Önök írták - 2.oldal

Irja meg nekünk kérdését, véleményét, javaslatát, támogatási szándékát, stb !


Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm biztatását! Most Fostimon kezelést kapok. Első fázisban napi 1 ampullát 5 naig ami nem hozott sok eredményt (8. nap 6 mm tüsző, 5mm endometrium) most napi 2 ampullát kapok 3 napig és a 14 napon UH Ha nem jó az eredmény akkor műtét.

Doktor Úr mi okozhat ilyen mérvű hormonzavart, hogy nem reagál a gyógyszerekre csak igen kis mértékben.

Válaszát előre is megköszönöm

Üdvözlettel Kné

Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által kapott hormonmennyiség rendkivül alacsony dózisnak számít, így az, hogy nem kellőképpen regált a szervezete az injekciókra, önmagában még nem jelent különösen rosszat. Ez nem a kezelő orvos hibája, a kezelést mindig ilyen alacsony dózissal kell kezdeni. Hormonzavara természetéről csak leletei ismeretében tudnék válaszolni (hormoneredmények: LH, FSH, PRL, E2, TSH, progeszteron, stb.). Ne keseredjen el! Ismételten csak azt tudom mondani, hogy még a kezelés elején tart!

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Harmadik IVF beavatkozás előtt állunk. Kiderült, hogy rendkívül magas a prolaktin szintem, mindamellett, hogy PCO szindromám is van. Bormocriptin szedése mellett a vérvétel eredménye jó, azonban a gyógyszer abbahgyását követően ismét megnövekszik a prolaktin szint értéke . Kérdéseim:
1. Elősegíti-e a Bromocriptin szedése a peteérést, nagyobb valószínűséggel lesznek-e leszívásra és megtermékenyítésre alkalmas petesejtek?
2. Gátolja-e a magas prolaktin szint a beágyazódást? (Ugyanis mindkét sikertelen beültetésnél a beágyazódás hiányát jelölték meg a sikertelenség okaként)
3. Szedhető-e a bromocriptin folyamatosan a beágyazódás megtörténtéig? Mi történhet, ha a beültetést követően abbahagyom a gyógyszer szedését?
4. Milyen megoldást javasol?

Köszönettel

Sz.Zs.

Tisztelt Asszonyom!

Válaszaim kérdései sorrendjében a következők.
ad 1. A ciklus első felében a magas prolaktin szintek károsítják a petesejteket. Nem direkt hatásról van szó, komplex szabályozási zavar következtében szenvednek zavart a fejlődő petesejtek. Mint bizonyára Ön előtt ismeretes a prolaktin a tejelválsztási hormon. Ugyanúgy mint a szoptatás alatt, a magas prolaktin szintek mellett általában peteérés nincs.
ad 2. A magas prolaktin szint gátolja a beágyazódást, illetve amennyiben terhesség létrejön a terhesség első 12 hetében vetéléshez vezethet, miután un. sárgatest elégtelenség jön létre. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy minden olyan beültetést követően, ahol terhesség nem jön létre a beágyazódás hiányával lehet magyarázni. Ennek azonban nem minden esetben van hormonális oka.
ad 3. A bromocryptin nemcsak a beültetésig szedhető, sőt mi több, mint a fentiekből következik, szedése legalább a terhesség 12. hetéig kivánatos. Tartós alacsony dózisú bromocryptin szedése hosszú időn (akár évek) keresztül lehetséges, amennyiben arra szükség van.
ad 4. A PCO szindrómában mért magas prolaktin szintek ezen szindrómában létrejött hormoneltérések következménye, tehát a PCO-t kell meggyógyítani.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor Úr!

Két kérdésem lenne önhöz. A vashiány mennyire befolyásolja a peteérés képességét ( az én vasam a normál érték felét alig éri el)? Vaskészítmény együtt szedése Bromocriptinnel ill. Clostylbegittel mennyire befolyásolja a gyógyszerek hatását?

Köszönettel: SFK

Tisztelt Asszonyom!

A vashiány alapvetően nem befolyásolja a peteérést, továbbá az említett gyógyszerek hatását sem. Súlyos vérszegénységnek már lehetnek káros hatásai a hormonháztartásra, de ezek csak következményes hatások.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Valószínűleg Karteneger syndromám van, de ezt bizonyosan senki nem állapította meg. Ami biztos, hogy situs inversus totalis és bronchiectasiam van. Genetikusok szerint (több hivatalos véleményezés van a birtokomban) ez nagy valószínűséggel nem örökelhető, viszont a csillószőrök valószínűleg le vannak bénulva a tüdő hörgőiben és a petevezetékben is. Tüdömmel rengeteg problémám van, állandó tüdő- és hörgőgyulladások, rendkívül gyakori lázas állapotok és az utóbbi hónapokban véres köpetem is volt, ami velejárója betegségemnek. A tények ellenére a férjemel már 2 éve próbálkozunk, hogy közös gyermekünk lehessen. Mivel tudjuk, hogy segítség nélkül kis esélyünk van a spontán terhességre, április óta járunk a SOTE I. Szül.Klinikájára az ARO-ra. Hormon problémáim nincsenek, férjemmel minden rendben. Múlt héten volt HSG vizsgálat, ahol a jobb petefészek nem telítődött, a bal egészséges. Tudom, hogy nem szeretnek véleményt mondani az összes lelet és körülmény ismerete nélkül, én mégis bátorkodnék megkérdezni az Ön véleményét.

Ön szerint vállalhatunk-e gyermeket, illetve mekkora esélyem van arra, hogy teherbe essek, és ki is hordjam?

Válaszát megköszönve,

Tisztelettel: Szné B. K

Tisztelt Asszonyom!

Nehéz problémájára feltett kérdéseire csak általánosságban lehet válaszolni, így viszont könnyű. Meddőségi kezelés csak akkor jön szóba egyrészről, ha genetikai öröklődése a betegségnek biztonsággal kizárható, másrészt törvény szabályozza, hogy meddőségi kezelés csak abban az esetben végezhető, amennyiben egy létrejővő terhesség az anya egészségi állapotát nem veszélyezteti, betegségének súlyosbodását nem idézi elő. Konkrét javaslatot éppen ezért nem tudok megfogalmazni, javasolni tudom, hogy belgyógyászati gondozó orvosa véleménye legyen abban az irányadó, hogy vállalkozhat-e terhességre. Másrészről a genetikai vizsgálatok eredménye a döntő. Ezt követően lehet valamilyen meddőségi kezelést végezni, esélyei egy terhesség létrejöttének megítélhetetlenek, de nem reménytelenek.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Nevem K. István.

3 éve meddő házasság.

Előzmények:
- herék késői leszállása
- varicocele műtéti rendezése (1998)
- Andriol, Proviron, Naprosyn, E-vitamin, Metrodin kúra

Eredmény:
- Spermaszám: 25 millió
- Mozdulatlan: 82%
- M: 30%

Feleségem:
- HSG: (2000. március)
Egyértelműen a bal oldalon tapasztaltak átjárhatóságot.

Kérdések:
A lombik-bébi program számunkra kikerülhető-e ?
Inszeminációval mik az esélyek ?
Mik a további lehetőségek ?

Segítségét előre is megköszönve SOS válaszát várom !

Tisztelt Uram!

Az Ön által küldött spermiogramm nem annyira rossz, hogy ne lenne érdemes először inszeminációval próbálkozni. Egyébként az asszisztált reprodukcióval kapcsolatos törvény is előírja, hogy az OEP az IVF beavatkozások költségeit csak abban az esetben téríti, amennyiben a feleségnél a petevezetékek átjárhatóak, amennyiben az IVF beavatkozást legalább 6 eredménytelen inszemináció már megelőzte. Az esélyeket egy spermiogramm alapján megítélni nem lehet, statisztikailag próbálkozásonként 10-15% esély van a terhesség létrejöttére. Amennyiben terhesség 6 inszemináció után sem jött létre, akkor lehet IVF-re továbblépni. Az IVF a meddőségi kezelés végállomása, minden más módszer alkalmazása meg kell, hogy előzze az IVF-et, amivel realitás van egy terhesség létrehozására.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Budapesten 3 meddosegi kozpontban osszesen 9 IVF programban vettem reszt sikertelenul.Nalam a mindket oldalon elzarodott petevezetek a gond,mig a ferjemnel az oligo-astenospermia,ami kezelesre sem sokat javult.Az elso negy "sima" IVF volt,a tobbi ICSI es hatching.A leszivott petek szama es minosege mindig megfelelo volt,a hormonszint kivalo,a nyalkahartya 14-15-os es minden alkalommal szepen osztodo,2-4 embrio kerult beultetesre./bar a petek szamahoz kepest keves embrio lett/ Mindezek ellenere soha egy sem tapadt meg. Szeretnem megjegyezni,hogy mindharom orvossal es korhazzal elegedett voltam,azert valtottam mert mindenhol mas a modszer es masok a gyogyszerek is.A sikertelenseg okara egyik orvos sem talalt magyarazatot. Utoljara azt mondtak,hogy talan a petesejtek genetikai szerkezetevel lehet baj.

Kerdeseim:
-Van-e lehetoseg Mo-n a petek ilyen jellegu vizsgalatara?
-Ha valoban ez a baj lehet-e kezelni,szulethet-e egeszseges utod egy olyan petebol,aminek a szerkezetebe beleavatkoztak?
-Az On egyik valaszaban olvastam a prolaktin szint fontossagarol.Ugy emlekszem nalam ezt a hormonszintet sohasem mertek.Egy esetleges magas prolaktin szint lehet-e oka a sorozatos kudarcnak?
-Vervetelen kivul latszik-e valami masbol is a magas prolaktin szint? -Vegezetul,tud-e minket biztatni valamivel,van-e valamilyen konkret javaslata?

Szives valaszat elore is koszonom!

C.B.-ne

Tisztelt Asszonyom!

A tájékoztatás, amit kapott pontosan fedi a valóságot. Sajnos sikertelen esetben csak találgatni lehet az okot. Ennek kapcsán ténylegesen felmerül az embriók genetikai károsodásának lehetősége is. Az ezzel kapcsolatos kérdései logikusak, de nem fogok tudni olyan választ adni, mely a jővőre nézve előremutató lenne. Ugyanis a helyzet a következő: manapság az egyik legdinamikusabban fejlődő tudományág az un. preimplantációs genetika. Ennek az a lényege, hogy amikor a petesejt el kezd osztódni, egy sejtet el lehet abból távolítani és amennyiben egy konkrét genetikai betegség lehetősége felmerül, célzottan az vizsgálható, hogy erre a betegségre nézve az embrió egészséges-e. Ma még csak néhány olyan genetikai megbetegedés van, amely ezzel a módszerrel vizsgálható. Egy teljes körű genetikai "feltérképezése" egyetlen sejtnek ma még elképzelhetetlen és nemcsak Magyarországon, hanem sehol máshol a világon sem lehetséges. Tehát az Önök esetében, amennyiben mind Ön, mind a férje normális kromoszóma állománnyal rendelkeznek - ez minden további nélkül megvizsgálható, ha ilyen vizsgálatuk még nem volt - az embriók preimplantációs genetikai vizsgálata nem jön szóba és nem vezetne eredményre sem. Válaszolva második kérdésére, ilyen genetikai vizsgálat után egészséges magzatok születnek, mivel az a sejt, amelyikből a vizsgálatot elvégzik nem kerül visszaültetésre. A magas prolaktin szint lehet oka, hogy a visszaültetett embriók nem tapadnak meg. Szinte elképzelhetetlen, hogy Önnek ilyen vizsgálata nem volt, mert minden centrumba az un. 3.napos vérvételnél ezt is nézik. Valószínüleg csak nem tudja, hogy ezt is megnézték. Magas prolaktin szint általában azt eredményezi, hogy az emlőkből tej préselhető ki, de nem feltétlenül kell ennek így lennie, a diagnózis csak vérvétellel lehetséges. Konkrét javaslatot sajnos nem tudok adni Önöknek, főleg leletei ismerete nélkül. Amennyiben kimutatható ok nincsen, marad sajnos a további próbálkozás, melyhez sok sikert kívánok.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon köszönöm őszinte válaszát. Még csak annyira zavarnám Önt, hogy megkérdezzem, milyen genetikai vizsgálatokra gondolt. Jártam már a Czeizel féle Genetikai tanácsadáson, ahol a gyermekemre nem, csak az unokáimra "szállhat" 25%-ban az öröklődés. Voltam a SOTE Genetikai tanácsadásán is, ahol első lépésként javasoltak volna egy DNS vizsgálatot a Karteneger syndromára vonatkozóan, amelyet csak nagy valószínűséggel külföldön lehetett volna elvégeztetni, azonban úgy döntöttek - konzílium után -, hogy ez mégsem szükséges. Annyit írtak le, hogy a csillószőrök lebénulhatnak, és öröklődési esély kis mértékű. Nem tudom, hogy ennél többet tehetnék-e ezzel kapcsolatban. Kérem, nézzel el nekem, hogy ezzel tartom fel Önt, de biztosan megérti, hogy mennyire foglalkoztat minket (a férjemmel együtt) az a kérdés, hogy lehet-e kisbabánk. Azt viszont megígérem, ha a jövőben mégis sikerül, feltétlenül megírom Önnek. Még csak 23 évesek vagyunk, úgy gondolom, van még időnk a csodára.

Válaszát és segítségét megköszönve, Tisztelettel:
Szné B K

Tisztelt Asszonyom!

Számomra úgy tűnik a genetikai vizsgálatok megtörténtek, azok eredménye alapján vállakozhatna terhességre. Ezek alapján belgyógyászati állapota a döntő. Kicsi a valószínűsége, hogy meddőségi kezelés nélkül terhesség létre tudna jönni, valószínüleg IVF beavatkozással van csak esély terhességre. Ennek elvégzése azonban csak akkor lehetséges, ha a belgyógyász gondozó orvosa nyilatkozik arról, hogy állapotában ilyen beavatkozás végezhető, továbbá, hogy az esetleg létrejővő terhesség betegségét nem súlyosbítja. Amennyiben a belgyógyászok ennek ellenkezőjét állítanák, meddőségi kezelés nem lehetséges és saját érdekében nem is javasolható. Tehát a következő lépés a belgyógyászat! Tényleg fiatalok még, én csak kívánni tudom, hogy gyermekük lehessen!

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Mesterséges megtermékenyítés előtt állunk ( ICSI). Jelenleg fogamzás gátlót szedek 2 hónapig, majd utána megkezdődnek a kezelések. Kérdésem: a ciklus hányadik napjától, mennyi ideig, milyen gyakorisággal kapom majd az injekciókat (ha ez nem személytől függ). A mesterséges megtermékenyítésre a Párom alacsony spermaszáma miatt van szükség, elvileg én egészséges vagyok.

Köszönettel: Jné.

Tisztelt Asszonyom!

Kérdésére azért nem lehet válaszolni, mert az előkészítése többféle módon lehetséges. Az IVF centrumok által használt gyógyszerek és protokollok egymástól lényegesen különböznek. Mint kérdésében is megfogalmazta, az előkészítés a személytől is függ. Nagyon általánosan fogalmazva: általában a beavatkozást megelőző ciklus végétől naponta kell majd 1 injekciót kapnia egészen a beavatkozásig (ez kb 3 hét), majd a vérzés jelentkezésétől kb. 10 napon keresztül még egy másfajta injekciót is kell naponta kapnia. Az előkészítés módjáról, annak lényegéről egyébként az www.infertility.hu honlapon talál információt.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Histeroscopia folyamán kiderült, hogy a méhben összenövések vannak. Az egyik petevezeték szájadék látótérbe sem hozható, a méh 1/3 lett. Terhesség létrejöhet-e, kihordható-e? Rekonstrukciós műtét veszélyei, kilátásai, és Magyarországon elvégzésének helyeit szeretném megtudni.

Tisztelt Asszonyom!

A fent leírt elváltozást - a méhen belüli összenövések oldásását - hiszteroszkópiával az esetek egy részében meg lehet oldani. Ehhez egy un. operációs hiszteroszkóp szükséges. Az ilyen műszerrel az összenövések oldhatók, de az újabb összetapadások megelőzése érdekében 3-6 hónap méhen belüli eszköz (IUD) viselése ajánlott. Terhesség a betegség gyógyítása nélkül nem valószínű, hogy létrejön. A műtét alacsony kockázatú, nem veszélyes. A kilátások megítélni nem lehet, ennél a betegségnél a méhnyálkahártya egyrésze elpusztul és előre nem megítélhető, hogy hogyan fog gyógyulni az összenövések oldása után. Sok esetben eredményes kezelés végezhető. Magyarországon több helyen ilyen műszer rendelkezésre áll, lakóhelye ismeretében tudnám megmondani az Önhöz legközelebb eső centrumot.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Már régóta figyelem a honlapot. Sok információval lettem gazdagabb ezek olvasása során. 25 éves vagyok. A férjem 18 évvel idősebb. (sietni szeretnénk a babá(k)val, sajnos nem nagy eredménnyel) Már néha nagyon kétségbe vagyok esve, mert 2 évig csak önerőből próbálkoztunk, és márc óta járunk orvoshoz. 3 hónapos gyógyszeres kezelés után: 18 millió/ml, élénk mozgású 30% közepes mozgású 10% > lassú mozgás 10% értékelés: hipozoosp. Én clostylbegytet kapok (3. hónapja), sajnos a magas prolaktiszin miatt bromicriptint is szedek naponta 1 db-ot. Ebben a hónapoban azonban furcsa dolog történik velem: Már 35. napja nem jött meg (egyébként 25.27. napon mindig megjött eddig) a hónap 19. napjától gyenge vérzés minden nap - ilyen még soha nem volt 29-31. napokon barnás folyás - ilyen még soha nem volt teszt negatív deréktáji fájdalom 1 hete (mint menstruáció előtt) Teljesen értetlenül állok a dolgok előtt. Mit tanácsol? Egyelőre várakozunk... De meddig?

Köszönöm válaszát!

Bné Kati

Tisztelt Asszonyom!

Csak azt tudom tanácsolni, hogy ne várakozzon! Tünetei mindenképpen kivizsgálásra szorulnak. Ilyen jellegű vérzészavar esetén felmerülhet a méhenkivüli terhesség lehetősége is, szerencsére a negatív terhességi teszt miatt ez nem nagyon valószínű, de kizárni nem szabad! Lehetséges, hogy a Clostilbegyt kezelés mellett, vagy attól függetlenül is, egy cystája alakult ki. Egyéb hormonzavar is lehetséges. Ezek tisztázására saját érdekében minél előbb forduljon orvoshoz! Egyébként tekintettel a leírt eddig elvégzett vizsgálatok eredményére (oligospermia, ill. magas prolaktin szint) úgy gondolom, hogy további meddőségi kivizsgálás után, további kezelés (pl. inszemináció) szükséges.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Férjem spermaképe alapján az andrológus inszeminációt javasolt. Elkerültünk egy klinikára, ahol az orvos az eredmények alapján azt mondta, hogy inkább ICSI kellene, mert nem elég jók a tulajdonságok az inszeminációhoz. Közben mi utánaolvastunk több helyen és nem vagyunk meggyőződve arról, hogy annyira rossz ez a spermakép. Tanácstalanok vagyunk kicsit, ezért szeretnénk megkérdezni a véleményét. Mivel az ICSI sokkal bonyolultabb és a kockázata is több, örülnénk, ha anélkül is menne. Leirom az eredményeket:

carentia: 5 nap
térfogat 2,0 ml
spinnbark: 20 cm. pH. 7,9
koncentráció: 15 millió ( ez volt már 22 is)
össz-szám: 30 millió
Progr. fok: 2
Motil A+B: 20%
Motil C: 15%
Immobilis: 65%
Feji abnorm.: 45%
Nyak abnorm: 30%
Farki abnorm: 10%
Norm. morfol.: 35%
Extra elem: 0,1 mill/ml hámsejt

Felmerült bennünk az is, hogy nem lehetne-e kiválasztani a jó spermákat, lefagyasztani és többször összegyűjteni és aztán ezt használni inszeminációra...

