jelentkezett a menstruációm, aztán 2-3 hónapra elmaradt. Pontos adatokat sajnos most nem tudok írni. Szeptemberben orvoshoz fordultam, aki akkor Duphaston-t írt fel nekem, a 10 napi Duphaston szedése után a 4. napon kezdtem el menstruálni, majd ezután a
következő hónapban szintén megjött a mensesem. Ezután szintén elmaradt 2-3 hónapra, ismét orvoshoz fordultam most március elején. Ekkor ultrahang
vizsgálatot végzett az orvos, megállapította, hogy a perefészkekben nincs ciszta. Az orvos 10 napi Duphaston szedése után, a ciklus 3-10. napjáig napi
1 Clostilbegyt gyógyszert írt, valamint a cuklus 19-22. napja közötti időben hormonvizsgálatra küldött. A Gracial szedése előtt is kb. 35-40 napjra jelentkezett a menstruációm és fiatalabb koromban kezeltek magasabb testosteron szint miatt Diane 35-tel. Túlsúlyos vagyok, de ez csak az utóbbi időben jelentkezett nálam, kb. 5 évvel ezelőtt normális testsúlyom volt. Jelenleg diétázom. Azt szeretném megtudni, hogy megfelelő kezelést kapok-e? Esetleg keressek fel egy másik orvost? Fennáll-e a PCO veszélye nálam? Válaszát köszönöm. Tisztelettel: K. F.

Tisztelt Asszonyom!

A Duphaston tablettával nem lehet meggyógyítani, annak szedésével csak a vérzést lehet meghozni. A Clostilbegyt szedése volt hivatott arra, hogy beinduljon a rendes petefészek működés. Azt, hogy Önnél PCO fennáll-e csak kivizsgálást követően lehetne megállapítani.(hüvelyi ultrahang, hormonvizsgálatok). Ez nem történt meg, tehát először kivizsgálás lenne szükséges.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Ismételten szeretném a segítségét kérni. Március 16-án került sor a második embriotranszferemre, sajnos az első 3 db blastocysta beültetése után sem sikerült. A megtermékenyítés mindig ICSI-vel történt , mivel a férjem spermiumszáma alacsony. Most 2 db blastocystát kaptam vissza,a beültetés után Choragon injekciót is
kaptam ,18-án és 21-én 500-500 NE-et. A kezelőorvosom 21-én vérvételre hívott , melynek eredménye progeszteron 60, oestrogén 147 lett. Mai napon ezt szintén kontrollálták progeszteron 60 felett , oesztrogén 340 lett. Ma (transzfer után 9.napon )már e melett Hcg-t is néztek ami 5.7 lett. Kérdésem az lenne , hogy ez a hcg szint jelent e már valamit vagy csak a beadott injekció hatása ? Ön szerint ez a transzfer utáni 14.napra emelkedhet -e még , ugyanis akkorra hívtak megint vissza? Válaszát köszönöm! Hné

Tisztelt Asszonyom!

A 20 feletti béta hCG szint jelez terhességet, az 5,7 tehát nem jelenti azt, hogy terhes, továbbá ez még lehet a beadott Choragon injekcióktól is. Blasztociszta transzfer utáni 9. napon terhesség esetén már 20 feletti értéke kellen, hogy legyen, bár kicsit korán történt a meghatározás. Elvileg még lehet terhes, bár a leírtak lapján nem valószínű.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila