Önök írták - 34.oldal

Irja meg nekünk kérdését, véleményét, javaslatát, támogatási szándékát, stb !

T. Doktor Úr!

Herezacskóm ball oldali érzékenysége miatt fordultam urológushoz aki megállapította, hogy a ball mellékhere feje kissé tömött, Dg.: Epididymitis subac l.s.. Erre Doxycyclint szedtem és a panaszaim elmúltak, majd késõbb újra visszatértek. Ekkor újra urológushoz fordultam, aki ball mellékhere érzékenységét állapította meg, és Nolicint írt fel. Nekem azt mondták, hogy az ondó(here) vezetékem gyulladt be valami következtében. Miután panaszmentes lettem ,és az orvos utasítása szerint vártam egy kicsit hogy a gyógyszerek kiürüljenek és biztos legyek benne, hogy a panaszaim megszűntek - pár nappal ezelõtt részt vettem egy spermavizsgálatom amelynek eredménye: 5,5ml fehéren opálos sűrűn folyó ejakulátum. Nativ csepp: 2-3 fvs., 1-1 vvt., spermium közepes mennyiségben, 2-3 spermatogenetikus alak, helyenként 2-3 kóros spermium (kétfejű és galléros forma) Élénken mozgó: 50%, renyhén mozgó: 10%, nem mozgó: 40%, összes spermium szám: 35 millió/ml Kérdéseim a következõk: 1. spermatogramomban mit jelent a Nativ csepp: 2-3 fvs., 1-1 vvt., spermium közepes mennyiségben, 2-3 spermatogenetikus alak 2. véleménye szerint az eredményeim jók e ahhoz hogy természetes úton legyen kisbabánk, mert eredményeimet az www.infertility.hu oldalon találhatóval jónak tűnnek, vagy urológushoz/andrológushoz kell fordulni további kezelés végett, ill. mely érték az ami esetleges aggodalomra adhat okot. Ha igen akkor kit ajánlana Komárom-Esztergom Megyében. Köszönettel: P., egy aggódó leendõ apuka

Tisztelt Uram!

Eredményei jók, további vizsgálatokra nincs szükség. A fvs a fehérvérsejt, a vvt a vörös vértest rövidítése, a spermagenetikus alak éretlen spermiumokat jelent. Jelentõsége nincs, normális a lelet.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Már 5 és fél éve szenvedek a Candida Albicanstól. A gyógyszerek, amiket felírnak egy ideig tünetmentessé tesznek, de aztán újból kiújul. Nem hiszem el, hogy ebbõl nincs gyógyulás!
Kérem írja meg hol találok gomba-specialistát, aki végre megszabadít ettõl a betegségtõl.
Köszönettel:A.Á.

Tisztelt Asszonyom!

Mostanába nagy divat a "gombaspecialista" és a Candida fertõzés is. Az esetek döntõ többségében a diagnózisok és a kezelések tudománytalanok és csak a pénztárca vékonyítására szolgálnak. Nem ismerek szerencsére gombaspecialistát, tehát ajánlani sem tudok. Egyszerű nõgyógyászati vizsgálattal a tényleges fertõzöttség kimutatható, kezelhetõ. Továbbra is nõgyógyászhoz forduljon személyesen.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Dr.Úr!

Sok hasznosat olvastam az eddigi levelezésekbõl, mégis leírnám a saját esetem. 2 egészséges gyermeket szültem (fiú,lány)elsõt császárral másodikat hüvelyi úton egy kis vákumos segítséggel(elõzõ császár miatt alkalmazta az orvosom) gond nem volt.Harmadik babát is szeretnénk, ami össze és jött 2 éve, de a 12. hét után nem sokkal elhalt, a szervezetem nem jelezte, a 16. heti ultrahangon vették észre. Azt mondták elõfordul, nem foglalkoztak az okával. 9 hónap múlva újra gond nélkül terhes lettem, ez a magzat 14 hetes kort ért meg, szintén elhalt, szintén csak a 16. heti ultrahangon derült ki. Nem véreztem, nem görcsöltem, teljesen rendben tűnt addig minden. Ezt a magzatot már meg kellett szülnöm. Aggódván a folytatás miatt felvetettem az orvosomnak, hogy talán valami ok után kéne nézni, de csak legyintett, hogy szerinte ez is véletlen, próbáljuk újra nyugodtan. Én ekkor orvost váltottam. Az új orvos a hormonproblémát kizárta, immunológiára küldött, illetve vírusokat nézett meg, ezek negatívak lettek. Egyszer említette a méhtükrözést, aztán mégsem csinálta meg nem tudom miért, mondott valami olyasmit, hogy nem hiszi hogy gond van ott, mert 2 egészséges gyermekem van. Ultrahangon voltam azóta, ott nem láttak semmit. Azóta annyi változás van, hogy kiderült, tejet tudok préselni a mellembõl, erre hormonvizsgálat nélkül kaptam és szedek bromocriptint, bár olvastam, hogy ez a 2 vetélésnél nem lehetett proléma.Most próbálkozunk a babával, de félek, nem jártam kellõen a probléma után, bár pajzsmirigyultrahangra is magamtól mentem el. Úgy szeretnék bízni az orvosomban, de nem tudom valóban mindent megtett-e, amit lehetett. A genetikát sem igazán javasolta.Ennyi vizsgálat után azt mondta, próbálkozzunk. Mi errõl a Doktor Úr véleménye? Valóban elõfordulhat 2 ennyire egyforma eset véletlenül? Miért nem jelezte a szervezetem egyszer sem, hogy gond van? Köszönettel:I.M.

Tisztelt Asszonyom!

Kivizsgálása természetesen indokolt lenne. Hormonális problémára utal a tejfolyás, ugyanakkor kevéssé valószínű, hogy a 12. hét után bekövetkezõ vetélésnek hormonális okai lennének. Genetikai ok sem valószínű, az immunológiai ok sem jön komolyan szóba. Ezek alapján további vizsgálatok elvégzését javasolnám a következõ terhesség elõtt.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Néhányszor már váltottunk levelet, most újabb kérdéseket szeretnék feltenni Önnek. Azt szeretném megkérdezni, hogy a petesejtnek is árt-e a melegvíz (konkrétan thermál vízre gondolok) vagy csak a spermiumoknak? És egyébként, ha thermál fürdõbe megyünk, a melegvíz mikorra "fejti ki" rossz hatását, szóval mennyi idõ múltán lesznek a spermiumok alkalmatlanok a megtermékenyítésre? Mivel meddõségi kezelés alatt állok, szeretném tudni, hogy felejtsük-e el a thermál fürdõket egy idõre vagy bizonyos hõfokig, illetve ideig lehet fürödni melegvízben? Egyébként a szauna is ártalmas? Azt is szeretném megtudni, hogy a Bromocriptin-Clostilbegyt-Fostimon-Choragon kezeléstõl lehetséges-e, hogy tüszõrepedés idején olyan tüneteket észlelek magamon, mintha kezdõdõ gombám lenne (két napig érzem, majd elmúlik és a következõ kezelés tüszõrepedésének idején jön elõ - viszketésre gondolok, illetve egy kicsit "túrósabb" váladékra [elnézést, hogy ilyen naturális vagyok]). Válaszát elõre is köszönöm. Tisztelettel: egy babára vágyakozó 34 éves

Tisztelt Asszonyom!

Nyugodtan járjanak termálfürdõbe és szaunázni is mindketten. Valóban a magas hõmérséklet károsítja a spermiumokat, de ez nem annyit jelent, hogy ilyen élvezeteket nem szabad vállalni. A normál fürdõzés nem káros. Ugyanez vonatkozik a petesejtekre is. A leírt kezelés nem okozhat ilyen tüneteket, valószínűleg gombás fertõzés van a háttérben.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Tavaly már felvettem Önnel a kapcsolatot – Tapolca, Pécs - és nagyon sokat segített nekem, hiszen létrejött a terhességem és most egy gyönyörű kisfiú anyukája vagyok. (Nagyon aggódó kismama sok ultrahanggal.) Most ismét a tanácsát kérném: Szeretnénk még egy babát, de mihamarabb, még ebben az évben szeretnék terhes lenni. (munkahely, költözés, anyagiak stb..) Elõzmények: Két vetélés kb. a 7. héten. PCO-s vagyok, de –mint a doktor úr is mondta – enyhe tünetekkel (nem vagyok kövér, hormoneredményeim nem voltak rosszak). Spontán tüszõérésem volt, Profasi injekciót kaptam, majd az együttlét után terhes lettem. Terhesség alatt Utrogestán hüvelykúpot alkalmaztam. A terhességem mindvégig problémamentes volt, majd természetes úton alig 3 óra alatt megszültem. Jelen: Kisfiam 9 hónapos, kb. 20 napja nem szopik már. Jártam orvosnál, aki azt mondta, hogy jobb lenne, ha a vérzésem spontán megjönne, és utána szedhetném a Clostilbegitet, majd középidõben kapnék egy Choragon injekciót, azt követõen majd meglátjuk, hogy sikerül-e a terhesség vagy sem. Beszéltünk arról is, hogy esetleg Norcoluttal meg lehetne hozni a vérzésem és azt követõen az elõzõekben említettek szerint járnánk el, ezért elmentem vérvételre, hogy kiderüljenek a hormonszintjeim. ércukor éhgy:4.53, TSH:1.710, szabad T4:22.240, szabad T3:5.200, Prolaktin:786, FSH:5.910, LH:4.22, Eosztadiol: 137.8, Progeszteron: 2.58, Tesztoszteron: 1.270 (A mértékegységet nem írtam, ki gondolom így is egyértelmű a doktor Úrnak) A Prolaktin vélhetõen a szoptatás miatt (is) még magas, ezért Bromocriptint szedek napi 1-et. Kérdésem lenne: Mi az Ön véleménye szabad-e, ésszerű-e siettetni a vérzést Norcoluttal, vagy muszáj megvárni a spontán vérzést, a véreredmények és az ön egyéni véleménye alapján? (Nem akarom felelõtlenül siettetni a vérzést, de ha nem okozna semmilyen problémát és sikerülne teherbe esnem, nagyon örülnék neki.) Kérem -ha ideje engedi- mihamarabb válaszoljon! Nagyon köszönöm, üdvözlettel: B.H.

Tisztelt Asszonyom!

Eredményei nem jellegzetesek PCO-ra. A vérzés általában a szoptatás befejezése utáni 6. héten jön meg. Nem kellene siettetni a dolgokat, egyenlõre minden úgy történik, ahogy történnie kell. A Clostilbegyt kezeléssel sem értek egyet, nincs szükéség rá egyenlõre. Jobb lenne inkább megvárni a természetes folyamatokat.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

T.Doktor Úr!

Intézetükben in vitro fertilizaciós programban vettünk részt.Annak ellenére,hogy az embriók visszahegyezése szövõdménymentesen zajlott le,a vér béta-hCG szintjébõl az lett megállapítva,hogy a terhesség nem jött létre.Mi vagy mik lehetnek ennek az okai? Az ismert embrió transzfer idõpontjának figyelembevételével(2005.10.07.),mit javasol mikor kezdjük el a következõ vizsgálatokat és kezeléseket,annak érdekében,hogy a lehetõ leghamarabb történjen meg a következõ beültetés? A HSG vizsgálatot ismét el kell végeztetnem? Válaszát elõre is köszönöm! Tisztelettel:SZ.I. és párja

Tisztelt Asszonyom!

A sikertelenség okára vonatkozó kérdéseit csak személyesen tudnánk megbeszélni, mert ehhez látnom kell a kórlapját, ismernem kell a kísérlet minden adatát (stimuláció, hormonszintek, petesejtek, spermiumok, embriók minõsége, méhnyálkahártya vastagsága, stb.), de elképzelhetõ, hogy még így sem tudok semmi olyant mondani, amivel meg lehet magyarázni, hogy nem jött létre terhesség. Sajnos mindíg több esély van arra, hogy terhesség ne jöjjön létre, mint arra, hogy igen: 3 embrió visszahelyezésével kb. 30% esély van a terhességre. A legközelebbi beavatkozásra januárban kerülhet sor, amennyiben ezt szeretnék, decemberben kellene jelentkezniük. További HSG vizsgálat nem szükséges.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Többször válaszolt már nekem, amit nagyon köszönök így utólag is, most újra szeretném kérni a segítségét ! Diagnózisom a következõ: sterilitás II. St.post laparoscopiam (mk.o.: poz.nagy nyomással) Endometriosis peritonei. Vél.: tekintettel az endometriosisra, secunder sterilitásra depo GnRH kezelés után asszisztált reprodukciós kezelés jön szóba. Az endometriózisról az alapvetõ dolgokat nagyjából már ismerem, errõl beszéltünk az orvosommal, de az assz.repr.-ót nem említette, azt mondta, hogy létrejöhet terhesség természetes úton. Most teljesen összezavarodtam és nem értem, hogy mi a helyzet velem ? Kérem a segítségét, hogy hogyan érthetem az orvosi véleményt !! Nagyon köszönöm !!!!

Tisztelt Asszonyom!

Az asszisztált reprodukció meddõségi kezelési eljárások gyűjtõ neve, mely a mesterséges megtermékenyítéssel (inszemináció) kezdõdik és a lombikbébi módszerrel végzõdik. A kapott felvilágosítás szakmailag indokolt: az endometriosis helyes kezelés esetén is kiújulhat, tehát a kezelést követõen nem helyes a véletlenre bízni a teherbeesést, valamiféle segítség indokolt. Hogy ez mi legyen, az tudja eldönteni, aki személyesen ismeri problémáját.
Üdvözlettel:
Dr.Trök Attila

Tisztelt Doktor Úr!

34 éves vagyok és már nagyon szeretnék gyermeket, mert félek, hogy az idõ elõrehaladtával egyre kevesebb esélyem lesz rá. A fogamzásgátló abbahagyását követõ két évi sikertelen próbálkozás után tavaly decemberben nõgyógyászhoz fordultam. Elsõ lépésként párom kivizsgálását javasolta, ami megtörtént, eredményei megfelelõnek mondhatóak (25mill/ccm; mozgó, ép alak 50%). Részemre kezdetnek Clostilbegyt-kúrát írt elõ - eleinte napi 1, késõbb napi két szemet 5 napon keresztül -, melyet két hónapos szünettõl eltekintve a mai napig folytatok. Ultrahangos vizsgálat minden hónapban megtörténik: az endometrium vastagsága 7-10 mm között változik, a tüszõk mérete pedig 17-32 mm között. A ciklusom átlagos, menstruációs fájdalmaim soha nem voltak. Kérem, írja meg, meddig indokolt az említett gyógyszer szedése, a mellékhatásai ugyanis kezdenek kellemetlenné válni: állandó jellegű haspuffadás, 6 kg testsúlynövekedés, átmeneti látászavarok. A testsúlynövekedést azért hangsúlyozom, mert ezt megelõzõen kb. 15 évig változatlan volt a súlyom (55 kg). Legutóbb kérdeztem az orvost egy esetleges méhátfúvásos vizsgálat szükségességérõl, azt mondta, várjunk még vele, hátha hat a Clostilbegyt, egyébként is ritka, hogy valakinek mind a két oldali petevezetéke el legyen záródva. Ami talán még fontos, hogy évek óta visszatérõ herpeszem van, ami 1-3 havonta jelentkezik, majd néhány nap alatt elmúlik. A másik kérdésem ezzel kapcsolatos, vagyis, hogy jelentkezhet-e a herpesz a belsõ nemi szerveken is - anélkül, hogy észrevenném -, és ha igen, okozhat-e összenövést? Figyelmét és válaszát elõre is köszönöm! Tisztelettel: Z-né

Tisztelt Asszonyom!

Sem az eddígi, sem a késõbbi gyógyszeres kezelésével nem értek egyet, miután még nem állapították meg a meddõség okát. Akkor mire írták fel a gyógyszert? Teljeskörű meddõségi kiviozsgálásra lenne szükség, majd a megállapított probléma megfelelõ kezelésére. Úgylátszik jelenlegi nõgyógyásza ehhez nem partner.... A nemi szerveken is elõfordulhat herpesz, azonban ezt más vírus okozza, mint az ajakherpeszt, tehát ez sohasem okozhat fertõzést a nemi szerveken.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Évekkel ezelõtt szedtem Diana35-öt, most a nyõgyógyász a Minulet tablettát írta fel. Az elõzõ gyógyszer szedésénél nem jelentkeztek nálam mellékhatások, az új gyógyszer szedésébe viszont félek belefogni. A két fogamzásgátló tabletta közül Ön melyiket, és miért ajánlaná! Elõre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Hölgyem!

Ismeretlenül, vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni, hogy Önnek melyik gyógyszer a jó. Nõgyógyászától kérdezze, hogy miért javasolta a váltást. A két gyógyszer lehetséges mellékhatásai között egyébként nincs különbség.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

TIsztelt Doktor Úr!

Két éve probálkozunk mert gyermeket szeretnénk de nem jön össze .Igaz volt már egy terhességem ezalatt az idõ alatt de öt hetesen megszakadt.Az én részemrõl megtörténtek a kivizsgálások(hormonszintek,uh)?orvosom mondta:van peteérés,van rendes ciklusom is.Egy évvel ezelõtt spermavizsgálat is történt,ennek eredménye:menny.:1.8 ml sejtszám:19M motil.:60% célir.:40% normosp.:80%.Ez után megtörtént a terhesség,ami megszakadt vmi oknál fogva?!Ez a spermavizsg.egy évvel ezelõtt történt ,most kért az orvos egy újabbat,ami eléggé elkeserítõ lett:menny.:4ml sejtsz.:3M motil.:20% céli.:< 5% n.m:10%.Kérdésem mi lehet az oka ennek a romlásnak?Mi a teendõnk?Meg volt fázva a férjem ekkor mikor vittük a mintát,lehet ezért volt rossz a spermaképe?Egy hónap múlva kell ismét vinni mintát.Ha teljesen meggyógyul ebbõl a vírusinfectióból,jók lehetnek az eredményei?Ha nem kapunk jobb leletet,mi a következõ lépés?Elõre is köszönöm a válaszát:Sné

Tisztelt Asszonyom!

A spermakép egy labor lelet. Amit pillanatnyilag lehet tudni, az az, hogy a vizsgálat napján rossz minõségűek voltak a spermiumok. További tisztázásra szorul, hogy ez csak aznapra vonatkozott, vagy mindíg ilyen, továbbá, hogy mi ennek az oka. Lehet a háttérben vírusfertõzés, meg rengeteg más is. Csak a további vizsgálatokat követõen lehet megmondani éppen ezért azt, hogy milyenek a kilátások és hogy hogyan lehet segíteni. Kérdéseit persze megértem, de jelenleg türelemre és a vizsgálatok elvégzésére van szükség.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Egyszer már írtam Önnek, jól le is szúrt a természetgyógyász miatt, no mindegy. Hadd magyarázkodjam: kb. öt nõgyógyásznál jártam és kérdésemre mindannyian többé-kevésbé ugyanazt válaszolták: Nem tudom mitõl van, ötezer forint lesz. Problémám a hypomenorrhaea. Az interneten, néhány latin szót kivéve szinte semmit nem találtam a témában. Ennyire ritka ez a dolog? Vagy nem súlyos és nem is érdemes vele foglalkozni? Bárcsak így lenne... Az én életemet azért eléggé megkeseríti, rémeket látok. A kérdésem tehát, hogy hogyan lehet Öntõl idõpontot kérni. Biztosan helyre tudná állítani az orvosok iránt megrendült bizalmamat :)) Azért arra is kérem, hogy pár sorban írja le, mi okozhatja ezt a panaszt, vagy hol olvashatok róla. Nagyon köszönöm.

Tisztelt Asszonyom!

A hypomenorrhoea kevés vérzést jelent, nem betegség, hanem tünet. Ez ugyanolyan, mint a láz: lehet torokgyulladás, tüdõgyulladás, daganat, tályog és még számtalan más is a háttérben. Tehát, hogy Önnél mi okozza a kevés vérzést, azt ki kell vizsgálni. Anélkül én sem tudom, a különbség annyi, hogy nem kell ötezer forint! Szerdai napokon Pécsett a Baranya Megyei Kórház Szülészetén, (Pécs, Rákóczi u.2., tel: 09-6-72-533174), a hét többi munkanapján a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézetben vagyok elérhetõ (Bartók B.u.1.-3., tel: 06-87-510365)
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

E hónap 7-én műtöttek, 1,5 éve nem sikerül a baba. Endometriózist állapítottak meg, a záró jelentésen a követekezõ szerepel: Secunder sterilitas miatt felvett betegnél megfelelõ elõkészítés és kivizsgálás után laparoscopos chromopertubatiot végeztünk, mely során mindkétoldali kürt nagy nyomással átjárhatónak bizonyult. A kürtök kanyargós lefutásúak, ampuláris részen ovariumhoz latapadtak. A Douglasban és a bal oldali ovarium felszínén endometriozisos lencsényi csomókat észleltünk, melyekbõl biopsiát küldünk szövettani vizsgálatra és electrocoaguláltuk. Kérem szépen ezt magyarázza el nekem érthetõ nyelven ! Nagyon szeretnék már kisbabát és nem értem, nem tudom , hogy most mire számíthatok ??? Annyit mondott az orvosom, hogy 3 hónapra injekcióval leállítják a ciklusomat, de mi az esélyem utána ????? Mikor lehet babám, egyáltalán mikor próbálkozhatunk ?????
Válaszát is elõre is nagyon köszönöm !!!!

Tisztelt Asszonyom!