Kérem ha ideje engedi, válaszoljon, üdvözlettel és tisztelettel,

É. Andrea

Tisztelt Aszonyom!

A leírt spermiogramm nem olyan rossz, amivel nem lenne érdemes először inszeminációval próbálkozni (ezt egyébként törvény szabályozza, amennyiben a petevezetékek átjárhatóak, hasonló sperma kép mellett legalább 6 inszeminációnak kell megelőznie az IVF, ill. ICSI próbálkozást). Természetesen összes leletük, életkoruk, egyéb tényezők ismerete, az Önöknél tanácsolható módszer kiválasztásához rendkivül fontos lenne. A "fagyasztás és összegyűjtés" nem járható út, a fagyasztást nem erre találták ki. A fagyasztásnál ugyanis van egy természetes veszteség, nem minden spermium éli azt túl, minősége, mozgása romlik, tehát amit nyerünk a révnél, azt elveszítjük a vámnál. A fenti spermiogramm lehetővé teszi, hogy megfelelő laboratóriumi módszerekkel elegendő mennyiségű és minőségű spermiumot lehessen izolálni.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretnék információkat kapni az alábbi problémámhoz: Az elso IVF alkalmával túlstimuláltak.Ezt követoen 3-4 hónap múlva pajzsmirigy problémám lett, melyet akkor gyulladásnak diagnosztizáltak és semmilyen kezelést nem tartottak szükségesnek. A második IVF során minden rendben volt a hormonszintemmel, mégis 4 hónap elteltével ismét pajzsmirigy rendellenességet állapítottak meg nálam, ezen vizsgálati eredményekre még most is várok.Közben felírt az orvos Euthyroxin vagy valami hasonló nevu gyógyszert, hogy szedjem, mivel azonban nem kaptam kielégíto felvilágosítást sem a betegségemrol, sem a gyógyszerrol, nem kezdtem még el szedni.

A kérdéseim:
-milyen összefüggésben van a terhesség létrejötte a pajzsmirigy betegséggel ?(úgy tunik, túlmuködésem van)
- mikor kezdhetek újabb IVF programot?
- az IVF során alkalmazott hormonok hatással vannak-e a pajzsmirigy hormonjaira? (nekem TSH, T3 T4 hormonokat néztek)
- a pajzsmirigy kezelésére felírható gyógyszerek akadályozhatják-e a teherbe esést,a beültetett embriók megtapadását, károsíthatják-e a magzatot?

Sajnos a pajzsmirigy rendelésen nem volt lehetoségem ezen kérdések feltevésére.

Elnézést a hosszú levélért!

Kérem, amennyiben levelem közlésre kerül, úgy csak a monogramomat tüntessék fel.

Üdvözlettel: FM

Tisztelt Asszonyom!

A pajzsmirigy hibátlan működése nagyon fontos egy terhesség létrejöttéhez, mind a csökkent, mind a túlműködés kedvezőtlenül befolyásolja a terhes létrejöttét, valamint annak kihordását. Ugyanaz vonatkozik az előkészítéshez használt gyógyszerekre, ezek szintén hatással vannak a pajzsmirigy működésére. Ennek magyarázata az, hogy a petefészek és a pajzsmirigy működést is az agyalapi mirigy, illetve az egy egy központja (az un. hypothalamo-hypophysealis rendszer) irányítja, és ezen mirigyek működése egymással összefüggést mutat. Egyes pajzsmirigy betegségekben használatos gyógyszereknek magzati károsító hatása lehet, ez főleg a túlműködést befolyásoló szerre, a Methothyrinre igaz. Az L-Thyroxin, Eutroxin veszélytelen. Tanácsolni csak azt tudom, hogy egy következő IVF beavatkozás előtt ki kell vizsgálni, illetve be kell állítani a jó pajzsmirigy működést.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

25 éves nő vagyok. Férjemmel gyermeket szeretnénk. 1 éve nem szedek fogamzásgátlót, azt megelőzően 5 évig folyamatosan. 4 hónapja próbálkoztunk párommal, amikor kérésemre tüszőérés vizsgálatra került sor. A vizsgálat a ciklus 13.napján történt, amelyen megállapításra került, hogy néhány tüsző látható mindkét oldali petefészekben, a legnagyobb 6,6 mm-es. A ciklusom 28 napos, rendszeres. 19 évesen abortuszom volt. Orvosom ezt követően Clostilbegyt tabletta szedését javasolja a ciklus 5. napjától a 13. napjáig, napi 1 tablettát, fél éven át.

1., Tüszőérési rendellenességemet a korábban 5 évig szedett fogamzásgátló tabletta okozhatta?
2., Nem hosszú ez a fél éves Clostilbegyt tabletta szedési kúra? Azt olvastam az Önök oldalán is, hogy ennek szedése csak folyamatos kontroll mellett ajánlott, gondolva itt a 13. napon történő ultrahangos vizsgálatra és elkerülendő a nem elhanyagolható mellékhatásokat.
3., Ön szerint szükség lenne-e még további vizsgálatokra?
4., Van-e okom elkeseredésre vagy van számomra lehetőség? Mit csináltam rosszul?

Köszönettel: T.K.

Tisztelt Asszonyom!

Ön fiatal, elkeseredésre nincsen oka. Ön nem csinált semmit rosszul, azt tette, amit tanácsoltak Önnek. Meddőségi kivizsgálás akkor indokolt, ha 1 év próbálkozás után nem jön létre terhesség. Ez lejárt, tehát most egy alapos kivizsgálásra és ennek során feltárt okok alapján kezelésre lenne szüksége. Az eddig elvégzett "kezelésről" nem szívesen írnék véleményt, létezik egy un. gyógyítási szabadság, mely azt jelenti, hogy bizonyos határokon belül az orvos, legjobb szakmai meggyőződése szerint, szabadon rendelkezhet a gyógyszerek és egyéb kezelések dózisával, alkalmazásával, stb. Valószínű, hogy az Ön nőgyógyásza ennek megfelelően járt el. Az Ön által is felvetett kétségek azonban bennem is megfogalmazódtak: számomra nem úgy tűnik, hogy Önt eddig meddőségben járatos szakember kezelte volna. Manapság ez már a nőgyógyászaton belül egy külön szakma, tehát én úgy gondolom, hogy meddőségi kivizsgálást és kezelést ebben a szakterületben járatos szakemberrel kell végeztetni! A korábban szedett fogamzásgátló nem valószínű, hogy most oka lenne a problémájának.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Török Doktor Úr!

Egy éves sikertelen próbálkozás áll mögöttünk, ezért szeretnénk kérdésünkkel Önhöz fordulni. Régebben a ciklusom 28 napos volt, most viszont már 31 napos lett, ezen kívül teljesen "normálisan" kisebb fájdalommal 5-6 napig tart. A hőmérsékleti görbém is jónak tűnik, a 17. napon emelkedik fel 36,8 fokra. Serdülő korom óta kicsit erőteljesebb a szőrnövekedésem az átlagosnál. Kérdésem: A ciklusom hosszának növekedése jelenthet rendellenességet, mely eddigi terméketlenségem magyarázatául szolgálhat? Leírná néhány sorban gondolatait a fenti problémáim alapján?

Tanácsait előre is köszönöm. NG.

Tisztelt Asszonyom!

Az infertility.hu honlapján az Önök írták rovatban lévő válaszaimat ha átnézi, biztosan fog találni Önre is vonatkozó részeket. A hőmérsékletmérés ma már csak durva tájokozódásra használatos. Panaszai és tünetei miatt hormonális kivizsgálás javasolt: ez a ciklus meghatározott napjain vérvételből áll. A fokozott szőrnövekedés oka általában a normálisnál magasabb férfi nemi hormonszint, mely lehet hibás petefészekműködés (un policisztás petefészek), illetve mellékvesekéreg működési zavar következménye. Egy év után egy ilyen vizsgálat végzése indokolt. A fájdalmas vérzés, amennyiben korábban nem az volt, felveti az un. endometriózis lehetőségét is, melyről a honlapon szintén olvashat. Csak azt tudom tanácsolni, hogy mielőbb forduljon meddőségi szakemberhez!

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor Úr!

30 éves, 6. éve házasságban élő nő vagyok. Egyre inkább kezdek elkeseredni nőgyógyászati problémáim miatt, ezért fordulok Önhöz segítségért

Problémám a következő:

Amióta menstruálok (13 éves korom óta) mindig nagyon erős görcseim voltak, csak amióta ajánlották a Cataflam-ot, azóta tudom könnyebben átvészeln ezeket a napokat, enélkül régebben szó szerint fetrengtem a fájdalomtól, előfordult, hogy hánytam is. 18 és 22 éves korom között fogamzásgátlót szedtem, először Anteovint, majd Marvelont, de a ciklus közepén jelentkező pecsételő vérzés miatt abbahagytam. Ugyanakkor szedésük alatt nem voltak menstruációs görcseim. Néhány éve viszont már nem egy, hanem 2-3 napig is görcsölök, ilyenkor naponta 3-4 Cataflamot is be kell vennem, hogy munkaképes legyek. Ezenkívül a menstruációt megelőzően 6-7 napig vérezgettem, és nem sikerült teherbe esnem sem, a hajam pedig eléggé megritkult. (Az andrológiai vizsgálat szerint férjem egészséges.) A kezelőorvosom azt mondta, szerinte minden rendben van (????), ezért 1éve egy másik nőgyógyászhoz fordultam, aki petevezeték átjárhatóságivizsgálatot és hormonvizsgálatot végzett (ez a magas hőmérséklet 3. napjátólkétnaponta 3 vérvétellel történt), amely szerint a progeszteron szintem alacsonyvolt. Ekkor javaslatára először 5x2x1, majd a kontrollvérvétel után 5x3x1 Clostilbegyt-et szedtem a ciklus 5.-9. napjáig, 2000. márciusától egészen mostanáig. Reggelente pedig hőmérőzök. A menstruáció előtti vérezgetésem ugyan lecsökkent 2-3 napra, valamivel rövidebb ideig is tart (bár még ígyis 8-9 nap) a menzeszem, de továbbra is nagyon görcsölök, a menstruáció előtt> megduzzadnak és fájnak a melleim, és teherbe sem sikerült esnem, ami hónapról hónapra egyre jobban elkeserít... Kb. 2 hete ismét felkerestem a kezelőorvosomat, aki ismét vérvételt javasolt (hogy esetleg hozzászokott-ea szervezetem a gyógyszerhez), amely megtörtént, de az eredmény kb. 2 hét múlva várható. Mivel olvastam az endometriózisról, rákérdeztem erre is, hogy nálam ez vajon fennállhat-e, de elég nemtörődöm nemleges választ kaptam, holott ilyen jellegű vizsgálaton még nem vettem részt. Ön szerint a fentiek alapján lehetséges, hogy ilyen jellegű problémám is van? Az is kérdéses számomra, hogy nem lenne-e célszerű a ciklus 2. felében is progeszteron szint emelő kezelést kapnom, a megfelelő méhnyálkahártya képződés elősegítésére? Ön milyen vizsgálatot, kezelést javasolna?

Bízom benne, hogy sikerül kielégítő és - talán - megnyugtató választkapnom a fentiekre.

Segítségét előre is megköszönve,

B.T.

Tisztelt Asszonyom!

Panaszai alapján komolyan felmerül az endometriosis lehetősége. Gondolom csak HSG-je (hiszteroszalpingográfia) volt. Alaposabb szervi kivizsgálásra lenne szükség, mely laparoszkópiát és hiszteroszkópiát jelent. Azt hiszem végső ideje lenne egy teljes körű meddőségi kivizsgálásnak és csak ezt követően szabadna tovább folytatni a kezelést, méghozzá a kimutatott okra legmegfelelőbb módszerrel. Számomra úgy tűnik, hogy Ön pillanatnyilag nem az infertility.hu honlapján megtalálható meddőségi centrumok egyikébe jár! A meddőség külön szakma, célszerű ilyen problémával az erre szakosodott szakembert megkeresni. Egy hasonlattal megvilágítva: minden ember tud futni, de csak kevesekből lesznek olimpiai bajnokok.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Én 26 éves vagyok, a petevezetékek összenövése miatt nem estem teherbe. Összesen 5 sikertelen ivf-en vagyok túl.

A kérdéseim a következőek:
1: A fagyasztott pre-ebrionál kevesebb-e az esély a megtapadásra?
2: Indokolt-e a kromoszóma vizsgálat?
3: Az általános vizsgálatokon túl-ha egyébként teljesen egészséges vagyok-milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni?
4: Az ajánlott 3 hónapon túl, érdemes-e többet várni a beültetések között?
5: Tud-e információt adni arról, hogy melyik intézetben végeznek blastocysta beültetést?
6: Végül az lenne a kérdésem, hogy végeznek-e valahol petevezeték átültetést? És ha nem, mi ennek az oka?

Válaszait előre is köszönöm!

Tisztelettel: N.Gabriella és férje.

Tisztelt Hölgyem és Uram!

Válaszaim a következők:
1. A fagyasztott preembriónál kevesebb az esély, miután a fagyasztási és felengedési procedúra alatt az embriók károsodhatnak.
2. Nem lenne szükségtelen egy kromoszóma vizsgálat elvégzése.
3. Ha nem volt még hiszteroszkópiája, akkor azt feltétlenül. Pajzsmirigy hormonszintek vizsgálata is szükséges. Leletei ismerete nélkül nem tudok nyilatkozni arról, hogy milyen vizsgálat elvégzése lenne még szükséges.
4. A 3 hónap kihagyás nem csak ajánlott, hanem előírt is. Ezt követően nincs értelme egy hosszabb kihagyásnak, nem lesznek ettől jobbak az esélyei.
5. Az IVF centrumok többségében van lehetőség az embriók blasztocisztáig történő tenyésztésére (Szt. János kórház, Káli Intézet, Dévai Klinika stb.). Legegyszerűbb az Önöket ellátó intézetben ez után érdeklődni.
6. Petevezeték átültetés nem lehetséges, több ok miatt. Ezek közül csak egy: a petevezetéket ellátó ér átmérője kb. 0,2 mm és két helyről éri el a petevezetéket. Műtéttechnikai szempontból egy beültetésre kerülő petevezeték vérellátása nem biztosítható. Ha ez technikailag megoldaható is lenne, ezt követően olyan gyógyszeres kezelésre lenne szükség, mely megakadályozná a beültetett petevezeték kilökődését, és ilyen kezelés mellett terhességet nem szabad vállalni.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

32 éves férfi vagyok. Van már egy szép hétéves fiúnk, de már lassan egy éve nagyon-nagyon szeretnénk már egy testvérkét neki, de nem akar összejönni. Mint az elso andrologiai vizsgálat kiderült, nálam romolhatot el valami az utóbbi 8 évben. Az orvos nagyon szükszavúan közölte a tényt, és elküldött urológiára meg vérvételre, de amire az eredmények meglesznek, és visszamehetek hozzá már 2001. január közepe lesz. A web oldalukról nagyon sok információt megtudtam, de még mindig egy-két dolgot nem értek, nagyon hálás volnék, ha válaszolna rá. Kevés a spermium ml-ként (12 millió/ml össz: 48 millió), nagyon erős a konzisztencia, 90 perc az elfolyósodási idő, fehérvérsejtet találtak, ezt értem, de a motilitasnal nem százalékos eredményt írtak, hanem azt, hogy 4-8/lt. A spermium alakokra a százalékos statisztikát nem töltötték ki. Miért? Házilag lehet-e valamit tenni, hogy ez az állapot javuljon? Mi a tapasztalat, mennyire gyógyítható egy ilyen kórós állapot, és a gyógyuláshoz mennyi idő kell?

Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Tisztelt Uram!

Elkeseredésre egyenlőre nincsen oka, bár az ismertetett spermiogramm tényleg nem jó. A szám önmagában véve nem a legfontosabb tényező (normálisan legalább 20 millió kell, hogy legyen mililiterenként), a mozgása a spermiumoknak viszont azért nem lett százalékban kifejezve, mert a fenti eredmény azt mutatta, hogy egy mikroszkóp látóterében csupán 2-3 mozgó spermium volt. Ez nagyon-nagyon kevés, és nem is lehet százalékban kifejezni. A napi ingadozás nagyon nagy, ezért egy vizsgálatból nem szabad végleges következtetéseket levonni. Házilag nem sokat tud tenni, kevesebb munka és stress, amennyiben dohányzik, annak mérséklése, ugyanez vonatkozik az alkoholra is. Inkább a kezelésben bízzon, illetve abban, hogy a legközelebbi minta lényegesen jobb lesz.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A múlt év májusában volt egy méhen kívüli terhességem, amelynek a végeredménye a bal petevezetékem eltávolítása volt. Azt hiszem nem az én hibám volt, hiszen én már a harmadik héten jelentkeztem orvosomnál a vérzési rendellenességem miatt, illetve a pozitív teszt is megerősített a terhességben. A 7. hétig bízott orvosom a normális terhességben, bár az ultrahangok mindkét alkalommal negatív eredményt mutattak a méhen belüli terhességre. Egyik este nagyon erős görcseim jöttek.Férjem kórházba vitt, éjjel egykor megműtöttek. Bal petevezetékem kirepedt, így eltávolították. Kérdésemre, hogy mi lehetett az ok, annyi választ kaptam, hogy sokminden lehetett. Nem adtuk fel, folyamatosan próbálkozunk. Sajnos azóta eredménytelenül. Nem szívesen megyek ezek után orvoshoz (bár tudom, hogy nem kerülhetem el). Ön szerint mennyi ideig tartó eredménytelenség után tanácsos komolyabb kivizsgáláson részt vennem? A jobb oldali petevezetékem átjárhatóságát milyen vizsgálattal ellenőrzik? Ezt azonnal elvégzik, ha orvoshoz fordulok? Elnézést a hosszú levélért, várom válaszát.

Boldog új évet kívánok!

B.B.

Tisztelt Asszonyom!

A méhen kivüli terhesség időbeli dignózisa (mielőtt még megrepedne) nem mindig egyszerű. Nagy tapasztalatokkal rendelkező, jó ultrahangos és jó ultrahang készülék szükséges hozzá. Minél korábban észlelésre kerül, annál kisebb és jobb megoldással gyógyítható meg, mely kisebb kockázattal jár a jövőre nézve (itt a későbbi meddőségre gondolok). Természetesen életkorától is függ, de ilyen előzmény után 1 év elteltével indokolt komolyabb szervi kivizsgálást végezni (hiszteroszalpingográfia (HSG), vagy laparoszkópia. Ugyancsak természetes, hogyha azóta nem jött létre terhesség, annak nem a méhenkivüli terhesség miatt végzett műtét lehet csak az oka, hanem lehetséges, hogy már korábban is voltak problémák, mely miatt ez a terhesség méhenkivüli lett. Én úgy gondolom, hogy meddőségi centrumban történő kivizsgálása már most is indokolt lenne! Azt hiszem korábbi leveleimben már többször érzékeltettem, amit most Önnek konkrétan le is írok: a meddőség egy betegséget jelent, amivel meddőségi szakemberhez kell fordulni! Nem minden nőgyógyász meddőségi szakember!

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor úr!

Évek óta próbálkoztunk, hogy összehozzunk egy kisbabát. Kaptam gyógyszeres kezelést, eredmény nélkül. A nőgyógyászom elküldött egy meddőségi központba, ahol pedig kilépett az orvosom, pont akkor, amikor a beavatkozásra került volna a sor, a másik orvoshoz nem volt bizodalmam. Utána próbálkoztunk újra a hagyományos módszerrel, de semmi eredmény. Decemberben elmentünk a Budai Meddőségi Központba, ahol ? mivel vérzési rendellenességeim is voltak ? azt javasolták, hogy végeztessek egy egészségügyi küretet. Ez meg is történt, és akkor derült ki, hogy Asherman-szindrómám van. Nőgyógyászom szerint ezt nem lehet gyógyítani, tehát nem lehet gyerekem. Én viszont utánanéztem, és állítólag van rá megoldás. A dolgot tovább bonyolítja, hogy én már nem vagyok a legideálisabb korban, most múltam 38 éves.
A következők a kérdéseim:
1.) Ön szerint van-e gyógymódja az Asherman-szindrómának?
2.) Ha nincs, teljes mértékig lemondhatok-e a gyermekáldásról?
3.) Hogyhogy ezt korábban nem vették észre, hiszen rendszeresen jártam nőgyógyászhoz?
Ugyan néhány nap múlva megyek vissza a Meddőségi Központba, de szeretnék addig bővebb információkkal rendelkezni.
Előre köszönöm a választ.
N Cs

Tisztelt Asszonyom!

Ismét olyan kérdéseket kaptam, melyre a konkrét eset, leletei ismerete nélkül nem lehet válaszolni. Ha vérzési rendellenessége volt, akkor teljesen indokoltan javasoltak Önnek kürettet. Az Ashermann szindróma a méh nyálkahártyájának pusztulását, falainak egymáshoz tapadását jelenti. Ezt nem lehet kürettel, csak hiszteroszkópiával diagnosztizálni. Tehát ha Önnél kürett történt, a fenti diagnózis legfeljebb csak feltételezés lehet, melyet a későbbiekben egy hiszteroszkópiának kell bizonyítani, vagy kizárni. Ez egyben gyógyítási lehetőség is: un. operatív hiszteroszkópiával az összenövéseket oldani lehet és ezt követően egy méhen belüli eszközt (IUD, közismert nevén spirál) kell felhelyezni 3-6 hónapra a méhbe az ismételt letapadások kivédése céljából. Ilyen kezelés mellett remény van arra, hogy a nyálkahártyától mentes területek ismét behámosodnak és a méh ürege regenerálódik. Kezelése tehát nem egyszerű,de nem is teljesen reménytelen. Utolsó kérdésére könnyű válaszolni: ha Önnek hiszteroszkópiája nem volt, akkor azért nem vették észre, mert más vizsgáló eljárással ezt nem is lehet észrevenni.
38 éves korban nincs vesztegetni való idő, csak azt tudom tanácsolni, hogy menjen vissza a Budai Meddőségi Központba; ott jó helyen van!

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Nemreg derult ki, hogy PCO-szindromam van. A nogyogyaszom clostilbegyt tablettat irt fel, melyet a ciklus 5.napjatol ot napig kell szednem, napi 2-szer egyet. Azt szeretnem megkerdezni, hogy a tabletta szedese utan hanyadik napon kell visszamenni ultrahangra a petefeszek ellenorzesere.

Elore is koszonom valaszat!
Vné

Tisztelt Asszonyom!

A PCO szindróma első kezelési kísérletére jó megoldás a Clostilbegyt. A tablettát jelen sémában a 9. napon fogja abbahagyni, rá 1-2 napra kell ultrahang vizsgálatot végezni.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Endometriosisom van. Eddig farba kaptam 4 db Decapeptyl szurit, utoljára viszont köldök mellé és Zoladoxot (hát nem volt valami klassz). Még egy szurim van vissza állítólag az is Zoladox lesz. Nem baj, hogy nem ugyanazt kaptam?

Válaszát előre is köszönöm:
Caldea

Tisztelt Asszonyom!

Mindkét injekció, amit kapott un. GnRH analóg, hatásában különbség nincsen, tehát mindegy, hogy melyiket kapja.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor ÚR!

Mivel nálunk a természetes úton történő teherbeesés esélye minimális, meddőségi kezelésre járunk. A vizsgálatok része volt egy HPV tipizáció is, cervix-ből (mivel kb. 2 éve HPV tüneteivel kezeltek) Az eredmény "HPV DNS(+), de magas rizikófaktor nem detektálható."
A kérdésem: okozhat e ez a vírus veszélyeket a mesterséges megtermékenyítés során rám, vagy esetleg a babára. Úgy tudom, ilyen esetben csak császármetszéssel lehet a babát megszülni, a fertőződés elkerülése miatt. Terhesség közben a baba nem fertőződhet?
Jelenleg semmilyen kezelést nem kapok a HPV-re, lehet-e valamilyen módon kezelni?
Várom válaszát!

Üdvözlettel: Hné

Tisztelt Asszonyom!

A meddőségi kivizsgálásnak általában nem része a HPV (Humán papilloma vírus rövidítéséről van szó) tipizáció, miután ezen vírus meddőséget nem okoz. Bizonyos típusai a méhnyakrák kialakulásában játszhatnak szerepet. Az Önnél 2 évvel korábban kimutatott vírus ilyen szempontból alacsony kockázatúnak bizonyult, tehát csekély a veszélyessége. A vírusok ellen gyógyszer nemigen áll rendelkezésre, ezért gyógyszeres kezelést nem tudok javasolni. Az Isoprinosin tartós szedése eredményre vezethet, de 2 év után illeni először leellenőrízni, hogy a fertőzés jelenleg is fennáll-e? Tévhit, hogy csak császármetszéssel szabadna szülni ilyen esetben, sem a magzat, sem Ön nincsen veszélyben.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Rossz eredményeim miatt (azoospermia) here-biopsián kell résztvennem. Nagyjából tudom, hogy ez mit jelent. Igazándiból arra lennék kiváncsi, hogy ez milyen procedúrával jár. Főleg az érzéstelenítés módjára gondolok.
Őszintén szólva félelmeim vannak, mert ezt a beavatkozást kicsinek tartom egy nagy kaliberű műtéthez képest. Kérdésem: milyen érzéstelenítési módszerek közül lehet választani, ha egyáltalán lehet?
Én egy vidéki városban lakom, és itt már előfordult, hogy valaki bokatöréssel, majd gerincébe kapott érzéstelenítővel meghalt.
Kérem nyugtasson meg, előre is köszönöm:

L. Csaba

Tisztelt Uram!

Az Önnél tervezett herebiopsia feltétlenül szükséges vizsgálat. Az érzéstelenítés módjáról az ezt végző intézetben kellene érdeklődni, mert többféle megoldás lehetséges.Lehet végezni helyi érzéstelenítésben rövid altatásban gerinckörüli érzéstelenítésben is, bár ez utobbit ilyen célra nem nagyon szokták használni. Minden ilyen érzéstelenítésnek vannak előnyei és hátrányai, de miután egy nagyon rövid ideig tartó beavatkozásról van szó, ezért ebben az esetben az érzéstelenítés , illetve az altatás sem jár jelentős kockázattal. Annyi bizonyos, hogy nem a legkellemesebb vizsgálatról van szó, de ne féljen tőle különösebben.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Férjemmel 6 éve szeretnénk kisbabát, végül eljutottunk a lombik bébi programig. 3 különböző (clomiphen+ hMG, Gn-RH rövid és hosszú protokoll) stimulációt csináltunk végig (nagy hormonadagokkal), de mindhárom esetben csak 1-1 tüsző érett, végülis embriótranszferre egyszer sem kerülhetett sor. Felmerült a korai változókor kérdése is a mért FSH értékek miatt: 1997 dec: 28mE/ml, 98 jan:8, 99 febr:18, 99 szept:3,4 (egy ciszta mellett), 2000 márc: kb.10mE/ml. Idén leszek 30 éves, ez ebben a korban már előfordulhat?
A hormonális értékeken kívül vannak-e más paraméterek, amiből ezt meg lehet állapítani? Milyen tüneteket lehet észlelni és körülbelül mennyi idő múlva várható a vérzés elmaradása?
A fentiek miatt komolyan foglalkozunk a petesejt adományozás gondolatával és ennek magyarországi lehetőségeiről szeretnénk kérdezni: Végeznek-e ilyet és melyik IVF központban? Milyen indoklás kell hozzá? A petesejt donort választhatja-e a házaspár (pl. húgom, vagy barátnőm lehet-e)? Eltérnek-e a megtapadás esélyei, a saját petesejttel végzett beavatkozás esélyeitől?

Válaszait előre is köszönöm: TZ

Tisztelt Asszonyom!

Korai változókor 30 éves korban , sőt ennél sokkal fiatalabb életkorban is előfordulhat. Az Ön által leírt FSH értékek nem egyértelműen utalnak ilyen problémára. 20 fölötti FSH érték jelzi a változónkort, Önnek egy ilyen értéke volt 1997-ben, a többi értéke a normál szint közelében van. Ugyanakkor a ciklus elején mért 10 körüli FSH értékek előre jelzik, hogy a hormonkezelésre valószínűleg kevés petesejt fog megérni.Bár számomra nem ismeretes az Önnél használt készítmények , illetve azok dózisai látatlanba úgy gondolom, hogy érdemes lenne megpróbálni - megfelelő előzetes újabb hormonális kivizsgálást követően - egy ténylegesen nagydózisú géntechnológiával készült FSH készítménnyel egy újabb előkészítést (Puregon, vagy Gonal-F). Amennyiben ilyen előkészítéssel sem érik elegendő számú petesejt, akkor marad a donor petesejt használata, és ez esetben ez indokolt is. A törvény ezt megengedi és hozzáférhetőségét ugyanúgy mint a hagyományos IVF-t a társadalom biztosítás tériti. Konkrétumok után a végző centrumokban kellene érdeklődni, a Budai Meddőségi Központban, illetve a Tapolcai Pannon Reprodukciós Intézetben mindenkinek saját magának kell gondoskodnia a donor petesejtről. Tehát lehet rokona, illetve barátnője is, ami ehhez szükséges az egy valamennyi érintett fél közjegyző elött tett nyilatkozata, miszerint minden anyagi és egyébb ellenszolgáltatás nélkül a fenti célra a donor önként mond le a petesejtjéről és beleegyezik azok IVF céljára történő felhasználására. Az esély ilyen petesejt felhasználásával nagyon jó: 30-50% próbálkozásonként terhesség létrejöttére.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy milyen értékek ideálisak a férfi hormonvizsgálatnál?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: N. I

Tisztelt Uram!

Labormódszerktől függően minden egyes labornak mások a normál értékei, így kérdésére nem lehet korrekt választ adni. Az un LH és FSH hormonoknak a normál értéke 5-10, ezen hormonok irányítják a here működését. A here tesztoszteront termel, normál értéke 10-20 pg/ml, amannyiben pmol-ban adják meg, ennek háromszorosa a normál érték. A prolatin szintje 500 IU/l (vagy 25 ng/ml) alatt kell, hogy legyen. Az ösztradiol 30 pg/ml (100 pmol) alatt van.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Már van egy egészséges gyermekünk, de a második baba nem akar összejönni. A vizsgálatok alapján nagyon-nagyon kevés a spermium (4-8 /lt), urológiai problémám nincs, hormon szintem viszont nagyon magas, tehát valószínűleg egy hormonkezelés sem segítene. A kérdésem az, hogy létezhet-e erre mégis valami kezelés, vagy csak a lombik marad?

Tisztelettel: N. I.

Tisztelt Uram!

Elvi lehetőség van további kivizsgálásra és kezelésre, egyéb leletei ismerete nélkül azonban ez nem itélhető meg. A 4-8 spermium látóterenként azonban rendkivül kevés, a legkecsegtetőbb IVF-ICSI módszerrel való próbálkozás.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt doktor Úr!

2 éve szeretnénk gyermeket a férjemmel. A következő vizsgálatokon estünk át: a férjem sperma eredményével nincs probléma; nekem csináltak egy laparoszkópiát, mely szerint a bal oldali petevezető volt elzáródva, de oldották, és a zárójelentés szerint mindkét petevezető átjárható; a 3. napi hormoneredményeim (prolaktin, TSH, FSH, LH) mind határértéken belüli. Az utóbbi időben gyakran késik a menstruációm, és csak 40-50 napra jön meg. Kaptam már Clostylbegytet, de nem lett eredménye. UH alapján az egyik alkalommal egy peteérett, másodszor viszont nem. Igaz ezeket az UH-kat a 12. napon csinálták, és nekem szerintem a 20. nap környékén van a peteérésem. Milyen kivizsgálásokat kellene még elvégeztetni a doktor Úr szerint, és mit javasol ahhoz, hogy minél hamarabb bekövetkezzen a terhességem, amit már nagyon várok!

Tisztelettel: H.M.

Tisztelt Asszonyom!

A leírtak alapján Önnek valószínűleg anovulációs (petesejt érés nélküli) ciklusai vannak. Orvosa azért írt Önnek Clostilbegytet, mert ezzel a gyógyszerrel próbálta beindítani a petefészek működését. Első lépésként ez helyes is volt. Ultrahanggal nyomon lehet követni a tüszőérést, ezt viszont nem a 12. napon kell végezni, hanem a cikluson belüli többszöri vizsgálattal lehet azt eldönteni, hogy mikor érik meg a petesejt a petefészekben. Én úgy gondolom, hogy egyenlőre további vizsgálatokra nincsen szükség, azonban, ha pár ilyen ciklus után sem következik be terhesség, további kivizsgálás és kezelés indokolt. Úgy tűnik, hogy Ön szintén nem meddőségi centrumba jár, tehát javaslatom: pár hónap múlva, ha nem jön létre terhesség meddőségi centrumot keressen fel.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor Úr!

1999.novemberében teherbe estem, ami méhenkívüli terhesség volt. Műtétre nem került sor, mert az embrio elhalt és konzervatív úton sikerült megoldani a problémát. 2001. januárig semmi sem történt. Az orvosom clostilbegyt szedését javasolta 5 napon át egy szemet. A ciklus közepén két petesejt éret meg. A tüszők 20-23mm-esek lettek. A 12. napon Profasi 10000NE kaptam. Olvastam, hogy HCG-t tartalmaz. Most egy hetes vérzéskimaradásom van. A teszt pozitív, de ezt nem a profasi HCG tartalma okozza, vagy ennek már kikellett ürülnie a szervezetemből? Nagyon izgulok de az orvosom még érdemlegeset nem látott, mert túl korán mentem el. A méhfal 9mm, 3mm-es echofellazulás volt csak látható. Szeretném ha mielőbb küldene válasz, mert azt sem tudom mit gondoljak.

Tisztelettel Nné Ági

Tisztelt Asszonyom!

A terhességi tesztje nem lehet pozitív a beadott Profasitól, tehát vagy méhen belül, vagy méhen kivül terhes. Ezt további mielőbbi vizsgálatoknak kell tisztázni. Az ultrahang lelet, melyet írt, valószínűleg nem a méhfalra, hanem a méhnyálkahártyára vonatkozik, ebben az esetben a 3 mm-es "echofellazulás" méhen belüli terhesség mellet szól. Kívánom, hogy tényleg így legyen, de gondolom további tisztázás céljából ellenőrző vizsgálatra a közeljővőre visszarendelték. Ha nem, akkor magától jelentkezzen!

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Dr.Török Attila!

Sajnos ismét méhenkívüli terhességem van, de az embrio elhalt és ismét konzervatívan kezelnek. Úgy néz ki most is reagálok a metotrexátra. Ennek ellenére elvagyok keseredve, mert az orvosok újabbtól tartanak. Azt mondják, hogy most már még nagyobb az esélyem, egy újabb méhenkívüli terhességre. A férjemmel beszélgettünk a mesterséges megtermékenyítésről. Hallottuk, hogy Debrecenben végeznek ilyet. De nem tudom, hogy is kell elindítani a folyamatot, elég indok-e rá, az ami már velem történt.A Debreceni Klinika címét sem tudom és azt sem, hogy kinél kell jelentkezni. Azt sem tudom, hogy a TB mennyi próbálkozást térít meg és mennyi anyagi vonzattal jár. Vannak-e veszélyei és mik azok.

Tisztelettel: Nné Ági

Tisztelt Asszonyom!

Sajnálom, hogy ismét méhenkivüli terhes lett. Orvosai jogosan aggódnak, ténylegesen nagyobb esélye van egy újabb méhenkivüli terhesség kialakulásának, hiszen mindazon tényezők változatlanul fentállnak, sőt talán fokozódtak, amelyek korábban is már a méhenkivüli terhességhez vezettek. Minden további kérdésére (cím, OEP támogatás, esélyek, veszélyek stb.) választ talál az www.infetility.hu honlapján. Leletei konkrét ismerete nélkül ennél bővebben nem lehet válaszolni.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Átolvasva a válaszokat, sok hasznos információhoz jutottam, köszönöm "sorstársaim" nevében is. Én 31 éves vagyok, férjem 32. 5 éve próbálkozunk, sajnos sikertelenül, fogamzásgátlót soha nem szedtem. A kivizsgálások eredményei alapján a férjem egészséges, a probléma nálam keresendő. Eddig több műtéten estem át: 89-ben a bal petefészkemet eltávolították egy ciszta miatt, ezt megelőzte egy kisműtétem volt szintén ciszta miatt. Újabb cisztával műtöttek 96-ban (laparoszkópia, jobb oldal). Azóta ilyen műtétem nem volt.
97-98-ben pajzsmirigy túlműködéssel kezeltek, így ez az időszak kimaradt a próbálkozásban. Azóta az éves kontrollok szerint ez a probléma is megoldódott.
98. ősze óta próbálkoztunk gyógyszeres kezeléssel, az olvasott levelekben leírtak szinte mindegyikével, állandó ellenőrzések, vizsgálatok mellett. Sajnos peteérést ritkán sikerült elérni, esetenként túlstimuláltuk. 2000. áprilisában HSG-t végeztek, a petevezeték átjárható, aztán átestünk az első inszemináción (júniusban), eredménytelenül. Aztán feladtam. Most szeretnénk folytatni, és bár a nőgyógyászommal jó a kapcsolatom, más véleményére is kíváncsi vagyok.
1. Az egy éves HSG eredmények "használhatók-e", vagy újra el kell végezni? 2. Ön szerint pszichés tényezők, stressz mennyire játszanak szerepet a sikertelenségben?
3. A lombikprogram csak 6 inszemináció után kezdhető, vagy van olyan ok, ami miatt ettől el lehet térni? (támogatott formában)
4. A "támogatott" lombik program milyen költségekkel jár?

Köszönöm türelmét és figyelmét! H. A.

Tisztelt Asszonyom!

Ne adja fel, még csak a kezelés elején tartanak, rengeteg lehetőség van még! Ma már a meddőségek 90%-ánál végezhető eredményes kezelés! Kérdéseire a válaszok:
ad 1. Újabb HSG-nek nincsen értelme, amennyiben valami ilyen vizsgálat szóba jön az laparoszkópia kell, hogy legyen.
ad 2. A pszichés tényezőknek igenis fontos szerepe van, hinnie kell a sikerben, de nem görcsösen, nem csak erre koncentrálva. A stressz természetesen kerülendő, de persze ez nem mindíg valósítható meg.
ad 3. Nyitott petevezetékek esetén a törvény 6 inszeminációt előír egy lombikprogram előtt, hacsak nincsen olyan tényező, mely miatt nem lehet arra számítani, hogy inszeminációval terhesség létre tudjon jönni.
ad 4. A támogatás annyit jelent, hogy 5 beavatkozás költségeit a biztosító fizeti (tudomásom van róla, hogy egyes intézetek már a kivizsgálás során is pénzt kérnek, mondván, hogy azt az OEP nem téríti), ebben az esetben "csak" a gyógyszer költségeket kell kifizetni. A mai árakon ez legolcsóbban beavatkozásonként kb. 60.000 Ft-ból hozható ki, de a felső határ a csillagos ég, attól függően, hogy milyen gyógyszert használunk, illetve arra a szervezete hogyan reagál.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Most 31 éves vagyok. 25 éves koromban, azaz 1995-ben volt az első nőgyógyászati műtétem (laparoszkóppal) amikor megállapították, hogy 4.stádiumú endometriozisom van. Kiterjedt összenövések a kismedencében, petevetékek elzáródva és letapadva, valamint végbél össznövés a hátsó hüvelyfallal. Ekkor puffadásomra és elviselhetetlen hasi fájdalmaim mérséklésére 6 hónapig tartó Lucrin kezelést kaptam, amitől ezidő alatt nem menstruáltam. Ezt követően sem szűntek panaszaim így még 1995 decemberében laparotómiát végeztek, és megpróbálták oldani az összenövéseket. A második műtét után elviselhetőbbnek tűntek a fájdalmaim és az állapotom. Ekkor jött az, hogy a petefészkeken hirtelen nagy ciszták jelentek meg, és igen nagy gyorsasággal nőttek hónapról-hónapra. 1996 nyarán, így egy harmadik műtétre került sor, hogy ezeket a cisztákat kivegyék, mivel csecsemőfej nagyságúra nőttek.A harmadik műtét után nagyon elkeseredtem, mivel a műtét után pár hónapra ismét jelentkeztek a ciszták és azt ismét operálni akarták. De ekkor még csak 26 éves voltam, egy éven belül három operáción estem át, és úgy gondoltam, hogy nem engedem a negyedik műtétet. Ezzel az állapottal jártam Budapest kórházait, ahány helyen jártam, annyiféleképpen diagnosztizálták a cisztákat "valódinak" és "nem valódinak", csak "folyadékcisztáknak". 1999-ben ezzel a kismedencei állapottal jelentkeztem IVF-re. Az első próbálkozás alatt lett 6 tüsző, másodszorra csak három, harmadik próbálkozás kettő tüsző, abból egy embrió.
Kérdéseim a következők:
1. Lehet-e a 6 hónapos Lucrin kezelésnek az a következménye, hogy sárgatesthormonnal telt folyadékciszták képződnek a petefészkeken, és és ezt műtéti úton nem tudják sikeresen meggátolni?
2. Következménye-e a Lucrin kezelésnek, hogy zavaros az FSH szintem, egyik hónapban 17, a másikban 5,7.És ebből következően nem termelek sok petesejtet? Ugyanis 98 ampulla Humegonra csak három tüszőm lett.
3. Az orvosom azt mondja, hogy a méhemnek nincs semmi baja, szép. Ezt 5 éve állapította meg, amikor műtött. Időszerű-e egy méhtükrözést kérni, csinálni, hogy kizárjuk, a sikertelen IVF-nek nem méhen belüli elváltozás az oka?
4. Mit tehetek az endometriozisom ellen, vagy azért, hogy megtapadjanak az embriók?

Köszönöm türelmét, munkájához sok sikert kívánok! Sz.Z.

Tisztelt Asszonyom!

A 4. stádiumú endometriosis ennek a betegségnek a legsúlyosabb formája, kezelése rendkivül nehéz, így nem csoda, hogy panaszai folyamatosan kiújulnak. Azt hiszem minden kezelés, amiben részesült a szakma szabályai történt, egyszerűen a betegség súlyossága az, ami miatt az eddigi kezelések nem vezettek sikerre. Konkrét kérdéseire válaszolva:
ad 1. A korábban kapott Lucrin kezelésnek ilyen késői mellékhatásai nincsenek, biztonsággal állítható, hogy sárgatest cisztáinak ehhez semmi köze sincs.
ad 2. Ugyancsak nem lehet a magas FSH szint a korábbi kezelés következménye. Sajnos ez a magas FSH szint a magyarázata, hogy 98 amp. Humegonnal is csak 3 tüszője lett, a magas FSH szint azt jelzi, hogy a petefészek kezd kimerülni. Az Ön esetében sajnos feltételezhető, hogy egyre kevesebb működő petefészek állománya van, gyakorlatilag egy idő előtti klimax kezd kialakulni. Ez ellen sajnos nem lehet tenni semmit.
ad 3. Hysteroscopiát lehet végezni, nem felesleges, de nem is feltétlenül szükséges, amennyiben a többi vizsgálat (pl. ultrahang) elváltozás gyanuját nem vetette fel.
ad 4. Sajnos saját maga semmit sem tud tenni a siker érdekében. Kövesse orvosai tanácsait. Helyzete sajnos nehéz, de nem teljesen reménytelen. Sok sikert kívánok a mielőbbi terhességhez és a gyógyuláshoz.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Két méhenkívüli terhességem volt két éven belül. A második esetben hormonális kezelést is kaptam ( Clostilbegyt 5napon keresztül egy szemet, majd Profasi 10000NE a ciklus 12.napján).A 12. napon 8mm-es nyh. bal oldali ováriumban:20mm, jobb oldali ováriumban 23mm-es folliculus volt Az orvosom azt mondta, hogy első alkalommal ritkán sikerül. Igaz teherbe estem, de méhenkívüli volt. A hormonális kezelés előtt, HSG vizsgálatot végeztek, ahol átjárható petevezetéket igazolt, de jobb oldali petevezeték hosszabb, kanyargósabb és vékonyabb is. A bal oldalon minden rendben volt. Mind a két méhenkívüli terhességem jobb oldali petevezetékben volt, amit Metotrexát injekcióval sikerült megoldani. Az orvosom a petevezeték eltávolítását javasolja, de én szeretném a tanácsát kérni, hogy van-e más megoldás, amivel megtarthatnám a petevezetéket, van-e lehetőség rekonstrukciós műtétre, vagy lombikbébi lenne a megoldás.Azt sem tudom reménykedhetem-e, hogy egyszer anya lehessek.

Tisztelettel: Nné

Tisztelt Asszonyom!

Orvosával alapvetően egyetértek: ha Önnek ebben a petevezetékben már 2 méhenkivüli terhessége volt, nem ajánlatos megtartani! Ugyanakkor HSG vizsgálat alapján ezt nem szabad eldönteni, miután ezen vizsgálat nem alkalmas arra, hogy a petevezetékek tényleges állapotáról biztos felvilágosítást adjon. Lapaoszkópiát kellene végezni, ekkor ki fog derülni, hogy a petevezetékei milyen állapotban vannak, egyidejüleg a petevezeték eltávolítása is lehetséges, amennyiben az szükséges, illetve a károsodás esetleg meg is szűntethető. Amennyiben a bal oldal tényleg teljesen rendben van, akkor egyenlőre nincs szükség lombikbébire. Ne csak reménykedjen, hanem bízzon is abban, hogy hamarosan anya lesz! Ehhez azonban valószínűleg a fenti diagnosztikus és terápiás beavatkozásokra szükség van.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Férjemmel együtt nagyon szeretnénk gyereket. De ahányszor megtörténik az aktus mindig kifolyik a hüvelyemből a spermium. Mi a teendő?

Köszönettel B.E.

Tisztelt Asszonyom!

A spermiumok - miután nem folyékonyak - nem tudnak kifolyni a hüvelyből. Ami kifolyik az az ejakulátum sejteket nem tartalmazó folyédéka, mely a különböző mirigyek válladéka. Teendő tehát nincs.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor út!

Kb. 2 évvel ezelőtt volt egy genitális herpesz fertőzésem, azóta 3-4-szer kaptam gombafertőzést. 1999. január óta szedtem fogamzásgátló tablettát (Tri-Regol, később áttértem a Triodenára), majd abbahagytam a gyógyszerszedést, mert férjemmel szerettünk volna gyermeket. Menstruációs ciklusaim eléggé elhúzódóak, illetve először pecsételő vérzés jelentkezik kb. 1-3 napig, utána indul el csak a normális vérzés. 2000. augusztusában, három hónap szünet után novemberbe teherbe estem, december végén derült ki, hogy terhes vagyok. Barna folyásom volt kb. két hétig, vettem tesztet, az kimutatta a terhességet. Reggel elmentem WC-re, ömlött belőlem a vér, illetve egy kis szövetdarab (igazából nem tudom, mi volt az) is jött, arra gondoltam, hogy elvetéltem. Délután elmentem ügyeletre (január 1-je volt). Az orvos kb. 5 hetes terhességet tapintott, majd másnap vissza kellett mennem vérvételre, ultrahangra. Vérvétel is kimutatta a terhességet. Az ultrahang nem mutatott ki terhességet, a Douglas üregben viszont láttak folyadékot. Két nap múlva ugyanezeket a vizsgálatokat megcsinálták, a HCG hormon emelkedett, tehát nem lehetett vetélés. Befektetettek a kórházba, méhen kívüli terhesség gyanújával. Még egyszer vért vettek, nőtt a HCG, ultrahangvizsgálat harmadjára mutatta ki, hogy a jobb oldali petevezetékben van az embrió. Laparaszkópiás műtéttel kivették a jobb oldali petevezetékemet. Márciusban vissza kellett mennem, csináltak egy HSG-t, a bal oldali petevezető átjárhatatlan. A doktor úr azt mondta, hogy ismételt laparaszkópia szükséges, 50% esély van arra, hogy a petevezetőt ki tudják tisztítani, hacsak nem a tővénél van az elzáródás vagy pedig a lombik bébi program mellett kell döntenünk. Egy érdekes dolgot vettem észre, ugyanis kezembe került a méhen kívüli terhességem során kivett jobb oldali petevezeték szövettana, melyben azt írták, hogy a kivett vezetőben méhen kívüli terhesség nem igazolódott. A doktor úr erre azt válaszolta, hogy nagyon kicsi volt a a terhesség. Sajnos, a klinikán, - ahol műtőttek - a kommunikáció igen nehézkes az > orvos és a beteg között, ezért fordulok Önökhöz.
Kérdéseim:
* A fent említett fertőzésem, lehet, hogy mindkét petevezetőt elzárta volna?
* Hogy lehet az, hogy az ultrahangon csak három vizsgálat után látták a méhen kívüli terhességet?
* A szövettan miért nem igazolja a méhen kívüli terhességet? Lehetséges, hogy normál terhesség volt?
* Az orvos mondta, hogy 50% esélyem van, hogy ki lehet tiszítani a petevezetéket, de ha a tővénél van elzárva akkor nem tudja. Ha jól értelmezem, akkor a tővénél nála azt jelentheti, hogy a petefészeknél?
* Amikor csinálták a HSG-t, a folyadék el se indult, nem is láttam a monitoron, a méhbe láttam a bevezető tűt, de folyadékot nem láttam, ezek szerint a méh oldalától lehet elzárva? A HSG vizsgálat mindig pontos diagnózist mutat?
* Ha mondjuk sikeres lesz a tisztítás, akkor után a műtéti heg nem akadályozza az esetleges következő terhességet?
* Ha esetleg sikeresen kitisztítják a petevezetőt, akkor mennyi idő múlva lehet ismét próbálkozni?
* A lombik bébi beültetése milyen módszerrrel történik?

Válaszát előre is köszönöm, Sz. M.

Tisztelt Asszonyom!

Nem Ön az első, aki arra hivatkozva fordul hozzám kérdéseivel, hogy a kommunikáció a kezelést végző kórház orvosaival nehézkes. Ez tudom, hogy így is van, de kérdéseire kielégítő választ csak kezelő orvosa tudna adni. Minden amit én tudok válaszolni, csak feltételezéseken alapszik. Egyébként én úgy gondolom és ez az egészségügyi törvényben benne is van, hogy minden betegnek állapotáról, a történt beavatkozásokról, kezelésekről kielégítő tájékoztatást kell kapnia. Amennyiben ezt nem kapja meg, el kellene gondolkozni rajta, hogy megfelelő helyen kezelik-e?
Ezek után kérdéseire a válaszaim a következők:
1.Kétségtelen tény, hogy a méhenkivüli terhesség leggyakoribb oka korábbi gyulladások következtében kialakult petevezeték károsodások, tehát nem zárható ki, hogy Önnél is lehetett ilyen. Ugyanakkor nem tartom valószínűnek, hogy az évekkel korábban lezajlott gombás fertőzés lett volna ennek az oka.
2. Ultrahangon sem könnyű felfedezni a méhenkivüli terhességet, jó szakember és jó készülék kell hozzá, de korai esetben így sem egyszerű a korrekt diagnózis felállítása.
3. Szövettani vizsgálatnak igazolnia kellett volna a méhenkivüli terhességet, hacsak nem olyan részéből végezték el a kimetszést a szövettanászok, ahol ténylegesen nem volt terhesség. Én úgy gondolom története alapján, hogy elhalt, méhen belüli terhessége lehetett. A kettő betegség elkülönítése sokszor nem könnyű, orvosai azzal nem követtek el hibát, hogy a laproszkópiát elvégezték.
4. A HSG vizsgálat nem biztos diagnózis, nagy hiba lehetőségei vannak az eljárásnak.
5. A petevezeték nem piszkos, tehát "kitisztítani" sem lehet. A petevezeték környékén lehetnek összenövések, melyek gátolhatják funkcióját, illetve különböző helyeken el lehet záródva. Ezek közül vannak olyan állapotok, melyek laparoszkópiával, illetve hasműtéttel jó eredménnyel kezelhetők, megszűntethetők, de olyan is van, mely miatt műtét végzése nem indokolt, mert nagyon kicsi az esély a sikerre.
6. Nem tudom, hogy mit ért "lombik bébi beültetése" alatt: ha az embriók visszahelyezését a méhbe, akkor az egy fájdalmatlan eljárás, olyan mint egy nőgyógyászati vizsgálat. Ha az egész módszerre gondol, akkor arról kielégítő információt tud beszerezni a www.infertility.hu honlapon.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor Úr!

A menstruáció a kezdetek óta (14 éves kor) rendszertelenül jelentkezik, évente összesen 2-3 alkalommal. Több orvosnál megfordultam ezzel a problémával, mert féltem, ha majd gyereket szeretnénk, gondom lesz. Mindenki a fogamzásgátlót javasolta, igy azt kb. 6-7 évig szedtem. Most másfél éve, hogy próbálkozunk a babábal, de sajnos nem jön össze. A petevezetékeim nincsenek elzáródva, viszont nagyon alacsony a hormonszintem. Két hónapig kaptam a Metrodint, illetve inszeminálás is történt. Sajnos nem sikerült ezzel sem teherbe esni. Kérdezni szeretném, van-e értelme ilyen esetben a 6 inszeminációt (amit ugye a törvény előír) végigcsinálni, vagy nagyobb > > > eselyem lenne a terhességre a lobmikbébi programmal?
Válaszát előre is megköszönve maradok tisztelettel: Ancsa

Tiszelt Asszonyom!

Orvosai jót akartak Önnek és megfelelő kezlést végeztek. A fogamzásgátló szedése valószínüleg csak használt már akkor is meglévő problémájának. Miután a szervezetben több száz, vagy több ezer különféle hormon van, nem értelmezhető az a mondata, hogy "alacsony a hormonszintem", tehát konkrét javaslatot sem áll módomban adni. Egyvalami azonban bizonyos: ha Önnek "csak hormonzavara" van, nem jobbak az esélyek lombikbébi programmal, megfelelő kivizsgálás után gyógyszeres kezeléssel is segíteni lehet.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

30 éves nő vagyok és négy éve próbálkozunk, eddig sikertelenül. 1998-ban volt az első nőgyógyászati műtétem laporoszkóppal. Megállapították, hogy a bal oldali sacrauterin szalag mellett a peritoneumon endometriosises csomót találtak. Eddig túl vagyunk 6 inszemináción, és 4 sikertelen stimuláción (IVF).
Kérdéseim a következőek lennének:
1.) Befolyásolta-e ez a műtét a továbbiakat?
2.) Miért javasolta az akkori orvosom, hogy siessek a terhességgel? A petevezetékek átjárhatóak és az első lombik is valamennyire sikeres volt, de mint kiderült, egy üres burok volt ami öt hét után eltávozott a szervezetemből. A hormonszintem mindig alacsony volt, de más problémáról nem tudok. A férjem egézséges. Amióta elkezdtük a kezeléseket a menstruációm megváltozott. Előtte egy héttel barna folyás jelentkezik és a menstruáció nem tart csak 2-3 napig, kevés vérzéssel. Injekciók hatására megnő a hormonszintem, most utoljára Gonal F-ből kaptam napi 3 db.-ot, összesen 42-t. A visszaültetés előtt a hormonszintem nem volt csak 1750-es, hozzáteszem az első IVF Humegonnal sikerült és csak 22 darabbal. A nyálkahártyám 14 mm.-es volt, mégsem sikerült. Tüszők vannak, 10-20-ig, bár leszíváskor csak 5-8-at szívnak le. Ezek meg is termékenyülnek. Most az utolsó (ötödik) próbálkozásunk előtt szeretném kikérni az Ön tanácsát.
3.) Milyen vizsgálatok kellenének még?
4.) Javasolná-e ismét a laporoszkópiás beavatkozást?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel K.Erzsébet

Tisztelt Asszonyom!

Kérdéseire a válaszaim a következők:
1. A műtét az IVF sikerességét nem befolyásolja.
2. Az endometriosis kiújulhat, a terhesség, illetve az azt követő szoptatási időszak viszont gyógyítólag hat az endometriosisra. Orvosa tehát azért tanácsolta, hogy siessen a terhességgel, mert ez vezetett volna egy teljes gyógyuláshoz.
3. Amennyiben nem volt még hiszteroszkópiája, azt feltétlenül javasolnám. Az 5. IVF beavatkozás előtt mindenképpen ajánlatos lenne biztosan megerősíteni, vagy kizárni, hogy nincs a méhében olyan elváltozás, amely gátolná az embriók beágyazódását.
4. Laparoszkópia sem lenne felesleges, tudni kelllene, hogy jelenleg mi a helyzet az endometriosisával. Talán IVF nélkül is lehetne terhes, ha endometriosisát meg lehetne gyógyítani.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila