Önök írták - 35.oldal

Irja meg nekünk kérdését, véleményét, javaslatát, támogatási szándékát, stb !

Tisztelt Doktor Úr!

27 éves vagyok és 2005. május végén hagytam abba a fogamzásgátló szedését 9 év után. Ezt követõen 50 napra jött meg a menstruációm, majd 41 napra (bár ez már csak két nap volt) ezután október közepéig semmi. Ekkor UH-ot készítettek, amin sok apró ciszta látszott mind a kettõ petefészkemben.
PCOS-re gyanakodtak ezért norcolutot kaptam és a vérzés 3. napján a következõ eredmények születtek:
Prolactin 12,4 ng/ml, FSH 8,4 mIU/ml, LH 10,7 mIU/ml, Oestradiol 47,9 pg/ml, Totál testosteron Testost: 0,8 ng/ml, normál nõi átlag 0,3 ng/ml, TSH 3,6 uIU/ml, Inzulin 5,2 uIU/ml, Inzulin rez. index 15,2, Vércukor 4,4mmol/l, A vérképem teljesen normális. Jártam endokrinológusnál, aki a hajhullásom miatt további hormonvizsgálatot (FT3, FT4, SHBG, progeszteron, E2, 4 Dion, DHEA, hPRL) javasolt ami a menstruációt követõ 25. napon történt, de ennek még nincs meg az eredménye. PCOS egyéb tünetei nem állnak fenn, nincs túlzott szõrnövekedésem, bõröm sem acknés (bár most több pattanásom van, mint eddig), és egyáltalán nincs túlsúlyom. Mind a nõgyógyász, mind az endokrinológus Diane35 gyógyszer legalább 1 évig történõ szedését javasolta, lévén jelenleg nem szeretnék kisbabát. A kérdéseim a követezõk lennének: 1.) Fennáll a PCOS esélye, vagy pusztán a fogamzásgátló abbahagyása miatt alakult ki a policystás (esetleg multicystás) ovárium? 2.) A Diane 35-tõl elmúlnak a ciszták? Ha abbahagyom ennek szedését nem fognak újra kialakulni, és szembesülök újra a jelenlegi helyzettel? 3.) A hajhullás lehetséges a hormonháztartás felborulása miatt? Az újabb hormon - Diane35 - szedésével ez elmúlik? Kinõhet a haj újra? 4.) Ha majd gyereket szeretnék milyen lehetséges kezelések léteznek? 5.) Sokat fáj a hasam, mint a menstruáció elõtt, ez a cisztáktól lehet? Segítségét elõre is köszönöm: PPG

Tisztelt Asszonyom!

A kapott tákoztatás helyes: amennyiben most nem szeretne teherbeesni, valóban a Diane 35 szedése javasolt. Ezen kezelés nélkül csak idõ kérdése, hogy jelentkezzenek a PCO tünetei. A kezelés mellett javulhat is állapota, de az elsõdleges cél a további rosszabbodás megelõzése. A hasfájdalmat nem okozhatja a PCO. Amennyiben majd szülni szeretne és nem áll vissza magától a rendes ciklus, akkor a petefészek gyógyszeres stimulációja jön szóba, az esetek többségében ez eredményre vezet.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

31 éves vagyok, férjem 32. Van egy négyéves kisfiunk (tervezett, spontán terhességbõl rögtön), de mivel születése óta nem estem újra teherbe, felkerestünk egy pesti meddõségi centrumot. Kiderült, hogy a férjemnél van gond (engem teljesen egészségesnek találtak): a spermiumszám megfelelõ, de csak 20% mozog, az is igen lassan, ezért – 2 sikertelen inszemináció után – ICSI programba nyerünk felvételt. Itt jött az újabb probléma: az elsõ stimuláció teljesen sikertelen maradt. A második alkalmával 3 tüszõ érett meg összesen, a pukció során kettõt nyertek és egy termékenyült meg (jelenleg ezen beültetés eredményére várunk.) Kérdéseim a következõk: 1./ Mennyi az esélye, hogy egyetlen beültetett embrió megtapadjon? 2./ Van-e esélye, hogy az esetleges további stimulációkra jobban reagálok? 3./ Hányféle stimulációs protokoll létezik (ha ezt meg lehet határozni) és mitõl függ, hogy kinek melyiket írják elõ? Válaszát elõre is köszönöm, tisztelettel:R.L.

Tisztel Asszonyom!

Egy embrió visszahelyezésével is van esély, sõt jelenleg pl. Belgiumban csupán 1 embrió visszahelyezését végzik, több országban már a beavatkozások nagy része így történik, a nemkívánatos ikerterhességek elkerülése céljából. Természetesen van esély jobb stimulációra, de ehhez ismerni kellene kiviszgálási leleteit, valamint az alakalmazott gyógyszereket, a stimuláció alatti hormonszinteket, stb. Ugyanez vonatkozik utolsó kérdésére is, több fajta kezelési séma létezik, az, hogy kinek, mi javasolható a kivizsgálási leletek, valamint a korábbi stimulációk tapasztalatai döntik el.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

1999-ben daganat miatt kivették az egyik herémet. 1 évig kemoterápiás kezelést kaptam. Kb. 2 és fél éve próbálkozunk a babával de semmi. Nemrégiben az andrológiai vizsgálat kimutatta a mellékherémen van egy ciszta, viszeres és hogy se élõ se halott hímivarsejtem sincs. Biztosított hogy se a ciszta se a viszér nem okozhat ilyen problémát. A vizsgáló orvos TESE-ICSI módszert javasolt bár enyhén szólva kb. 1%-os sikerességgel „kecsegtetett”. Tényleg ennyire elkeserítõ a helyzet vagy érdemes belefogni ebbe a megoldásba, esetleg további vizsgálatokat kell elvégezni. Az andrológus nagyon komor képet festett a heredaganatosok kilátásairól. Válaszát elõre is köszönöm. Üdvözlettel: BDA

Tisztelt Uram!

Csak egy herebiopsiát (kis kimetszés a herébõl) követõen lehetne eldönteni, hogy van-e TESE-ICSI módszerre használható spermium. Ezen vizsgálat elvégzéséig csak találgatás bármilyen esély latolgatás, a semmibe vagdalózás 1% esélyt emlegetni. Objektív leletek alapján is nehéz megítélni idõnként az esélyeket.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

2005. márciusában, megállapítottták nálam a (uh-al is) a PCO szindrómát. Azóta Diane 35 -öt szedek, és a menstrúációm rendezõdõtt, viszont vagy 10kg-val nehezebb vagyok. Féléves kontroll vizsgálatra, október elején jelentkeztem, megvizsgáltak, és a jelenlegi orvosom szerint "úgy tűnik, a tüneteim
rendezõdtek", de ekkor ultrahangos vizsgálatra nem került sor. Az orvos javaslatára tovább szedem a Diane 35-öt, (amit még legalább 3 hónapig kellene), annak ellenére, hogy közöltem a férjemmel gyermeket szeretnénk. Majd 3 hónap múlva elküld ultrahangra is. Több levélben is olvastam, hogy ha gyermeket szeretnénk nem ez a legjobb megoldás. A kérdésem az lenne,a Diane 35 mennyi idõ alatt ürül ki a szerveztebõl? Mennyi idõ után lehet probálkozni? A gyógyszer szedésének abbahagyása után nem térhetnek viszza a Pco szindróma tünetei. Teherbe tudok esni egyátalán? Hné A

Tisztelt Asszonyom!

Ha teherbe szeretne esni, akkor hagyja abba a tablettát. A fogamzásgátló tablettákat azért kell mindennap szedni, mert amit ma beszed, holnapra gyakorlatilag kiürül a szervezetébõl. Tehát semmiféle várakozásra nincs szükség, azonnal próbálkozhat teherbeeséssel. A tabletta abbahagyása után persze elõfordulhat, hog nem áll vissza a rendes petefészek működés, különösen, ha tényleg PCO szindrómája van, ebben az esetben azt kellene kezelni. A PCO szindróma a fogamzásgátló szedésétõl nem gyógyul meg, azzal csak atovábbi rosszabbodéást lehet elkerülni. Tehát teljesen feleslegesen szedné még 3 hónapig. Az, hogy terhes tud-e lenni csak erre vonatkozó vizsgálatokk alapján lehetne megállapítani.
Üdvözelttel:
Dr.Török Attila