A lelet annyit jelent, hogy a méh mögött a hashártyán, illetve a bal oldali petefészek felszínén méhnyálkahártya szövetet találtak (ez az endometriosis betegség, mely minden bizonnyal a meddõséget okozta). A talált elváltozást eltávolították. A teljes gyógyulást - a nagyon helyesen - felajánlott 3 hónapos gyógyszeres kezelés jelentheti, mellyel hormonhiányt hoznak létre, melytõl az várható, hogy az esetleg még visszamaradott méhnyálkahártya szövetek elpusztulnak. A talált elváltozás enyhe, az esélyei a gyógyulásra jók. Próbálkozni csak a gyógyulást követõen lehet.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Tanácsát szeretném kérni, ezért megpróbálom röviden összefoglalni a történetetemet. 31 éves nõ vagyok, 11 évig szedtem fogamzásgátló tablettát (1 évig Tri-Regolt, utána Marvelont). 2 éve úgy döntöttünk a párommal, hogy gyermeket szeretnénk. Elmentem nõgyógyászhoz, ezután abbahagytam a fogamzásgátló szedését. Kivártuk a 3 hónapot, ezalatt az orvos eltávolított egy méhszájsebet fagyasztással. Viszont a menstruációm a tabletta abbahagyása után egyáltalán nem jött meg. Az orvos kb . fél éven keresztül semmilyen vizsgálatot nem végeztetett, csak terhességi tesztet, ami persze negatív volt. Ezután orvost váltottam. Az új orvosom az elsõ UH-vizsgálat alkalmával megállapította, hogy PCO-szindrómám van. Hormonvizsgálatot is kért vérvétellel, de annak az eredményérõl nem beszélt, gondolom, a PCO-hoz kapcsolódó tüneteken kívül más nem lehetett, mert akkor nyilván mondta volna. Norcolut tablettával meghozta a vérzést, majd a a vérzés 3. napjától kezdve, 5 napon át, napi 1 Clostilbegyt tablettát szedtem. A 10.napon UH-t végeztek, de nem volt peteérés. Abban maradtunk, hogy a következõ menstruációnál megemeljük a Clostilbegyt dózisát. Mivel a menstruációm nem jelentkezett, visszamentem, és legnagyobb megdöbbenésemre az UH-n közölték, hogy 5 hetes terhes vagyok. Persze, nagyon örültem, csak peteérés nélkül kicsit hihetetlennek tűnt. Semmilyen, terhességre utaló tünetem nem volt. Vettem egy terhességi tesztet, ami azonban negatív lett. 1 hét múlva újabb UH következett, amin kiderült, hogy a petezsák szabályos, de még mindig ugyanakkora, mint elõzõ héten, amire az orvos azt mondta, hogy nem biztos, hogy bajt jelent. Említettem neki a negatív tesztet, de azt mondta, ne törõdjek vele, mert van olyan is pl., hogy sok teszt álpozitív. (Errõl én is hallottam, de "álnegatív" tesztrõl még nem.) 1 hét múlva megismételték az UH-t, ahol kiderült, hogy a petezsák összeesett, azaz a terhesség elhalt. Magzati szövet nem volt látható. (Vérzés, görcs, stb. nem volt.) Méhkaparást végeztek, a vetélés okára nem tudtak mit mondani. Ezután 3 hónap szünet következett, ezalatt menstruációm nem volt. A műtét után kb. 4 hónappal megjött a vérzésem, ekkor újra elkezdtem a Clostilbegyt szedését, 5 napig, naponta 1 szemet. 10. napon UH, nem volt peteérés, 13. napon újabb UH, majd 21. napon progeszteron-vizsgálat következett. Az eredményt nem láttam, a labor közvetlenül az orvosnak továbbítja, de az orvos szerint alacsony volt a progeszteron szint. 6 hét múlva jött meg a vérzésem, de az orvos szerint ez csak hormonális leválasztódás következménye volt. Most már 2 szem Clostilbegytet kellett szednem, 5 napig. A 10. napi és a 13. napi UH kimutatott 1 domináns tüszõt, ezért kaptam egy tüszõrepesztõ injekciót, majd 2 nap múlva inszeminációt végeztek. (A párom spermavizsgálata is megtörtént közben, nála minden rendben van.) Mivel nem jött meg a vérzésem, elvégeztem egy tesztet, ami azonban negatív lett. A múlt héten felkerestem az orvosomat, aki UH-val megállapította, hogy terhes vagyok. Az inszemináció idõpontja alapján 6 hetesnek kellett lennie, bár õ, a mérete alapján 5-5,5 hetesnek nézte. Egyébként enyhe émelygést éreztem, de soha nem reggel, hanem inkább délután és este, ezenkívül mellfeszülést, érzékenységet a mellbimbó körül. Az orvos azt mondta, 1 hét múlva meg kell ismételnünk az UH-t, mivel nem lát még szívhangot. Persze megijedtem, de azt mondta, hogy ez a 6-7. között szokott megjelenni. A petezsák szélénél egy kis fehéres részt mutatott, azt mondta, úgy gondolja, ott lesz majd a magzati szövet. Idegességemben elfelejtettem tõle megkérdezni, hogy akkor mi van a negatív teszttel?! Kb. 5-6 nap van még a vizsgálatig, viszont ami miatt nagyon félek, az az, hogy tegnap óta már nem érzem a mellfeszülést. Arra gondolok, hogy megint elhalt a magzat, vagy eddig sem volt életképes. Doktor Úr, kérem, arra válaszoljon, hogyan lehetséges, hogy a teszt mindkét esetben negatív volt, mégis terhes voltam/vagyok? Mitõl nõ egy petezsák, ha a teszt nem mutatja ki a HCG-t? Ön szerint lehet-e hinni 100%-ig a tesztnek, mert ha igen, ez a továbbiakban legalább arra jó lenne, hogy már elõre lássam a helyzetet, az UH esetleges eredménye ellenére is.Talán kicsit "erõszakosabban" is fel kéne hívnom az orvos figyelmét a negatív teszteredményekre? A mellfeszülés elmaradása jelent-e valamit? Gondolom, arra nem lehet így válaszolni, hogy mitõl történik mindez, de esetleg ha javaslatot kérhetnék, hogy mit kéne még kivizsgáltatni, vagy egyáltalán, mit tudok én tenni ebben a helyzetben. Persze lehet, hogy mire a válasz megjön, már túl leszek a vizsgálaton (és még ki tudja, min), de ettõl függetlenül, nagyon érdekelne a véleménye.
Válaszát elõre is megköszönve, tisztelettel: E.B.

Tisztelt Asszonyom!

A leírtak alapján úgy gondolom, hogyha a tesztek jók voltak és helyesen is végezte, akkor sem az elõzõ alkalommal, sem most nem volt terhes. A méhkaparásnál végzett szövettani eredmény ehhez bõvebb felvilágosítást is adna. Nem tudom, hogy hüvelyi ultrahang volt-e, amennyiben hasi, akkor valószínűleg tévesen állapították meg a terhességét. Bizonytalan esetben vérbõl is lehet hormonmeghatározást végezni, erre minden orvosnak lehetõsége van. Csak a megfelelõ, hozzáértõ által végzett vizsgálatok alapján lehetne megmondani, hogy most és korábban is, mi a tényleges helyzet.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A vérvizsgálatból nyert hormonszintek elemzéséhez/értelmezéséhez kérném segítségét . A vizsgálatra azért került sor, mert a tavalyi évben volt egy-két hosszab ciklusom (42 napos) és alhasi görcsölgetéseim szinte folyamatosan. Az eredményeket úgy érzem nem sikerült rendesen megbeszélni. Az elmúlt másfél évben (elõtte sem) soha nem volt olyan, hogy elmaradt volna a menszesz és csak 3 gyanúsabb ciklus volt (36, 40, 42 napos). Viszont az elmúlt 3 hónapban 27 napos ciklusaim voltak, elõtte lévõ hónapokban is rendezett , 31-28 naposak voltak (gondolom a pár napos eltérések nem
minõsíthetõek rendszertelennek) A vérvizsgálat eredménye: A vérvizsgálat 2005 januárban készült és elõzõ év áprilisában hagytam abba a fogamzásgátló szedését (Meliane) FSH 3.0 U/l LH 13.6 U/l, Progeszt 8.24 ng/ml, Tesztoszt 13.6 ng/ml, SHBG 99 nmol/l, FAI 2.10%, Ösztradiol 131 pg/ml, DHEAS 3.29 ug/ml, TSH 2.94 mU/l, Androstend 6.50 ng/ml, Az orvos Norcolutot írt fel. Mivel nem akartam hormon gyógyszert szedni végül nem vettem be. Csak most derült ki, hogy a leletemre azt írta PCO
szindróma gyanúja áll fenn. Nem vagyok túlsúlyos, nem vagyok extra szõrös, nincsen menstruációs problémám. Voltam hüvelyi ultrahangon is, én úgy tudom ez rendben volt. A PCOs betegeknél az ultrahangon látszik az eltérés, ha jól tudom. Gondolja, hogy a vérvizsgálat mégis PCO-ra utal vagy más is okozhat ilyen eltérést a hormonok szintjében? A PCO nekem olyan megfoghatatlan dolog,
olyan mintha nem is igazán betegség lenne. Ez valóban olyan komoly dolog? Lehetséges, hogy ennyire tünetmentes lennék? Ha mégis PCO ez mennyiben befolyásol egy esetleges teherbeesést? Csak és kizárólag hormon gyógyszerekkel hozható helyre? Kérdezem mindezt 8 hónap sikertelen baba projekt próbálkozás után. Válaszait elõre is köszönöm.

Tisztelt Asszonyom!

Miután a hormonszintek a ciklusban naponta változnak, és nem írta meg, hogy a vérvétel hányadik ciklusnapon történt, leleteit értékelni nem tudom. Feltételezhetõen a ciklus vége felé lehetett a vérvétel, de a PCO értékeléséhez a 3. napon levett vérminta hormonértékei a mérvadók. Alaposabb kivizsgálásra, megfeleõ idõben többször levett vérmintára, és korrekt ultrahang leletre lenne szükség kérdései megválaszolásához. Egyébként a Norcolut is hormon, mégpedig sárgatesthormon, amivel el lehet állítani, illetve meg lehet hozni a vérzést, de meggyógyítani nem lehet. Ne a hormonoktól indegenkedjen, hanem a hormonzavartól! Hormonzavart csak hormonokkal lehet eggyógyítani. Persze ehhez tisztázni kell, hogy van-e hormonzavar és azután megfelelõen kezelni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Kérdésem a következõ volna: Méhen kívüli terhességgel műtöttek meg idén júniusban, a vizsgálatokat most fejeztük be. Férjemnél asthenotoospermiát (gr I.) diagnosztizáltak, nálam pedig a következõ az eredmény: Sterilitas sec. St post salpingotomia pp Grav EU 1. sin am IV. Oclusio tubae 1. sin distalis. Perisalpingitis suboclusiva tubae 1. dex. Ahogy én értettem meg, a bal petevezetékem szinte teljesen átjárhatatlan, a jobb pedig nagyon gyéren. A méhen kívüli a balban akadt le. Ezt megelõzte egy terhességmegszakítás 98-ban, amikor 18 éves voltam (2 hónapos és 2 hetes llapotosan), majd ugyanebben az évben műtöttek, ekkor a diagnózis: appendicitis ac. Phlegmonosa. Ruptura syítis ovarii L.dex volt (Op.: Appendectomia. Suturae cystis ovarii dex. Drainage cavi douglasi). Az újvidéki szülészet sterilitási osztályának vezetõje szerint, aki a kezelõorvosunk, ezek után mesterséges megtermékenyítést javasol. Szerinte a spontás próbálkozásnak ezek után túl nagy a kockázata. A hormonvizsgálatok nálam nagyjából megfelelõek, a vaginális és egyéb kenetminták is rendben vannak. Mielõtt beleegyeznénk a programba, szeretném kikérni az ön véleményét, hogy valóban a mesterséges megtermékenyítés-e az egyetlen, legbiztonságosabb módja a teherbeesésnek? Válasza mielõbbi reményében maradok tisztelettel: B.B.A.

Tisztelt Asszonyom!

A leírtak alapján valóban a lombikbébi módszer látszik célravezetõnek, a spontán terhesség elõfordulása nem valószínű.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

26 éves vagyok, túl az elsö sikertelen lombikon. PCO-m van, férjemnél oligozoospermia ( 18M/ml). A stimuláció során 6 db petesejtet szivtak le és termékenyitettek meg ICSI –vel, de csak 1 db termékenyült meg. Kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja azt, hogy nem történik megtermékenyülés, amikor a spermiumokat bejuttatják a petesejtbe? Sok esetben hallottam, hogy csökkent spermiumszám esetén spontán létrejött terhesség IVF-et követõen. Erre mennyi esély van? Válaszát köszönöm. J.H.

Tisztelt Asszonyom!

Férje lelete, a 18 M spermium, egyáltalán nem nevezhetõ nagyon rossznak. PCO esetén általában sokkal több petesejt szokott rendelkezésre állni. Tehát én inkább a petesejtek minõségére gyanakszom a sikertelenség hátterében. Persze a konkrétumok ismerete nélkül semmiféle érdemi válasz nem adható. Egy biztos: az elsõ lombikbébi beavatkozás sikertelensége nem jelenti azt, hogy sikeres kezelés nem végezhetõ. Spontán terhesség is lehetséges, a PCO-nak pedig más kezelési lehetõségei is vannak.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr.

A segitségére lenne szükségem.6 hetes terhes voltam mikor ömlött belölem a vér.A szive erössen vert a kicsinek de én mégis ugy döntöttem hogy elvetetem.2005 agusztus 23-án volt az abortuszom.1-2 napig véreztem utánna vissza mentem kontrolra kiderült hogy cisztám van kaptam gyulladás csökkentö gyogyszert.Vártam még két hetet és még mindig nem jött meg vissza mentem irt fel az orvos orkolutot utánna ujabb két hét még mindig nem jött meg ezért vissza mentem.Még mindig sok cisztám volt.Felirt az orvos regulon fogamzás gátlot azt mondta hogy egy nap kettöt vegyek be öt napon át.hát igy tettem .Vissza kellet volna mennem tiz napra rá de nem mentem vártam egy honapot hátha megjön mondanom sem kell nem jött meg.Vissza mentem felirt provera tablettát 10 mg-os.beszedjem vagy ne?ettöl megjön vagy inkább gátolja azt hogy megjöjön.Teljesen kétségbe vagyok esve hogy többé nem lessz menstruáciom és nem eshetek teherbe.elörre is köszönöm a válaszát. K.

Tisztelt Asszonyom!

Panaszait csak megfelelõ vizsgálatok alapján lehetne orvosolni, levél útján ez nem lehetséges. Olyan orvost kellene keresnie, aki az egyébként valószínűleg jól kezelhetõ problémájának utána jár, és megfelelõ képpen is kezeli. Ez idáig nem történt meg.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

27 éves nõ vagyok. 14 éves koromtól menstruálok, de soha nem volt rendszeres vérzésem, néha több hónapig kimaradt. Csak akkor kezdtem el foglalkozni a ciklusommal, amikor tartós párkapcsolatom
alakult ki. Ekkor Norculut és Clostilbegyt segítségével próbálta az akkori nõgyógyászom a ciklusomat rendezni, de sajnos sikertelenül. Csak a fogamzásgátló hatására állt be a 28 napra, amint abbahagytam, ismételten kimaradt. Áprilistól, tehát 7 hónapja próbálok teherbe esni.
Ekkor hagytam abba a fogamzásgátló szedését is. Többszöri megszakítással, összességében kb. 1 évig szedtem a Diane 35-öt nõgyógyászom javaslatára, aki PCOS-t állapított meg nálam. A Diane 35
elhagyása után néhány hónapig rendezett volt a menstruációm, ám az utóbbi két alkalommal mindinkább elhúzódni látszik (38-40 nap). Mi lehet az oka? A Diane 35-tel párhuzamosan szedtem, és jelenleg is szedem a Bromocriptint a magas prolaktin szintem miatt, ami mostanra úgy tűnik, h. beállt. Legutóbbi hormon- és ultrahang vizsgálat alapján a jelenlegi nõgyógyászom úgy látja, h. van esélyem a teherbe esésre. Kb. 3 éve elkezdett erõsen hullani a hajam, olyannyira, h. mostanra a
fele, ha megmaradt. Ekkor volt, h. elõször elmentem hormonvizsgálatra. Magas tesztoszteron szintet (4 fölötti – most is ennyi!!) állapított meg az akkori nõgyógyászom. Többféle hajszeszt, hormontartalmút is próbáltam a fejbõröm kezelésére, különféle vitamin (E vitamin) és ásványi anyagokat tartalmazó tabletták szedését, gyógynövénytartalmú samponokat, de semmi nem használt.
Bõrgyógyásznál is jártam több helyen, nem tudnak más kezelést javasolni, illetve max. helyileg lehetne a tüneteket némileg enyhíteni. Felteszem, h. a hajhullás a magas tesztoszteron szintemnek
köszönhetõ. A nõgyógyászom nem javasolja a hormonális beavatkozást (Diane 35 továbbiakban kizárva, mert babát szeretnénk), állítólag a terhesség rendezhetné a hormonszinteket, de kérdés, h. ez
mikor fog bekövetkezni. Hangsúlyoznám, h. NEM hiúságból szeretnénk gyereket, de kétségtelen, h. a jelentõs mennyiségű hajvesztés még sürgõsebbé teszi a kérdést, mert nem szeretném megvárni, amíg a
teljes fejbõröm láthatóvá válik. Mit gondol, lehet, illetve érdemes ezt sürgetni? Milyen (gyógyszeres?) kezelést tud javasolni? Érdekelne az is, h. szóba jöhet-e esetemben az öröklött hajhullás, ti. apukám és nagybátyám is viszonylag fiatalon elkezdtek kopaszodni, mára a
fejtetõn nincs is hajuk. Másik kérdésem: Elõfordulhat-e, h. a férjem által több éve szedett
Andriol és Cortef gyógyszerek rám is kihatnak a mindennapi érintkezés során és esetleg ettõl kezdett el hullani a hajam (kb. akkor jelentkezett ugyanis, amikor szorosabbra fűzõdött a kapcsolatunk). Kérem, javasoljon valamit, mert kétségbe vagyok esve. Nagyon szeretnénk babát és egyúttal bízunk is benne, h. a terhesség a hajhullásomra is gyógyír lenne, bár legtöbbször az ellenkezõjérõl hallani. A szülés után kompenzálódhat a magas férfihormon szintem? Van arra mód, h. visszadúsuljon a hajam? Annyit még hozzátennék, h. a férjemet 2001-ben műtötték hypophysis
daganatra (a prolaktin szintje mérhetetlenül magas volt), azóta kell szednie a fent említett két gyógyszert plusz a Bromocriptint. Még nem volt spermavizsgálaton, de megfordult a fejünkben, h. a betegsége esetleg csökkentheti a nemzõképességét. Tényleg fenn áll ennek az esélye? Elõre is köszönettel, J.

Tisztelt Asszonyom!

Legnagyobb valószínűséggel a leírtak alapján teherbe esni így nem fog tudni, mert a PCO mellett peteérése nincsen. Ez magától meggyógyulni nem tud, megfelelõ kivizsgálást követõen elsõ menetben gyógyszeres kezelés lenne szükséges. Férje története miatt spermavizsgálat mielöbb indokolt lenne. A további feleslegesen elvesztegetett idõ elkerülése céljából célszerű lenne minél elöbb meddõségi központban jelentkezniük.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor ur!

26 eves no vagyok, azt szeretnem Ontol megkerdezni, hogy funkcionalis cisztara(3,5cm)ami kivul van a jobb petefeszken(UH alapjan)+legujabban megallapitottak hogy policiszas mindket petefeszkem(ami nekem uj volt, mivel a funkcionalis cisztam mar 3 eve megvan es poliszitakat csak most vettek volna eszre?)A funkcionalis ciszta nem valtozik, nem akar felszivodni sem, sajnos. Kozep idoben a bal felemen nagyon erzekeny a hasam(az orvos erre azt mondta, hogy peteereskor erzekenyebb ez a resz+ a bel is ott helyezkedik el es ez is befolyasolja ezt a kellemetlen erzest). A menstruaciom elott 3-4 nappal barnas folyasom van mar evek ota. A jovobeli terhesseg is nagyon nehezkes lesz, ha ez igy megy tovabb. A prolaktin szintem 32,2ng/ml ez befolyassal lehet a libidomra? Mert szinte nullaval egyenlo. 3 honapig Diane tablettat szedtem, most az orvosom felirta a NOVOGYN tablettat(tudom, hogy ez nincs forgalomban Magyarorszagon)levonorgestrel 0,25mg+ethinyl oestradiol 50mcg tartalmu. On szerint ez fog valamit hasznalni nekem? Ettol elmulhatnak a cisztak? Mi lenne a legjobb megoldas? Remelem nem azt fogja mondani, hogy varjak mert meg fiatal vagyok; 3 eve mast sem csinalok mint varok. On szerint a Yadine nem lenne jobb mert alacsonyabb hormont tartalmaz? A NOVOGYN nem a legmodernabb gyogyszer ugye? Remelem, hogy hizni nem fogok tole.
Koszonettel K.D.

Tisztelt Hölgyem!

3 éve nem lehet funkcionális cisztája és az fõleg nem a petefészken kívüöl helyezkedik el. Mint a nevében benne van: a funkcionális ciszta a petefészek funkciójából (magyarul működésébõl) ered, tehát csak a petefészekben lehet és akkor, ha az "működik" is. Tehát fogamzásgátló tabletta szedése alatt nem lehet funkcionális ciszta. Önnek valószínűleg un. parovarilais cisztája van, mely egy fejlõdési maradvány és nem kóros. A policisztás petefészek az megint más, erre a Diane 35 a jó gyógyszer, amennyiben jelenleg terhes nem akar lenni. A Novogyn igen magas hormontartalmú szer, korszerűnek nem nevezhetõ, szedésével messze nem értek egyet. A magas prolaktin szint lehet a policisztás petefészektõl, de ez a libidot nem csökkenti, ennek más okai kell, hogy legyenek. A magas prolaktin szintjének jobban utána kellene járni. Nem tudom, hogy mit ért azon, hogy várni, nincs mire várnia, végre valódi dignózisok alapján , valódi kezelésre lenne szükség.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Rákszűrésen voltam,mikor kozölte velem az orvosom,hogy nagyobb a méhem a normálisnál.Azt mondta,hogy ez nem baj addig amíg nem okoz gondot.Milyen gondot okozhat?33 éves vagyok van egy 13 éves fiam,8 éve cukorbeteg vagyok.Pár hónapja a második napon nagyon erõsen vérzek amúgy pontos ciklusaim vannak.Mitõl lehet nagyobb a méhem? Tisztelettel:M.

Tisztelt Asszonyom!

Az hogy nagyobb önmagában véve nem jelent semmit, nem mindegy, hogy mennyivel nagyobb. Minimálisan egy hüvelyi ultrahang vizsgálatra lenne szükség ahhoz, hogy el lehessen dönteni, hogy esetleg myomája van, vagy más. Talán olyan orvoshoz kellene fordulni, aki nem alibi leleteket közöl, fõleg olyant, aminek értelme önmagában nincsen, hanem, ha talál valamit, annak után is jár és megállapítja a tényleges problémát és annak megfelelõen kezeli.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila